Over verhuizen, verhuisstress en space clearing

Verhuisstress

sleutel in voordeurVerhuizen wordt gezien als één van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Ik weet niet precies op welke plaats het exact staat, maar ongetwijfeld in de top 10.

Drie belangrijke oorzaken van stress bij een verhuizing zijn:

 1. Afkeer van verandering. Als mens ben je nou eenmaal een gewoontedier en gedij je bij een zekere routine. Een nieuwe plek betekent automatisch een nieuwe routine.
 2. Angst voor spijt.  De impact van verliezen ervaar je als veel groter en intenser, dan de impact van winnen. Verlies wil je dan ook zo veel mogelijk vermijden. ‘Had ik toch niet beter kunnen blijven?’ is een vraag die wellicht voortdurend in je hoofd rondspookt. Dat maakt verhuizen extra spannend.
 3. Vermoeidheid. Verhuizen kost bakken met energie. Er moet veel geregeld en gedaan worden. Rommel en chaos zijn in een verhuisperiode ‘orde van de dag’. Daar wordt je behoorlijk gestressed van.

Ingrijpend

Verhuizen is een ingrijpende verandering, die veel verder gaat dan alleen je oude omgeving inwisselen voor een nieuwe.

Energetisch en symbolisch gezien, pak je al je levensgebieden tegelijkertijd op, schudt ze ff flink door elkaar, om ze vervolgens ergens anders weer te laten landen.  En al die energieën moeten in de nieuwe woning hun plek weer weten te vinden.

Dat gaat niet voor alle huisgenoten altijd even soepel…

Space Clearing

Daarom is het verstandig om, wanneer je een nieuwe woning betrekt, om je die woning ‘eigen’ te maken. Dat doe je bijvoorbeeld al door een naambordje aan de voordeur te hangen, door de boel te verven of te behangen en je persoonlijke spullen er in te zetten. Misschien gooi je er zelfs nog wel een verbouwing tegenaan om de nieuwe stek aan je wooneisen te laten voldoen.

Maar totdat je de woning ontdoet van achtergebleven energieën van voormalige bewoners, zal de woning nooit echt helemaal ‘eigen’ voelen.

kristal salie wierookWanneer je er gevoelig voor bent, bestaat er zelfs een grote kans dat je die energieën gaat leven, in plaats van je eigen leven. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.

Achtergebleven restenergie is er altijd. Óók als je in een nieuwbouwwoning intrekt en je bent de eerste bewoner. Bouwvakkers en hun werkzaamheden hebben hun energetische sporen achtergelaten en de plek waar het huis gebouwd is, heeft natuurlijk ook zo zijn verleden.

Zonder je nieuwe huis eerst eens grondig te space clearen, zou het wel eens heel erg lang kunnen duren voordat je huis echt gaat aanvoelen als een thuis.

Regelmaat

Ik raad je aan om een nieuwe woning altijd te space clearen. De eerste klap is een daalder waard, zal ik maar zeggen.

Er zijn een aantal ‘eerste momenten’ die daarvoor uitermate geschikt zijn:

 • wanneer de woning officieel op jouw naam staat
 • wanneer je de sleutel hebt ontvangen
 • voordat je gaat verbouwen
 • na de verbouwing
 • wanneer je spullen er in staan

Je kunt in zo’n eerste sessie al veel gestagneerde oude energetische ‘rommel’ opruimen, maar wanneer je denkt, dat één keer een sessie met brandende salie je voor altijd en ever een thuisgevoel oplevert, dan moet ik je teleurstellen.

Je woning energetisch op peil houden, is iets wat regelmatig onderhoud vraagt. Elke dag zit vol met gebeurtenissen en die laten allemaal hun sporen achter in de ether. Ook jij maakt elke dag dingen mee, waarvan je de energetische residuen meebrengt naar huis.

Die restjes energie hebben effect op jou en je leven. En als je niet oplet, kan dat een negatieve uitwerking hebben.

Het is dus verstandig om regelmatig te space clearen. Doe het dagelijks. Zéker als je er net mee start.

Space Clearing hoeft echt niet altijd compleet met alle toeters en bellen en wierook, maar dat mag natuurlijk wel als je dat fijn vindt.

Hou je het liever simpel en snel, dan kun je mijn online programma Space Clearing zonder Franje gebruiken om je daarbij te helpen.

En ik beloof je, dat als je een goeie feeling hebt opgebouwd met jouw woning, de plek en alle energieën ter plekke, dat je dan vanzelf een space-clearing-ritme vindt, dat perfect strookt voor jou, je woning en leefomstandigheden.

Nu jij: Space clear jij je woning wel eens? Welk effect heeft dat (gehad) op jou en je eventuele huisgenoten? Vertel me erover in de comments.

Delen met je netwerk?

5 thoughts on “Over verhuizen, verhuisstress en space clearing

 1. Ik merkte ook dat de energie in mijn nieuwe huis erg verschilde van mijn oude woning. Door geur en kleur toe te passen voelde ik mij als snel thuis. Ook brand ik graag wierook, omdat ik dat rustgevend vind.

 2. Tijdens een verhuizing neem ik ook altijd de tijd om de nieuwe ruimtes in mijn huis te verkennen. Ook merk je al snel bij een bezichtiging of een woning een goede energie heeft. Daarnaast hebben je eigen spullen ook een grote invloed op de sfeer en rust die je vindt in deze nieuwe plek.

 3. Ik heb gedaan wat er op staat en het klopt. Je voelt je wat rustiger en is wat ruimer in je woning .Het is zeker verstandig om je huis netjes te laten.

Comments are closed.