Waarom de entree zo ongelooflijk belangrijk is

De entree met zijn drempel en deur zijn het belangrijkste deel van een gebouw.

entreeEen entree maken, de deur platlopen, over de drempel komen…. Er bestaan nog veel meer uitdrukkingen in onze taal, die je er op wijzen hoe belangrijk de entree van een gebouw is.

De entree is zelfs de allerbelangrijkste opening van een gebouw! Zonder entree kun je niet van buiten naar binnen komen, of omgekeerd.

Een gesloten ‘kring’ van muren scheidt het binnen van het buiten. En de entree is de (zwakke) schakel die deze gesloten kring onderbreekt.

Deze onderbreking maakt dat een entree, letterlijk én symbolisch, de verbinding is tussen de binnenwereld en de buitenwereld. En als een pand een lichaam zou zijn, dan is de entree de mond. Door die mond komt de grootste bron van energie, die zorgt dat de rest van het lichaam (~het pand) kan functioneren. En is dat voedsel slecht, dan is de kans groot dat het lichaam ziek wordt.

De entree, en de drempel hebben de taak dit ‘voedsel’ te keuren en ongenode gasten en energieën buiten te laten, zodat de binnenwereld zo gezond mogelijk blijft voor de gebruikers van het gebouw.

Entree met hoefijzers bij lokale bewoners in Ollantaytambo, Peru.

Entree met hoefijzers en hoge drempel bij lokale bewoners in Ollantaytambo, Peru.

De entree is de eerste indruk van wat er binnen te verwachten valt. Het is een voorproefje van welke sfeer er binnen heerst. Bij woningen beperkt deze sfeeruitdrukking zich vaak tot de keuze van een naambordje en de kleur van de voordeur. Bij winkels werkt de etalage ook mee.

De inrichting en uitstraling van een entree helpen je besluiten om naar binnen te gaan, of niet.

In veel (oude) culturen wordt de entree en de drempel beschouwd als een heilige plek. Hij wordt zelfs gewijd met een altaar en/of met beschermende symbolen. Op die manier wordt het pand, en iedereen die daar naar binnen stapt, gezegend.

Een drempel maakt de overgang naar een volgende ruimte bewuster, omdat je altijd over een drempel heen moet stappen. Het is een extra barrière en beveiligt zo tegen ongewenste energiestromen en zorgt er omgekeerd ook voor dat de innerlijke kracht van een pand niet ‘zomaar’ de binnenruimte kan verlaten. (Dit idee verklaart misschien wel waarom bruiden nog steeds door de heer des huizes over de drempel worden gedragen.)

Een ideale entree is in ieder geval goed zichtbaar, vrij van van obstakels en in verhouding met de rest van het pand. Zo zorgt ‘t er voor dat er genoeg levensenergie (~chi) naar binnen kan stromen.

Is de entree op een of andere manier geblokkeerd, dan is dat een metafoor voor honger en/of verstikking. Dit is vragen om problemen.

entree hotelKijk eens met frisse ogen naar jouw entree en let dan eens op de volgende zaken:

  • Hoe uitnodigend is de entree?
  • Welke indruk wekt de ingangsdeur en functioneert ‘ie goed?
  • Voel jij jezelf en anderen welkom?
  • Zijn er (naam)bordjes en hoe komen die op je over?
  • Is er een bel? Hoe klinkt die en hoe werkt dat in op bezoekers en klanten?
  • Hoe groot en wijd is de deur, en is het in verhouding?
  • Kun je zien wat jouw entree vertelt over je eigen gastvrijheid?

Wat heb je ontdekt aan jouw entree? Vertel het in de commentbox!

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden. Thanks!

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “Waarom de entree zo ongelooflijk belangrijk is

  1. Ik heb ontdekt dat er werk aan de winkel is bij mijn entree. De deurpost is flink beschadigt door het herhaaldelijke stoten van een tweelingkinderwagen. De look is triest: een roestende wandlamp en idem brievenbus herinneren nog aan de vorige bewoners. Na ons intrek in deze woning zijn we vooral gefocussed geweest op de interne verbouwing en zijn we de entree helemaal vergeten. Een mooie klus voor de komende maanden.

    • Hai Bonnie, lekker dat de boel binnen nu klaar is! Ik wens je veel inspiratie bij het verfraaien van de entree. Dat gaat vast impact hebben, wanneer die er wat vrolijker uit komt te zien. Groet, Nicky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *