De állermakkelijkste kleurentherapie voor jou en je ruimte(s)

Kleur heeft invloed

Kleur is licht. Licht is energie. Energie is frequentie. En kleur heeft dus een meetbare frequentie (trilling). Die ligt, voor het voor ons zichtbare lichtspectrum, tussen de 668 en 484 Thz. De golflengte hiervan ligt tussen 380 en 750 nm.

Dagelijks kom je allerlei soorten kleuren tegen. En een confrontatie met al deze kleuren roepen -bewust of onbewust-, een reactie op. Deze reactie bestaat uit een bepaalde emotie of waarde.

Deze emotie (of waarde) is heel persoonlijk, want een kleurbeleving is heel persoonlijk. Wanneer 10 mensen naar dezelfde kleur kijken, krijg je hoogstwaarschijnlijk ook 10 verschillende reacties. (Dit heeft te maken het ontstaan van persoonlijke waarnemingsfilters.)

Maar natuurlijk zijn er ook algemene kleur-emotie-associaties bekend. Een aantal voorbeelden:

 • blauw – kalm, vertrouwen
 • rood – passie, gevaar
 • geel – vrolijk, waarschuwing
 • wit – onschuld, hoop
 • zwart – mysterie, transformatie

En ook lichamelijk oefent kleur invloed op ons uit. Wist je bijvoorbeeld dat de gevoelstemperatuur van een blauwe kamer wel 3 tot 4 graden kouder aanvoelt dan in een rode kamer? En dat de gemiddelde bloeddruk die gemeten wordt in een blauwe kamer, lager is, dan die in een rode?

Kleurentherapie zelf toepassen

Wanneer je dus een kleur ziet of beleeft, heeft dat direct impact op je lichamelijk én geestelijk gestel. Daarmee ook op je gevoel van welzijn.

Kleurentherapie is daarom een zeer effectieve manier om energieën te transformeren. Plus: het is helemaal gratis!

Zonder je verder druk te maken over de achtergronden van kleurenpsychologie of -symboliek, kun je kleurentherapie zelf heel eenvoudig en doeltreffend inzetten.

Kleurentherapie voor jezelf
Voel je je gestressed, boos of gefrustreerd? Of ben je gewoon ‘uit je goede humeur’?
Denk dan eens aan hoe je je liever zou willen voelen. En vraag jezelf dan af welke kleur je nodig hebt, om de shift naar deze positieve(re) gemoedstoestand te maken.

De kleur die als eerste bij je opkomt, is op dat moment de juiste kleur. Je intuïtie weet precies welke kleur nodig is. Vertrouw daarop en ga niet met je gedachten of ratio ‘bijsturen’. Het is namelijk totaal niet van belang of je die kleur eigenlijk wel mooi vindt of niet.

Ga dan even op een rustig plekje zitten en doe een korte visualisatie van een paar minuten, waarin je jezelf helemaal onderdompelt in die ene kleur.

Wees daarbij open en laat je verrassen door hoe snel en makkelijk veranderingen in je gemoedstoestand kunnen plaatsvinden.

Kleurentherapie voor de ruimte
Omdat kleuren uiteindelijk niets anders zijn dan energie en frequenties, zijn ze ook heel geschikt om de energie van een ruimte te veranderen.

Het is mogelijk om met kleur achtergebleven ‘energetisch stof’ van bezoek en gebeurtenissen op te ruimen. Dit gaat op ongeveer dezelfde manier als kleurentherapie voor jezelf. In plaats van dat je op jezelf focust, focus je nu op de ruimte.

Welke sfeer wil je dat de ruimte uitstraalt? Vraag je af welke kleur de ruimte nodig heeft om die sfeer te bereiken en de eerste kleur die je te binnen schiet, is de juiste. Ga daarna een paar minuten zitten om de ruimte in een visualisatie, onder te dompelen in deze kleur.

Het kan ook helpen om kaartje te maken met die kleur. Gewoon met potlood of wasco. Gekleurde vouwblaadjes werken ook prima. Plaats dit kaartje dan in de ruimte, met de intentie om de energie te transformeren en laat je verrassen door het effect.

Vertel in de commentbox hieronder: Wat is jouw lievelingskleur? Welk gevoel geeft die kleur je? Zet je ‘m al bewust in en zo ja, waarvoor?

N.b. Met een kleurentherapie haal je natuurlijk niet de oorzaak van (negatieve) energie weg. Wel is kleurentherapie een prima ‘EHBO-methode’ die in veel gevallen heel snel resultaat geeft.

———-

Wil je meer weten over de energie van jouw ruimtes? Start dan met de gratis Sfeer- & Energiescan.

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “De állermakkelijkste kleurentherapie voor jou en je ruimte(s)

 1. Ha Nicky!
  Toen wij de woonkamer van wit naar ‘jasmijn’ hadden geverfd werd het ineens ‘thuis’.
  Onze auto is koningsblauw, zou niet anders willen. Van elk willekeurig grijs krijg ik de kriebels en stiekem is roze gewoon mijn lievelingskleur, zacht & liefdevol. Fijne dag!

 2. Hoi Nicky,
  Wat een fijne praktische tips geef je hier.
  Ik ‘hul’ mij graag in paars, het liefst helder en diep en warm paars. Ik voel me dan letterlijk omhuld en prettig van binnen en stevig naar buiten toe. Blij ook.
  Helaas is die kleur in kleding op het moment heel moeilijk te vinden. Lastig vind ik dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *