Moe door energiewerk? Hierdoor komt het.

vrouw moe liggend op bankJe besloot een tijdje terug om met een vorm van energiewerk aan de slag te gaan. Mogelijk omdat er bepaalde dingen mis gingen in je leven, vanuit een interesse of voor persoonlijke ontwikkeling. De reden is voor nu eigenlijk niet zo belangrijk.

Welke vorm je precies doet, is ook minder belangrijk. Het kunnen allerlei methodes zijn. Misschien ben je gestart met (bewuster) gronden, misschien ben je een cursus healing of opstellingen gaan doen. Misschien heb je mijn online programma Space Clearing zonder Franje wel aangekocht.

Welke manier van energiewerk en energiemanagement je ook hebt gekozen, je merkt nu je dat een tijdje doet, dat je heel veel moeheid ervaart.

Je staat futloos op, hebt geen energie om iets te ondernemen en bent al afgepeigerd als je denkt aan al het werk wat je nog te wachten staat.

Geen zorgen, dat is (soort van) normaal.

Of… En dat gebeurt wat minder vaak:

Je ervaart juist het compleet tegenovergestelde: je kunt niet goed slapen, je bent gestressed of hyper en je lichaam voelt verkrampt.

Hoe kan dat?

Natuurlijk is het van belang, dat je eerst alle voor de hand liggende dingen hebt gechecked die met je gevoel van welzijn te maken hebben. Verzeker je er van dat je medisch in orde bent, dat je gezond eet en genoeg beweegt; dat soort dingen.

Check ook of er geen grote stressvolle andere zaken in je leven aan de hand zijn, zoals verhuizen, ruzie of een nieuwe job.

Als daar verder geen rare dingen zijn, of dingen anders zijn dan normaal en het enige, dat is veranderd is je energiemanagement, dan zijn er twee zeer waarschijnlijke oorzaken aan te wijzen voor moeheid of spanning.

stress relax straatbordjeBewuster leven

Energiemanagement, in welke vorm dan ook, maakt je, als het goed is, veel bewuster van je lijf en je omgeving. Deze aandacht en bewustwording is een vorm van aarden of gronden. Aarden brengt ontspanning en wellicht merk je nu pas goed op, hoe moe je eigenlijk echt bent.

Zou het misschien zo kunnen zijn, dat wat je ervaart als moeheid, dat dat in werkelijkheid ontspanning is?

Voor sommige mensen voelt ontspanning heel onnatuurlijk en oncomfortabel. Dan creëren ze onbewust spanning in hun lijf en omgeving om weer terug te gaan naar dat oude bekende gevoel: stress.

Comfortzone

Je bent een gewoontedier. In het algemeen kiezen mensen liever voor een bekende situatie -ook als die pijn doet-, dan voor een onbekende situatie. Dat kiezen mensen zelfs als die onbekende situatie beter is dan de situatie die ze kennen.

Dat is dus niet raar, dat is normaal.

Je comfortzone voelt namelijk lekker veilig. Alles daarbuiten is eng en vereist dus moed en aanpassing.

Vergelijk het eens met een bezoek aan bijvoorbeeld een chiropractor of osteopaat. Wanneer zo iemand je lijf ‘recht’ zet, voelt dat in eerste instantie ook een beetje ‘scheef’. Je moet nog wennen aan deze nieuwe stand van je lijf. En je zult iets moeten doen, om te voorkomen dat je lijf weer in de oude positie terugvalt. Doe je dat niet, dan zit je er binnen no-time weer met dezelfde klacht.

Wat te doen?

Wat kun je dan doen tegen die moeheid en stress?

Omarm het nieuwe.

Ik weet, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is echt je enige optie.

Je maakt met je energiewerk shifts in je energiehuishouding. En dat voelt erna nou eenmaal anders dan daarvoor. Meestal voelt het beter dan daarvoor, maar soms kan die nieuwe energie heel oncomfortabel en naar aanvoelen.

Wees dan lief voor jezelf. Doe wat nodig is om toe te geven aan je moeheid. En zorg dat je je spanningen kwijtraakt.

Ga vooral door met de routine die je geleerd hebt in de door jouw gekozen methode.
Ga net zolang door, totdat je zelf de methode bent in plaats van dat je ‘m doet.

De remedie tegen moeheid en ongemak is dan ook: volhouden en blijven oefenen.
Werkt de door jou gekozen methode niet, vind dan een andere die wèl voor je werkt.

En ondertussen: Wees zacht voor jezelf. Zoek ontspanning, ontlading en inspiratie op een manier die jou past. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Werk jij met energie? En ben je ook wel eens moe of gestressed daardoor? Vertel erover in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *