Hoe de vier elementen zich uitdrukken in het landschap

De kwaliteiten van de vier elementen en hun ether

vier elementen landschapEther is de verbinding tussen geest en materie. Het is het geheime vijfde element uit de alchemie, dat de 4 elementen met elkaar verbindt.

Zelfs volgens Einstein zou niets kunnen bestaan zonder ether. In 1920 eindigde hij een rede met de de woorden: “Gemäss der algemeinen Relatvitätsheorie ist Raum ohne Äther undenkbar” (~volgens de algemene relativiteitstheorie is ruimte zonder ether ondenkbaar).

De archetypes van de vier elementen zijn een universeel verklaringsmodel voor verschillende kwaliteiten ether.

Wat kun je hier nou mee?

Wanneer je weet waarmee de vier elementen geassocieerd worden, kun je bewuster en gerichter op (zelf-)onderzoek uit.

Binnen de geomantie worden de archetypes van de vier elementen gebruikt om dynamieken van landschappen, ruimtes en persoonlijkheden te interpreteren.

Het is een hulpmiddel om eigenschappen, emoties en gevoelens, die in een specifieke omgeving getriggerd worden (of juist niet), beter te begrijpen.

Weet dat alle plekken altijd alle vier de elementen omvatten. Wanneer je een plek, ruimte of situatie wilt analyseren via dit verklaringsmodel, dan gaat het er om de overheersende kwaliteit(en) te identificeren.

Aarde

Aarde-ether is een Yin-kracht, die in de waarneming aanvoelt als een soort zwaarte en druk naar beneden.

Het is het element dat de dingen verwerkelijkt in de materie.

Daarmee is Aarde van invloed op onze kijk op realiteit en de belichaming van de werkelijkheid. Eigenschappen als stabiliteit, duurzaamheid, trouw, praktisch, traditie, geduld, dienend en discipline zijn passend bij Aarde.

In het landschap zie je het aarde element terug als glooiende heuvels en bergen.

vier elementen landschapWater

Water-ether is een Yin-kracht en drukt zich uit als een naar-buiten-toe-bewegende zwaarte.

Water vloeit en verandert van vorm, maar behoudt daarbij wel haar oorspronkelijke eigenschappen.

Daarom wordt water in verband gebracht met ons gevoelsleven. Meegaand, emotioneel, gevoelig, dromerig, melancholisch en empatisch zijn typische eigenschappen van het element Water.

In de landschappen zie je het element Water natuurlijk terug op plekken waar het vochtig en koel is. Dit is natuurlijk bij zeëen en meren zo, maar ook in de landschappen waar het vaak mistig is.

Vuur

Vuur is Yang en vuur-ether ervaar je als een opgaande (warme) kracht.

Vuur resoneert op wilskracht, doorzettingsvermogen, inspiratie, dynamisch, creatief en explosief. Vuur kan plotseling ontstaan, en ook zo weer uitdoven. Het is het meest instabiele element van de vier.

In het landschap zie je vuur terug in de spitse vormen van berglandschappen. Maar ook het stadslandschap is een vurige omgeving met hoge rechte en spitse gebouwen.

Lucht

Lucht is ook een Yang-kracht. Lucht-ether is een opgaande, tot beweging aanzettende kracht.

Lucht vult de lege ruimte tussen objekten op en is dus iets, wat objekten van elkaar gescheiden houdt. Maar het is ook lucht, dat zorgt dat diezelfde objekten met elkaar in verbinding staan.

Willen objekten zich direct met elkaar verbinden, dan zal er een beweging en dus een verplaatsing van de lucht moeten plaatsvinden. Daarom is beweging een eigenschap die wordt toegeschreven aan het element Lucht.

Als mens verbinden wij ons voortdurend met objekten en situaties door er aan te denken. De gedachtenwereld, de ratio en dat, wat het mentale denken ‘doet’ zijn kenmerken van het Lucht-element. Overdenken, reflecteren, plannen, theoretiseren en communiceren kun je allemaal scharen onder Lucht.

Lucht is ook licht en transparant. Optimisme, oppervlakkig en vrolijkheid zijn aspecten die hierbij passen.

Het element Lucht kan zeer ambivalent overkomen door haar tegenstellende eigenschappen als verbinden en scheiden, en diep begrip tegenover oppervlakkigheid. Wispelturigheid past daarom ook bij het element Lucht.

In het landschap zie je het element Lucht duidelijk terug op grote, open vlaktes, waar de wind vrij spel heeft.

Nu je dit weet

Je hebt nu een basis waarmee je verder op onderzoek uit kunt gaan. Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over over de vier elementen. Er zijn boeken vol over geschreven. Maar ik wil je aanmoedigen vooral zelf op onderzoek uit te gaan. Ervaar de verschillende ethers en creëer je eigen referentiekaders.

Zoek specifieke landschappen op om een bepaald element in jezelf te ervaren of te versterken. Neem de tijd om te ervaren wat zo’n bezoek met je doet. En heb geduld! Soms komen inzichten pas veel later.

Wat vertellen de vier elementen jou? Laat van je horen in het commentaarveld hieronder.

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “Hoe de vier elementen zich uitdrukken in het landschap

 1. Dank je wel voor je artikelen, ik heb je pas net ontdekt, maar ga het allemaal eens rustig lezen… Ben wel geomantisch getraind, maar voel dat er het een en ander in en om het huis mag veranderen en gaan stromen. Je artikelen zijn dus weer een mooie aanzet.
  Liefs Nicci

  • Hey Nicci (leuk, zo’n bijna-naamgenoot 🙂 )
   Gaaf dat je me gevonden hebt. Ik hoop dat mijn blogs iets kunnen bijdragen. Aarzel niet om contact op te nemen als je vragen mocht hebben.
   Groetjes, Nicky

Comments are closed.