Bovenwereld en onderwereld, en hoe je die werelden (anders) kunt begrijpen

Drie werelden

In de geomantie wordt gebruik gemaakt van het drie-werelden-model. Dit model bestaat uit het paradijs, de etherwereld en de objectenwereld.

Een vergelijkbaar model om de wereld te begrijpen, is de voorstelling van

  • een bovenwereld, de hemel.
  • een onderwereld, de plek waar de geesten heengaan.
  • en een middenwereld, de plek waar wij met de dieren leven.

Een andere voorstelling van ditzelfde model, is de levensboom.

Sjamanen reizen met hun verruimde bewustzijn via de wortels af naar de onderwereld, en klimmen via de takken tot ver in de hemel om de informatie op te halen, die nodig is om een bepaalde situatie te transformeren.

Vrouw Holle

Bij de Germanen reizen overledenen via een bron of een moeras naar de onderwereld. Dat is de plek waar Vrouw Holle woont. Dit oude volkssprookje is verbonden met veel mythes, die de volgende rode draad bevat: Grootmoeder woont diep in de aarde op de plek waar de doden heenreizen. De weg er naar toe is vaak de Melkweg die zich in de hemel bevindt.

Het klinkt voor ons misschien volkomen onlogisch om via de onderwereld in de hemel terecht te komen, maar het spreekt zichzelf niet tegen. Ook in het sprookje van Vrouw Holle wordt de levensdraad in de put verloren en stort het meisje zich de onderwereld in. Als zij dan van Vrouw Holle de dekens moet opschudden, begint het te sneeuwen op aarde.

Anderswelt, zoals die Duitsers dat zo mooi zeggen, houdt zich niet aan de wereldse logica van Aristoteles. Doden kunnen rustig afreizen naar de onderwereld om vervolgens aan de hemel te verschijnen. Dit is de ‘logica’ van ziel en zintuigen. Het is deze taal, die we in onze huidige wereld massaal negeren.

In je hoofd

Wij beleven de wereld voornamelijk in onze hoofd. In de taal van concepten en werkelijkheden, die enkel en alleen in de geest ervaren kunnen worden. Daardoor zitten we te veel, en te vast in ons hoofd. En te weinig in ons lijf en in de wijsheid van ons hart. En dat is op dit moment misschien wel de allergrootste kwaal van de westerse wereld.

Je kunt met je ziel en zintuigen de wereld niet ervaren als een bol. Dat lukt alleen in gedachten.

Bewust aarden is een goede remedie, als je weet dat je hier ook mee kampt.

In de huidige tijd herleiden we alle spirituele fenomenen terug tot enkel hersenfysiologie, -functies, neuronen, synapsen en stofjes als dopamine en endorphine. Echter, we zijn veel meer dan alleen biologie en mechaniek.

Wij zijn niet alleen maar hersenen, wij zijn ook wijsheid. En wijsheid omvat veel meer dan alleen dat, wat uit, en via, het verstand tot ons komt.

Perspectief

Hoe verder je van de natuur, zintuigen en zielewijsheid bent verwijderd, hoe minder je oog hebt voor de realiteit waarin je je bevindt. Het gevolg daar van is, dat je meer in je hoofd leeft, dan in je lijf. Meer volgens vermoedens en gedachten, in plaats van volgens dat wat er in realiteit aanwezig is.

Door van perspectief te wisselen, je waarnemingen te trainen, ruimtes te clearen, en van je woning een persoonlijke krachtplaats te maken, ga je steeds meer zien wat is, in plaats van dat je ziet, wat je dénkt dat er is.

Wat volgt, is een proces vol transformaties die in alle facetten van je leven zullen doorwerken.

Wil je daar op eenvoudige wijze mee beginnen en alle basics leren die nodig zijn om een krachtplek te creëren? Laat mij je dan begeleiden en doe mee met mijn online programma Personal Power Place – maak een krachtplaats van je woning! Je hebt nog maar heel eventjes om je in te schrijven. We starten a.s. maandag 29 juni 2020.

Zit jij ook veel in je hoofd? Doe je iets om daaruit te komen, of heb je er eigenlijk helemaal geen last van?  Vertel erover in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?