Wat het Midden van je woning vertelt

Waar ligt het Midden van jouw huis?

Je huis is een spiegel van de ziel en om jezelf beter te begrijpen, kun je kijken naar hoe deze ruimtes in jouw woning zijn verdeeld, hoe je ze gebruikt en welke spullen je erin bewaart.

De plek waar zich het geometrische midden van jouw woning bevindt, zegt iets over de thema’s die jij, bewust of onbewust, centraal zet in je leven.

Één ruimte

Vroeger (heel vroeger) woonden we in één ruimte, die alle ‘functies’ van wonen vervulde. Met het vuur als belangrijkste middelpunt. Het zorgde voor warmte, licht, veiligheid en eten.

In de woningen van nu zijn ‘woon-activiteiten’ als koken, eten en slapen, verdeeld over verschillende ruimtes. Daarmee is de aandacht voor het Midden meer en meer verloren gegaan.

Vuur

Vuur vind je tegenwoordig in de keuken. Maar in veel huizen is de keuken ergens aan de rand van de woning geplaatst en daarmee is de keuken zijn rol als Heilig Midden kwijt.

Onze warmte en licht komt ook niet meer van ditzelfde vuur. Het wordt via leidingen door het hele huis verdeeld. En onze veiligheid waarborgen we door sloten op de deur.

Sommige huizen hebben nog wel een open haard in de woonkamer. Maar de sociale centrale functie van een open haard is in de meeste huishoudens vervangen door een televisie. En tegenwoordig is het niet eens ongebruikelijk dat iedereen naast elkaar, op een eigen schermpje zit te turen…

Heilig Midden

Het Midden krijgt in onze woningen weinig aandacht. Dat is jammer, want zonder het Midden kun je je niet oriënteren.

Daarom in deze blogpost aandacht voor de plek van het geometrische midden van je woning. De ruimte waarin dit Heilig Midden, de Omphalos zich bevindt, zegt iets over jou en de thema’s in je leven.

Pin je niet totaal vast op mijn symbolische uitleg van de ruimtes. Het is slechts een uitnodiging om verder te associeren en dieper over de betekenis voor jou na te denken.

Woonkamer
Het thema van de woonkamer is relaties. De woonkamer is het hart, het centrum van ons sociale leven. Een toevluchtsoord, waar we schuilen voor de buitenwereld, maar we laten er ook vreemden toe.

Keuken
Ligt het geometrische midden van jouw woning in de keuken, dan verwijst dit naar de thema’s transformatie, voeding en welzijn.

In de keuken vinden alchemistische processen plaats. Door ingredienten te bewerken, transformeren ze in een (hopelijk heerlijk) gerecht dat bijdraagt aan welzijn en gezondheid. Het moge duidelijk zijn dat het hier niet alleen om letterlijke voeding gaat, maar ook om de symbolische.

Eetkamer
Met het centrum in de eetkamer ligt de nadruk op lichamelijk welzijn en sociale interacties vanuit een aards perspectief. Het is een ‘oplaadpunt’ voor lichaam en geest.

Hal
Ligt het Midden in de hal, dan raakt dit het thema ‘contact met de buitenwereld’. Het centrum hier is een symbolische impuls naar zichtbare zelfrealisatie. Hoe presenteer je jezelf?

Badkamer
Een centrum in de badkamer verwijst naar reiniging en herstel. Water speelt in deze kamer natuurlijk een grote rol en water staat symbool voor emoties.

WC
Loslaten of leren loslaten is het thema dat speelt, wanneer het geometrisch midden zich hier bevindt.

Slaapkamer
De slaapkamer verwijst naar de thema’s ontspanning, oervertrouwen, bescherming, partnerschap en sexualiteit.

Kinderkamer
Kinderkamers zijn heel flexibel omdat ze vaak veel verschillende functies (moeten) vervullen: slapen, spelen en leren. Daarnaast handelen kinderen nog veel vanuit intuïtie. De thema’s groei, intuïtie en creativiteit staan in deze kamer centraal.

Vertel het in de commentbox hieronder: waar ligt het geometrische midden van jouw woning? En herken je de centrale thema’s die daarmee verbonden zijn in jouw leven? 

 

Delen met je netwerk?

4 thoughts on “Wat het Midden van je woning vertelt

  1. wat een leuk artikel. Maar heeft het midden van een (woon)kamer soms ook nog een betekenis? Ik denk trouwens dat het exacte midden van mijn flat in de gang valt.

  2. Ha Nicky,
    Leuke blog is dit! Om wat over mijn Eigen huis te vertellen: ik heb een 1-lagig huis op de begane grond. Het opvallende in mijn huis is dat de gang super lang is. Wel 15 meter lang en 1,5 breed. Er komen 6 deuren op uit. Het heeft daardoor een duidelijke verbindingsfunctie. Ook denken mensen die voor het eerst bij me komen wel eens dat er achter al die deuren appartementen zitten waar weer andere families wonen. Toch is hetmaar een klein huis voor max. 1 of 2 personen. De gang is bij mij niet een soort noodzakelijk kwaad, maar het juweel van het huis. Leuk he?
    Doeg,
    Thera

Comments are closed.