Waarom gronden belangrijk is

Wat is gronding?

Voel je je onzeker? Onevenwichtig? Snel overweldigd? Angstig? Warrig? Chaotisch?
Dan helpt het om even bewust aan je eigen gronding te werken.

Een stevige gronding of aarding betekent dat je goed verbonden bent met het hier en nu. Ben je niet goed gegrond, dan ben je dus (op een bepaald niveau) het contact met het hier en nu kwijt.

Gronding is een neerwaarts gerichte energie (aarden).

Ongegrond zijn is een opwaarts gerichte energie (zweven).

Gronding en niet-gronding hebben allebei een onmiddellijk effect op je geestestoestand. Het één is niet per sé beter dan het andere. Je hebt in je leven beide geestestoestanden nodig. Uiteindelijk draait het natuurlijk om een balans die voor jou goed werkt.

Maar wanneer je in minder aangename emoties zit en je jezelf op een onprettige manier lijkt te verliezen, dan helpt het enorm om even bewust te gronden (aarden).

Hier kun je aan merken dat je niet goed gegrond bent:

 • je ‘leeft’ in je hoofd
 • je bent in gedachten verzonken, ‘afwezig’
 • je bent je niet/minder bewust van je lichaam
 • je bent je niet/minder bewust van je omgeving
 • je bent aan het dagdromen

Wanneer je wel goed gegrond bent:

 • dan heb je aandacht voor het hier en nu
 • merk je al je zintuigen op en wat ze waarnemen
 • ben je je bewust van je hele lichaam
 • ben je je bewust van je ademhaling
 • ben je je bewust van je omgeving

Al bovenstaande kenmerken zijn meteen ook uitstekende manieren om je gronding te verstevigen.

Waarom zou je gronden?

Wanneer je merkt dat je op één of andere manier minder aanwezig bent in het hier en nu, dan je wenst, dan is het fijn om te gronden.

Als je dan al je aandacht en energie op één van de bovenstaande zaken, dan zul je meteen merken dat je als vanzelf ‘uit je hoofd’ vertrekt en meer in het hier en nu terecht komt.

En wanneer je bewuster in het hier en nu zit, kun je stabieler, evenwichtiger en geconcentreerder reageren en functioneren.

Bliksem of integratie?

Aarden (of gronden) kun je zien als een soort bliksemafleiding. Je voert er het ‘teveel’ aan opwaartse gerichte energie mee af. Een veelgebruikt beeld om dit voor elkaar te krijgen is dan ook: doe alsof je een boom bent, die zijn wortels vanuit je voeten diep de aarde in laat groeien.

Je kunt er ook anders tegenaan kijken. Dan wordt gronden een manier om kosmische energie te integreren in de materie. Dan ‘trek’ je ofwel de kosmische energie en informatie van boven naar beneden, of de aardse energie en informatie van beneden naar boven.

Wat kun je doen om heel snel je gronding te verstevigen?

De onderkant van je lijf kan je goed helpen bij het gronden. Voetzolen, voeten, benen en knieen spelen daarbij een belangrijke rol. Zij verbinden letterlijk de rest van je lichaam met de aarde. Maak daar gebruik door je bewust te worden van die verbinding en te zorgen dat de energie goed kan doorstromen. Dat betekent dat je je knieën niet ‘op slot’ moet zetten, als je staat. En je je benen niet kruist, als je zit. Ook niet, wanneer je staat, trouwens.

1 – De eenvoudigste manier om te gronden, is: bewegen.
Elke fysieke activiteit, die je kunt doen om jou uit je hoofd te krijgen, is geschikt. Denk aan dingen als sporten, dansen, wandelen, schoonmaken, tuinieren, seks.

2 – Een andere is: focus op je ademhaling, en alleen op je ademhaling.
Doe diepe ademteugen tot helemaal aan je navel. Wanneer je niet (goed) gegrond bent, heb je een oppervlakkige ademhaling.

3 – Focus op je zintuigen en wat je er mee waarneemt.
Het helpt als je voor jezelf de dingen die je waarneemt ook benoemt. (Ik ruik de geur koffie, ik zie de boom vanuit mijn raam, ik hoor gekwetter van vogels etc.)

Hier vind je nog 4 grondingsoefeningen.

Wanneer je met deze tips aan de slag gaat, merk je dat je meer ontspannen wordt. En hopelijk ook wat meer bewust en voel je je (nóg) beter op je plek.

Maar nu ben ik benieuwd, welke tip ga jij meteen inzetten om je gronding te versterken?

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “Waarom gronden belangrijk is

 1. Fijn om jouw blog te lezen en de oefeningen om te aarden!
  Nu weet ik dat ik goed bezig ben, ook nu mijn yogakleding even niet doorgaat. Ook vind ik het heerlijk om aan het strand (als het nog kan/mag heerlijk op mijn blote voeten door het zeewater/zand te lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *