Feng Shui versus Geomantie? Of ligt het toch anders?

Wat is Geomantie?

Als je gaat opzoeken wat precies de definitie van geomantie is, dan zul je veel omschrijvingen kunnen vinden. De meest elegante vind ik (nog steeds!) die van Stefan Brönnle:

Geomantie is de kunst, leefomgevingen vorm te geven naar de behoeftes van de menselijke ziel, in harmonie met de oordskrachten.”

Geomantie brengt mensen, plekken en gebeurtenissen samen. Het is een ervaringsleer, waardoor je jezelf beter leert kennen. En deze definitie brengt die aspecten mooi naar voren.

Etymologie

Wanneer je kijkt naar de etymologie van het woord geomantie, dan is het een samenvoeging van de twee oud-Griekse woorden: geo en manteia.

Geo betekent aarde en manteia zoiets als waarzeggen. Bij de Etrusken waren de mantiken, schouw- en interpretatiekunsten. Een geomant is dus iemand die de aarde leest en interpreteert.

Feng Shui

Zo bekeken, is iemand die Feng Shui beoefent, ook een geomant. En is Feng Shui een vorm van geomantie in een oosterse traditie. (Feng Shui betekent wind en water.)

Geomantie is ook de naam gegeven aan de westerse (Europese) traditie. (Wanneer ik Geomantie met een hoofdletter schrijf, dan bedoel ik de traditie.)

Feng Shui en Geomantie hebben elk hun eigen systemen, waarin zeker ook wel overeenkomsten te vinden zijn. Dit is logisch, omdat beide vormen dealen met universele (energetische) principes.

Vastu Shastra

Er bestaat nog een derde, grote geomantische stroming. Dat is de Indiase traditie genaamd Vastu Shastra. Vastu betekent verblijfplaats en Shastra kennis.

Ook Indiaase bouwmeesters hielden zich dus bezig om in harmonie met de natuur en kosmische krachten, passende omgevingen te creëren voor de mens.

Zo zijn er geomantische tradities te vinden bij bijvoorbeeld de Aboriginals, de Romeinen, de Hawaianen, de Christenen, de Germanen en de inheemse Americanen.

De overeenkomst

Alle geomantische tradities gaan uit van een verheven relatie tussen bewoners, kosmos en hun leefomgeving.

Maar elke geomantische traditie hangt ook samen met het wereldbeeld van de cultuur waarin het is ontstaan. De zienswijze, het gebruikte systeem en de toegepaste methoden kunnen dus enorm verschillen.

Wanneer je je gaat verdiepen in de verschillende tradities, dan kom je zeker een keer totaal tegenstrijdige adviezen tegen. Die vervolgens meestal wel weer logisch te verklaren zijn, wanneer je de perspectieven van de gekozen traditie kent.

Gelijk betekent niet altijd hetzelfde

Het is ook belangrijk om in de gaten te houden of zaken, die hetzelfde genoemd worden in de verschillende tradities, ook wel echt hetzelfde betekenen.

Bijvoorbeeld: Het statische vier-elementen-systeem (vuur-aarde-water-lucht) dat in de Geomantie wel gebruikt wordt, kun je niet mixen met het dynamische vijf-elementen-systeem (vuur-aarde-metaal-water-hout) uit de Feng Shui. Drie elementen uit deze systemen heten weliswaar hetzelfde, maar zijn in hun essentie andere ‘dingen’. (Iets dergelijks is er ook aan de hand met de term leylijnen.)

Een ander voorbeeld is het gebruik van symboliek. Denk maar eens aan een swastika (hakenkruis). In heel veel culturen is het een heilig symbool voor voorspoed, maar ‘t heeft in Europa een enorm negatieve lading gekregen vanwege het gebruik er van door de nazi’s.

Kun je verschillende tradities mixen?

Er zijn experts die zeggen dat dat niet verstandig is en dat het mixen van tradities nooit een harmonisch geheel op kan leveren. Daar valt iets voor te zeggen natuurlijk, omdat de kans op tegenstrijdigheden binnen eenzelfde traditie vele malen kleiner is.

Ik denk, dat die mening voornamelijk te maken heeft met een blind volgen of het beschermen van een systeem of methode.

Mijn advies

Geomantie is een ervaringswetenschap. Ik ben er dus absoluut een voorstander van dat je zoveel mogelijk zèlf ervaart. Wees nieuwsgierig, en vraag altijd door bij de expert van jouw keuze als dingen onduidelijk zijn.

Een goede geomant, vanuit elke traditie, zal je zo veel mogelijk van zijn/haar adviezen zelf laten ervaren. Én je in ieder geval goed moeten kunnen uitleggen waarom een bepaalde maatregel voor jouw situatie verstandig is.

Dus vraag, luister en ervaar. Pas vervolgens toe, wat voor jou werkt. Er leiden altijd meer wegen naar Rome.

Heb jij voorkeuren voor een bepaalde geomantische traditie? Ervaringen? Vertel er over in de comments.

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “Feng Shui versus Geomantie? Of ligt het toch anders?

    • Thanks, Eline. Het is een prachtig vak!
      Geomantie bestrijkt een heel breed spectrum. En een ieder ontwikkelt daarin zijn of haar eigen specialisme. Samen vullen we elkaar aan en maken we de wereld een beetje beter en mooier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *