Wat is gronden of aarden?

Wat betekent het wanneer je ergens goed kunt aarden?foot-450378_640

Over het algemeen wordt er dan bedoeld, dat je je ‘draai’ hebt kunnen vinden op een bepaalde plek, of in een bepaalde situatie. Het kan ook betekenen dat je je op een andere plek dan waar je oorspronkelijk vandaan komt, hebt kunnen ‘wortelen’. Wanneer je ergens je ‘draai’ gevonden hebt, dan voel je je ontspannen. En wanneer je ontspannen bent, ben je opmerkzamer en kun je veel meer stress verdragen dan wanneer je niet ontspannen bent.

En wat betekent het, wanneer je ergens niet kunt aarden?

Dit uit zich in een gespannenheid (stress) en verminderende opmerkzaamheid. Een deel van jou heeft het verlangen (bewust, danwel onbewust) ergens anders te zijn; namelijk daar, waar je je draai wel hebt gevonden. Dit verlangende deel van jou, zit dan op een geheel andere ‘lokatie’ dan waar je je op dit moment bevindt. Vergelijk het maar met ergens anders met je gedachten zijn, terwijl je een gesprek voert. Je bent dan niet voor de volle 100%  ‘aanwezig’ in het hier en nu. Je alertheid is daarmee ook niet wat het zou kunnen zijn.

Wat kun je doen om je focus weer terug te brengen naar het hier en nu?

Een handige manier om jezelf completer in het hier en nu te trekken, is aarden. Met aarden of gronden help je jezelf te focussen op de verbinding tussen je ‘zelf’ en de aarde. Met dit aarden, neem je heel bewust je plek in de wereld in en dat kan al tot onmiddelijke resultaten leiden.

Mijn persoonlijke resultaat met gronden

Mijn persoonlijke, favoriete ervaring was tijdens een concert. Ik had een sta-plaats in het veld voor de bühne en natuurlijk ging er zo’n hele lange jongen precies voor mijn neus staan. Ik besloot, na zo’n 10 minuten heen en weer wiebelen, mezelf heel bewust te gronden en te kijken wat er zou gebeuren. Ik zette mijn voeten heel bewust op de vloer neer en visualiseerde een verbinding met het midden van de aarde. Groot was mijn verbazing, toen die hele lange jongen, onmiddelijk nadat die verbinding tot stand gekomen was, zich omdraaide, sorry zei en achter me ging staan!

Hoe je jezelf kunt gronden, lees je in Vier oefeningen om te gronden of aarden.

Delen met je netwerk?