Op deze 7 momenten kun je beter geen energiewerk voor een ander doen

Healing

Een ander kan jou nooit healen. Healing is iets wat je zelf moet doen.

Inzicht in je problematiek, plus een verandering van perpectief daar in, is wat healing stimuleert.

Een ander kan jou daarbij wel assisteren door voor jou de ‘ruimte te houden’ of je een ‘kontje te geven’ zodat jij je eigen helende vermogens aan kan wakkeren.

En dit kun jij natuurlijk ook voor een ander doen. Iederéén heeft namelijk dat assisterende vermogen in zich. Ook jij! Ik weet heel zeker dat je het al eerder gedaan hebt. Bijvoorbeeld toen:

  • je een kus op de knie gaf van je kind, toen ‘ie net gevallen was.
  • in dat gesprek met je vriendin over de problemen op haar werk.
  • je je partner een massage gaf.

Effectiviteit

De manieren waarop je iemand kunt assisteren bij het aanspreken van zijn eigen helende vermogens zijn werkelijk eindeloos. Hoe effectief jouw assistentie is, hangt voor een groot deel af van de mate waarin die ander in staat is energie te ontvangen en/of vrij te geven.

Natuurlijk spelen jouw vaardigheden als assistent ook wel een rol, maar als die ander niet wil of kan ontvangen, dan heeft jouw expertise verder totaal geen nut.

Als jij je meer, en intensiever met energiewerk ter assistentie van anderen gaat bezig houden, dan wordt het ook steeds belangrijker om oog te hebben voor jezelf, je eigen energie en capaciteiten.

Wanneer kun je beter geen energiewerk doen?

Er zijn momenten waarop het verstandig is om jouw hulp uit te stellen. Soms is het zelfs beter om het helemaal maar achterwege te laten. Dit ter bescherming van jezelf en je eigen energiesysteem.

Wanneer jij niet optimaal functioneert, kun jij die ander ook niet optimaal ondersteunen. Je beschermt daarmee dus ook die ander.

Welke momenten zijn dat dan?

  1. Wanneer je (persoonlijke) belangen hebt bij het verlenen van hulp.
  2. Wanneer je moe bent.
  3. Wanneer je emotioneel bent.
  4. Wanneer je ziek bent, of op het punt staat om ziek te worden.
  5. Wanneer er issues zijn in de relatie tussen jou en degene die je wilt helpen.
  6. Wanneer er ‘iets’ in jou waarschuwt, dat je beter niet kunt helpen.
  7. Wanneer jij je eigen levensenergie moet opofferen om te kunnen helpen.

Als je bovenstaande signalen negeert, dan is het zeker dat de sessie voor jou in mineur eindigt.

In het ergste geval heb jij pijn overgenomen en wordt je ziek.

In het gunstigste geval ben je slechts wat moe.

Grens

De belangrijkste grens om veilig de deuren open te zetten naar healing voor die ander, is zelfkennis.

Zelfkennis is noodzakelijk om zo neutraal, objectief, en oordeelvrij als mogelijk te kunnen waarnemen en werken. Alleen dan, ben je in staat om meest subtiele signalen op juiste wijze te interpreteren.

Als je energiewerk doet in service voor anderen, dan ben je altijd intiem verweven met de energiehuishouding van die ander (en die ander ook met die van jou). Het is dus van groot belang te herkennen wat van jou is, en wat van die ander.

Herken je dat onderscheid niet, dan zul je, in ieder geval voor een deel, geleefd gaan worden door de energie(ën) van die ander.

Andere grenzen die je kunt stellen, zijn grenzen in tijd en vergoeding. Hiermee creëer je een duidelijke afbakening in het verweven zijn met de energiehuishouding van die ander.

Wees altijd alert op je eigen energieniveau, grenzen en capaciteiten. Eis je teveel van jezelf, dan is de kans groot dat je je eigen energiesysteem opblaast. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Belangrijkste vuistregel

Lukt het je niet om op eenvoudige wijze je eigen energieniveau hoog te houden, werk dan niet met anderen!

 

Heb jij je grenzen wel eens overschreden in energiewerk voor een ander en waaraan herkende je dat? Op welke manier ben je er van hersteld? En wat heb je gedaan om dat in het vervolg te voorkomen? Help anderen en vertel erover in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *