Gebruik jij de achterdeur als voordeur? Lees dan dit

Deuren, zowel de voordeur als de achterdeur zijn belangrijke plekken van een woning, wanneer je kijkt naar de energetische en symbolische interpretatie.

De voordeur is dé plek waar alle energie binnenkomt voor de rest van het huis.

Wanneer het huis een lichaam zou zijn, dan is de voordeur als de mond, waardoor al het eten voor de rest van dat lichaam wordt aangevoerd, om goed te kunnen functioneren. Alleen gaat het bij huizen natuurlijk niet om eten, maar om een energiestroom.

Via de voordeur komt dus verreweg de meeste energie binnen. Binnen de feng shui en de geomantie is het dan ook een zeer belangrijke, doch enigzins zwakke plek die beschermd en bewaakt dient te worden. Want de kwaliteit van energie die je binnenlaat, heeft gevolgen voor de rest van de woning, en dus voor je leven.

Daarnaast is de voordeur de eerste publieke indruk, die je aan de buitenwereld afgeeft over wat er binnen verder te verwachten is.

Via de entree komt dus alle energie naar binnen.

Hoe zit het dan met de achterdeur?

Als je huis een lichaam is, dan is de achterdeur symbolisch de anus. Dat is waar alle overtollige en verbruikte energiën het lichaam weer verlaten. Dat doen we meestal niet in het volle zicht van iedereen en de achterdeur is dan ook een plek van privacy.

Merk ook op, dat een voordeur altijd naar binnen opengaat, en een achterdeur naar buiten. Dat maakt, dat de flow van energie makkelijker door het huis stroomt.

De achterdeur als hoofdingang

Wanneer je de achterdeur gebruikt als hoofdingang, dan ga je tegen die stroom in. Het kan zelfs zo voelen, dat je (ergens) in je leven constant tegen de stroom in moet vechten. Als dat voor jou zo geldt, probeer dan eens een tijdje bewust de voordeur te gebruiken en kijk wat dat met je doet.

Wanneer je visite ook voornamelijk via de achterdeur naar binnen? Dan kan het gevoel oproepen dat je de controle verliest of hebt verloren over iets wat speelt in je leven.

Ze zeggen wel, “goed volk komt achterom”. Maar het achterom is privédomein, en misschien vind je het helemaal niet zo wenselijk dat mensen onaangekondigd bij je binnenlopen.

Heb je geen achterdeur?

Dat kan natuurlijk, er zijn heel veel woningen zonder achterdeur, of balkondeur.

Wanneer jij in zo’n huis woont, én je hebt het gevoel hebt dat je leven niet stroomt, tegen de stroom in gaat of het gevoel dat je de controle verliest: gooi dan eens wat vaker een raam open met intentie.

Schuifpui

Is je achterdeur geen deur, maar een schuifpui, heeft dat dan nog een speciaal effect? Die leuke vraag kreeg ik laatst in mijn inbox.

Alles heeft natuurlijk invloed op alles. De vraag is echter: wat heeft dan hoeveel invloed op wat? En wat is de context?

Per huis(houden) zal het dan ook verschillen wat precíes het effect is van een schuifpui t.o.v. een gewone achterdeur. Ik heb zelf nog nooit zo’n verbouwing ervaren, dus ik kan je niet vertellen op welke manier dat verschilt.

Wel kan ik me levendig voorstellen, dat de ervaring van hoe je een schuifpui opent en sluit een totaal andere is, dat die van een gewone achterdeur. Hoe je die verschillen voor jezelf beschrijft, geeft wellicht een aardige indicatie van welke invloed het verschil tussen een achterdeur en een schuifpui op jouw persoonlijke situatie en leven heeft.

De beweging die je maakt bij het openen van een normale deur en een schuifpui, is natuurlijk een hele andere. Ik zou zeggen dat zo’n ‘schuifpui-beweging’ veel minder uitnodigend overkomt. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar het zou zo maar kunnen dat bij mensen met een schuifpui achter, veel minder mensen automatisch achterom komen, dan bij mensen met een gewone achterdeur.

Misschien kun jij me daar iets meer over vertellen? Ik ben daar best benieuwd naar.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij een gewone achterdeur of een schuifpui? Of misschien de boel ooit eens verbouwd en verschil in gemerkt? Ga je zelf makkelijker achterom bij een gewone deur, bij een schuifpui of maakt het je niks uit? Ik ben echt supernieuwsgierig naar hoe dat voor jou is en lees je antwoord graag in de comments.

Delen met je netwerk?

9 thoughts on “Gebruik jij de achterdeur als voordeur? Lees dan dit

 1. Volgens mij is het zo dat je bij Feng Shui de energie het liefste vanuit het Noorden of Oosten (of liefst zelfs Noord Oost) je huis via de hoofdingang wilt laten stromen. Maar wat als je hoofdingang juist richting het Zuid Westen staat en je achterdeur richting het Oosten of Noorden? Dan zou ik juist verkiezen om de achterdeur als ‘hoofdingang’ te gebruiken omdat je zo de Oosten (meer spirituele) of juist de Noordse (meer materiele voorspoed) naar binnen laat.

  • Fenng Shui is een specifieke geomantische traditie met een hoop regels. Ik ben geen Feng Shui Master, ik vertrouw op de informatie van de energie ter plekke en die is afhankelijk van context en omstandigheden. De informatie in dit blog is een algemene interpretatie van symboliek. Symboliek is nooit 1-dimensionaal. Je zult de context er altijd bij moeten betrekken.

   Doe wat voor jou juist is.

 2. Ook al geconstateerd via PPP (~online programma Personal Power Place): onze voordeur ligt enigszins verscholen onder een afdak en ik vind het niet echt een uitnodigende plek om naar binnen te komen. Daar kan ik best nog iets aan doen door bijvoorbeeld bloemen in het voorjaar, een nieuwe mat, regelmatig schoonmaken en zo.

  Qua achterdeur is het nog maar even de vraag welke dat is? Opzij van ons huis is er een deur via de oude garage naar buiten, maar inmiddels heeft onze gehele achterzijde schuifpuien. In elk geval is het geen plek waar mensen naar binnen komen.

  Wel heb ik ook via PPP het er al over gehad dat onze voordeur in een rechte lijn ligt met een kamer aan de achterzijde waar we een complete glaswand hebben. Als die deur open staat of als daar een glazen deur in komt, dan voelt dat niet goed zonder te compenseren met bijvoorbeeld iets van een spiegel of kroonluchter om de energiestroom niet meteen naar buiten toe te richten.

 3. Wij wonen in een oud kerkje zonder toren (plat gebombardeerd in WOII). Maar 1 ingang aan de zijkant van het kerkje, gaat naar buiten toe open. En maar 1 raam in het hele gebouw dat open kan.
  Ben nu best benieuwd wat jij over de energie kan zeggen…
  Oja, en een kerkhof eromheen, en er onder…

 4. Interessant! Bij ons zit de achterdeur naast de voordeur. En omdat het slot Vd voordeur stuk is hebben we die maar permanent afgesloten en gebruiken alleen de achterdeur. Ben benieuwd wat het gevolg hiervan is.

  • In theorie is er dan geen nieuwe aanvoer meer van energie. Daarop volgt stagnatie, want het kan niet meer stromen. Sterker nog, de boel loopt ‘leeg’ via de achterdeur.

   Is er iets in je/jullie leven stagneert of futloos is geworden, sinds de voordeur niet meer gebruikt wordt?

    • Als je nergens last van hebt, Margreeth, dan valt er ook niks te fixen. Maar als je het idee hebt dat de genoemde thema’s in jouw leven een negatieve rol spelen, dan heb je misschien iets gevonden wat het overwegen waard is om te veranderen.
     Uiteindelijk draait het om bewustwording en keuze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *