Waarom je dankbaar moet zijn voor het Duister

Lichtwezen

Jij bent een wezen dat gedijt op licht.
Je ontstaat echter in de veilige donkerte van de baarmoeder. Daar ben je één met je moeder.

Uit die eenheid in het donker, wordt je geboren. Zo hup, het licht in.

Vervolgens leef je overdag, en slaap je ‘s nachts.
De nacht is je periode van herstel en opladen.

Je lichaam heeft direct zonlicht nodig om vitamine D aan te maken.

Je eet ‘opgeslagen’ zonlicht in voedsel, dat ook alleen maar groeit dankzij dat licht.

Je bent een lichtmens.
Omdat je floreert bij licht.

Wanneer iets ‘licht’ is, krijgt het de voorkeur. Omdat het vóór je werkt. En vaak ook nog eens makkelijker, sneller, leuker etc.

En dat is waarom je licht als ‘goed’ beoordeelt, en donker als ‘slecht’.

Je hoeft echt niet lang te zoeken om die interpretatie in een diversiteit aan vormen tegen te komen in religie, cultuur en folklore.

Maar klopt die aanname “licht is goed, donker is slecht” nog, wanneer je uitzoomt naar het functioneren van de wereld en het universum?

Dualiteit

Onze wereld bestaat bij de gratie van relaties. En wel de relaties tussen polariteiten. Polariteiten zijn twee, aan elkaar tegengestelde, aanvullende krachten.

Je leeft dus in een dualistische wereld van krachten, kwaliteiten en energiën die onderling afhankelijk zijn van elkaar. In andere woorden: het universum is interdependent (mooi Engels woord!).

Het één kan dus niet zonder het ander. Je kunt iets alleen ‘koud’ noemen, wanneer er ook een ‘warm’ is. Er is geen dik zonder dun, en geen positief, zonder negatief.

Je kunt pas ergens iets van vinden, als je het kunt vergelijken met iets anders.

Er valt gewoonweg niets te ervaren, zónder dualiteit.

In het Christendom wordt die dualiteit uitgebeeld door hemel en hel. In de Tao wordt deze ordening van de wereld (in mijn beleving) een stuk ‘neutraler’ uitgelegd. Het heeft zijn vorm gevonden in het yin yang symbool.

Kwaliteit

Yin en yang zijn een eerste stap in het bepalen van de kwaliteit van een energie of kracht. Hierbij vertegenwoordigt yin de meer ontvangende, passieve en vrouwelijke kracht en yang de meer actieve, impulsgevende, mannelijke kracht.

Onthoud dat yin en yang uitdrukkingen zijn, die afhankelijk zijn van elkaar én de context waarin je ze gebruikt of benoemd. Zo is de branding van de zee, yang ten opzichte van stilstaand water, en yin, wanneer je het zet tegenover een knapperend haardvuurtje.

Dankbaarheid

Jij gedijt bij licht. Dat maakt dat jij je goed voelt bij ‘licht’. Maar pas op: waar jij goed bij gedijt, wil niet automatisch zeggen dat dat het enige is dat juist is. Het is slechts een voorkeur!

Je mag nooit vergeten dat je het onderscheid in kwaliteit alleen maar kunt maken, omdat er ook een ‘duister‘ is.

Een duister dat hoogstnoodzakelijk is, omdat er zonder donker geen licht is. En andersom.

Het ‘duister’ bevat kwaliteiten die nodig zijn voor jouw functioneren. Accepteer en erken die duistere krachten. Dat kan soms wat oncomfortabel zijn…

Energie IS. Hóe je vervolgens de interactie aangaat met die energie, (van duistere of lichte kwaliteit, dat maakt niet uit) bepaalt de uitkomst van wat die relatie teweeg gaat/kan brengen.

Geef het duister de plek, waar het aanwezig kan zijn, waar het kan gedijen, zonder dat het de rest schade aanricht. Dit is waar clearing en space clearing om draait.

En wees dankbaar. Zonder duisternis was jij er immers nooit geweest.

Wat zijn jouw ervaringen met de mysterieuze krachten van licht en duisternis? Vertel je verhaal in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *