Waarom je het Duister een plek moet geven in je woning

Krachtplekken

Een helende plek is een plek van harmonie, positiviteit en lichtheid. Een soort Luilekkerland, waar je alle zorgen en negativiteit van je af kunt spoelen.

Maar élke helende plek  in de natuur bezit een duistere vlek. Dat is een noodzaak in de natuurlijke balans en harmonie van energie. Het yin/yang symbool laat deze wetmatigheid prachtig zien.

Elk holon heeft een plaats nodig, waar donkere en demonische krachten tot hun recht kunnen komen. Een plek, waar alle negativiteit veilig heen kan stromen.

Begrip

Tegenwoordig accepteren we het Duister niet meer als een bestaande kracht. We ontkennen het, stoppen het weg of minachten het.

Wij zijn ons begrip voor de noodzaak van het demonische verloren en we willen niets te maken hebben met de schaduwkanten van het bestaan. En we geven daarmee het Duister de kans om ongecontroleerd zijn eigen weg te volgen en schade aan te richten.

Plekken voor het Duister

We zijn vergeten welke magische en mysterieuze krachten de ‘onbetreden ruimte’ herbergt. In onze doelmatige architectuur is geen plek voor het Duister. Elke hoekje moet totaal benut worden. We zijn controlfreaks.

Terwijl de kracht van leven juist zit in níet alles totaal vormgeven. Het is de dissonantie, die levendigheid en beweging brengt.

Er zijn tradities waar nog rekening wordt gehouden met een plek voor duistere machten.

In grote Chinese tuinen rond het keizerlijk paleis zijn plekken gecreëerd, waar nooit iemand komt. Hier kunnen de natuurkrachten zich verschuilen en verzamelen.

Ook de Noren en Finnen laten nog wel bewust plekken vrij en onbebouwd voor ongeziene wezens. Op dit soort plekken hangt mysterieuze stilte.

De Navajo-indianen, die bekend staan om hun prachtige weefwerk, zorgen altijd dat er ergens in het verder perfecte patroon een weeffoutje zit, zodat de demonen een plek hebben om door te kunnen ontsnappen.

Waterspuwers aan kerken, in de vorm van gargoyles of andere dreigende figuren, dienen om duistere krachten te bundelen en af te voeren.

En ook om de bezoeker te reinigen. De korte schrik, die zo’n figuur teweeg brengt, is genoeg om negatieve energie los te schudden uit het etherisch lichaam. Zo betreedt je de kerk gereinigd.

Dreigende tempelwachters en boze leeuwen of draken bij een entree hebben een vergelijkbare functie.

Er is een ‘maar’

En die ‘maar’ is: tegenwoordig schrikken we niet meer zo snel.

We zijn afgestompt door alle verschrikkelijke beelden die we dagelijks voorgeschoteld krijgen via de media. We zijn te ongevoelig geworden, om nog op dergelijke subtiele signalen te reageren. Als we al iemand zijn die regelmatig een oude kerk bezoekt.

Ook nemen we niet de tijd om ons te verdiepen in de mysterieuze stiltes. Niet op plekken. En ook niet in onszelf.

Dat is een probleem.

Het heeft als gevolg dat we niet meer zo makkelijk van donkere krachten te verlossen zijn. En er is een verschuiving naar een bewustere levenshouding noodzakelijk, wanneer je dat verlangt.

Wat kun je dan doen?

Wanneer je het demonische en duistere verdringt, heeft het een oncontroleerbare en verwoestende uitwerking die zich op ontelbaar manieren uit in tegenspoed. Ziekte, pech en ongeluk zijn slechts een paar voorbeelden.

Het is dus van belang, het demonische een plek te geven in je woning. Een toegewijde plek waar negativiteit zich kan binden en tot leven kan komen.

Wil jouw woning helend werken, dan dient er dus óók een plaats te zijn om symbolisch je demonen los te laten.

Dat kan een vies hoekje zijn, een onopgeruimde la, een verduisterd plekje, een afgesloten kast of een wildgroei plek in je tuin.

Laat bewust een dergelijk plek toe in je woning, of creëer er eentje. Je zult merken dat dit je ontwikkeling ondersteunt. Je geeft hiermee ruimte aan het Duister en je schenkt het huis daarmee de kracht van het mysterie.

En alleen al de bewuste erkenning van de mysterieuze kracht van het Duister, heeft een enorme transformerende kracht op donkere machten.

Waar is jouw duistere plek(-je) in je woning? Vertel het in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

12 thoughts on “Waarom je het Duister een plek moet geven in je woning

 1. Ik kan wel huilen als ik dit lees .” “Over het creëren van een duister hoekje voor de magische duistere krachten ” Beseffen jullie wel waar jullie mee bezig zijn ?
  En zowat ook nog in huis te willen creëren !!.. Überhaupt te willen creëren.
  Lieve lezers , doe dit alsjeblieft niet ..ik spreek hier over een zéér ernstige ervaring ..wat ik hier meemaak gun ik mijn vyand nog niet ! ..
  Ik weet dat mijn verhaal bij vele niet aanslaat ,omdat iedereen maar denkt , ” maar ik doe dat anders …” ..Anders bestaat niet , hoe je het ook naar je eigen beter weten in , creeerd .
  Duistere krachten zijn duistere krachten , onvoorspelbare duistere krachten
  en gedaantes , dat wil je echt nooit meemaken en dat moet je ook niet willen ,waarom zou je deze ellende jezelf aandoen ?
  En wat als je ooit gaat verhuizen , denk je dat je die poort ff kan dichtmaken en die “jongs “ff kan meenemen ? Vertel je dat wel aan de nieuwe bewoners ?
  Oh moge God jullie genadig zijn als de magische duistere krachten met jullie aan de haal gaan !!

  • Beste Heidi,
   Het duister heeft hoe dan ook een plek nodig. Wanneer het geen eigen plek heeft, gaat het een eigen plek zoeken en ‘rare’ dingen doen. Het gaat hier niet om het openen van ‘duistere portalen’ of het aansporen ervan . Ik weet zeker dat er ergens in je huis ook een rommelplekje is te vinden. Dat is genoeg om je bewust te zijn van het feit dat het donker of het duister overal aanwezig is en ook aanwezig hoort te zijn. Zonder donker bestaat er geen licht.

 2. Ik heb regelmatig contact met Indianen omdat ik zelf een afstammeling ben van Indianen .. mijn Overgrootvader leefde in de reservaten van Amerika. De Navajo Indianen maken geen foutje om daar demonen door te laten.. toe nou.. zo gek zijn we niet zeg! Dat wordt gedaan zodat het gezien kan worden als handwerk en niet als fabriekswerk.. want fabriekswerk is gelijkmatig en foutloos.
  En die Amerikanen willen die spullen niet als het regelmatig is… als er een foutje in zit zien ze dat het handwerk is en willen het dan wel kopen.. anders willen ze het niet kopen!!! We moeten dus wel er af en toe een foutje in laten lopen en maken er soms ook wel bewust fouten in omdat het anders niet verkocht word..

  • Die verklaring klinkt ook helemaal logisch :).

   Dat neemt niet weg dat in elke traditie wel dingen vergeten zijn waarom ze gedaan worden, zoals ze gedaan worden. Dat gaat zeker op wanneer het over energetische uitwerkingen gaat. Dat is in de bouwkunst zo, in kerkelijke tradities zo en ik sluit absoluut niet uit dat dat ook voor gebruiken uit andere culturen en tradities geldt. Er is veel ‘vergeten kennis’.

 3. Sinds oude tijden is de haard, cq de schoorsteen, de verbindingskanaal tussen onze wereld en de Andere Wereld, de wereld van de geesten. Vandaar komen de goede gaven – en daarom gooit Zwarte Piet de geschenken door de schoorsteen. Het haardvuur is dus een gewijde plaats, het middelpunt van iedere woning waar het gezinsleven zich afspeelt.

  Is er geen schoorsteen er zijn wel nephaarden die de symbolische functie van een echte haard over kan nemen. Ik heb er ook een met een Christusbeeld er naast. Maar evengoed kan dat een Boeddha zijn, of een Rien Poortvlietkabouter – die dan de huisgeest vertegenwoordigt, en ongewenste bezoekers door de schoorsteen wegjaagt.

  Gave voor de huiskabouter is een schoteltje melk dat ook door de kat wordt gewaardeerd.

 4. Ik heb een zeer kleine woning voor mij alleen. Een 55 plus woning. Een flatje op 7 hoog. Ik zou niet weten waar ik een plek moet zoeken voor het Duister.
  Is het balkon ook goed? Maar wat moet ik er neer zetten om het Duister zich makkelijk te maken?
  Ik mag namelijk geen rommel neer zetten op het balkon.
  Ik heb echt elke kast nodig omdat ik niet veel ruimte heb in mijn flat, ik weet echt niet hoe ik
  dit moet aanpakken. Ik kom in elk hoekje van de flat. Bestaande uit een klein keukentje.. douche en toilet en een slaapkamer en huiskamer en klein halletje waar een inbouw kast zit. Daar heb ik spullen staan die ik nodig heb om mijn huis schoon te houden. Stof mandje ..mandje met knijpers . Emmers en stofzuiger en veger. Ik heb elke dag wel een veger nodig om de kattebak korreltjes op te vegen die naast de kattenbakken vallen.. Ik heb er 2 staan. Verder heb ik er een bak met gereedschap staan en spulletjes voor de was. Zoals extra waspoeder wasverzachter en andere schoonmaakmiddelen en wc papier. Verder een doos met fotos en een doos met negatieven.
  In de huiskamer heb ik ook een inbouw kast maar daar in staat mijn voorraad eten. Zoals blikjes en potjes en zakken en pakjes. Ik heb moeite om elke dag boodschappen te doen ivm mijn handicap.
  In de keuken heb ik niet zoveel ruimte dus daarom staat het in de inbouw kast van de huiskamer.
  In mijn huiskamer die niet al te groot is.. heb ik een twee zits bankje en een stoel. Een kleine salon tafel en een kastje waar de tv op staat en een eettafel met stoelen. Dan is mijn huiskamer vol. In de slaapkamer een bed en een kast en een stoel voor mijn kleding en een klein kastje naast mijn bed met open vakjes. En dan is hij vol.. Dus ik zou graag advies willen hebben want ik zou het niet weten …

  • Hai H,
   Kijk eens bij comment van Willem. Je hoeft echt niet een hele kast vol rommel te hebben als symbool voor het duister. Waarschijnlijk heb je al iets in je woning dat fungeert als bliksemafleider voor het duistere. Dat kan ook ook heel goed een foto zijn, of een doosje met kleine troepies. Kijk nog eens goed rond naar alles wat er in je huis staat, je hebt echt vast al iets in je woning staan wat die rol op zich heeft genomen. Je hebt het misschien alleen nog niet als zodanig herkend.

 5. Hoi Nicky, dank voor dit artikel.
  Ik ben net (na een scheiding) verhuisd van een oude boerderij naar een nieuw 6 jaar oud huis met kunststof kozijnen en veel kleiner dan mijn boerderij. Alle ruimte in huis eigenlijk benut en ik probeer het juist netjes te houden. Je artikel geeft me te denken!
  Het mag dus ook een stukje tuin zijn, dat ik bewust ‘laat’ of toewijs als ‘bliksemafleider’, zoals Willem het zegt? Dat vind ik ook wel een heel mooi idee, temeer dar ik erg gericht ben op de natuur als mijn veilige plek.

  • Een wildgroeihoekje in de tuin waar verder niemand komt, lijkt me een prima oplossing. Dat vinden insecten ook best prettig. Maar bijvoorbeeld een afgesloten (rommel-)kist zou ook heel goed kunnen. Kijk en voel wat voor jou het beste werkt.

 6. Dank voor het artikel! Er hangt hier een groot kruisbeeld in de kamer (en in de keuken nog een), als retro dingetje in een cottage inrichting. Maar nu blijkt het ook een bliksemafleider te zijn. Een betekenis wat ik er nooit achter had gezocht.
  In de achtertuin heb ik een composthoop waar natuurwezens hun gang mogen gaan.
  Voortuin is een bosplantsoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *