Is ziekte het omgekeerde van gezondheid?

IMG_0505Ziekte wordt meestal in verband gebracht met een lichamelijk ongemak, maar gezondheid is niet per sé het tegenovergestelde van ziekte. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO is gezondheid een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden. Gezondheid is dus meer dan alleen een afwezigheid van ziekte. Ook speelt de gezondheidsbeleving een belangrijke rol: Iemand kan een lichamelijke klacht hebben en zich heel gezond voelen. Het omgekeerde kan ook: zonder klachten je heel erg ongezond voelen.

Gezondheid is voor mij een vorm van heelheid. Wanneer ik bijvoorbeeld een verkoudheid oploop, is er ergens in mij een disbalans ontstaan, waardoor mijn lichaam de heelheid niet vast heeft kunnen houden. De oorzaak van deze disbalans, die een verkoudheid uitlokt, kan liggen op vele fronten. Een dosis navelstaarderij en zelfonderzoek is nodig, wanneer ik dit signaal van mijn lichaam wil begrijpen.

Definieer voor jezelf wat gezond zijn voor jou betekent. Want als je nog even terug gaat naar de definitie van gezondheid volgens WHO, dan klinkt ‘volledig welbevinden van lichaam, geest en maatschappij’ als een ideaal waarnaar je kunt streven, maar dat lang niet altijd voor iedereen haalbaar is. Het is daarom belangrijk voor jezelf te  bepalen waaraan jij je heelheid bemerkt.

Dit hele verhaal over lichamelijke gezondheid is één op één over te zetten naar de gezondheid van je energetische omgeving. Ook daar kan er sprake zijn van een balans die niet past bij jouw gezondheidsbeleving. Deze disbalans kan een trigger zijn voor ziekte, een slechte (werk)sfeer of een algeheel gevoel van malaise.

Een niet passende energetische omgeving kan er voor zorgen dat doelstellingen, privé of zakelijk, niet behaald worden.

Het is mogelijk om je omgeving je te laten ondersteunen in jouw gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld stralingsbronnen als WIFI, mobiele telefoon of tablets ‘s nachts uitzetten. Zorg er in ieder geval voor dat dit soort apparaten niet direct naast je hoofdkussen liggen. Wanneer je lichaam in rust in de buurt van straling ligt, moet het ‘harder werken’ om te herstellen. Het kost veel meer energie om naast een irritatiebron tot rust te komen, dan zonder. Je hebt dan minder energie beschikbaar om de normale herstelwerkzaamheden van de dag te volbrengen. Je pleegt dan roofbouw op je lichaam. Vergelijk het maar eens met uitrusten met geluidsoverlast. Dat is ook een behoorlijke irritatie- en stressfactor. Het kost je dan veel meer energie om uit te rusten.

De discussies over gebruik van mobieltjes, WIFI en zendmasten en de mogelijke gevaren daarvan zijn nog steeds in volle gang en de meningen daarover lopen uiteen. Maar wanneer je je niet gezond voelt en geen aanwijsbare klachten hebt, zou ik je willen vragen gewoon eens uit te proberen hoe je je voelt zonder (of met verminderd) gebruik van technische apparaten, waarmee een vorm van straling gemoeid is. Laat je me dan in de comments weten of je je beter voelt?

 

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *