Focus verloren? Gebruik het magische midden!

Waarom is het midden ‘magisch’?

Eén van de eerste behoeften van de mens is die van de orientering. Zonder midden is het onmogelijk om je te orienteren.

En daarom maakte de mens het ‘midden’. Dit magische midden staat ook wel bekend als navelsteen of Omphalus. Een navelsteen fungeert als ‘centrum van de wereld’.

Bekende navelstenen zijn bijvoorbeeld de Ka’aba in Mekka, de Omphalus in Delphi, of de Lapis Niger van Rome. Wat dichter bij huis zou je De Roode Steen van Hoorn ook als Omphalus kunnen interpreteren.

Hoe belangrijk een midden is, blijkt ook uit onze woorden medi-cijn en medi-tatie. De woordstam ‘medi’ betekent midden. ~Zonder midden is heling niet mogelijk.

Zonder oriëntatie, zonder een midden heerst er enkel chaos…

Gebruik de kracht van het midden

Het midden is dus een hele bijzondere plek. Het is een plek met een eigen magie en kracht.

Deze kracht helpt je bij het (her)vinden van je eigen centrum op de momenten dat je je stuurloos voelt.

Zoveel dingen in het (moderne) leven eisen aandacht op. Alles om je heen vraagt om opmerkzaamheid en wil tegelijkertijd uitgeprobeerd worden.

Het is dan makkelijk om jezelf te verliezen en te vergeten welke kant je eigenlijk ook alweer op wilde… Je oriëntering is weg en je valt daarmee uit je eigen midden.

Wanneer het moeite kost om bij jezelf te blijven, je te concentreren en focus te behouden, maak dan gebruik van de kracht van het midden om je weer meer gecentreerd te voelen.

Om zo tot rust en tot inzicht te kunnen komen.

Deze kracht is eenvoudig zelf ervaren.

Ga in het geometrische midden van een ruimte of plek staan. Ga daarna ter vergelijk ook eens naast het midden staan en let op het verschil.

Is het lastig om het centrum te bepalen van de ruimte waar je je bevindt?

Maak dan gebruik van een ‘ruimte-tekening’ op de grond. Teken een cirkel of vierkant van ongeveer 3 meter doorsnede, focus je op de ruimte binnen dit figuur en ga dan in het midden staan. En daarna naast het midden.

Wat doe jij om je gecentreerd en gefocust te voelen? En voegt deze oefening daar iets aan toe, of niet? Vertel het in de commentbox  hieronder. 

 

Delen met je netwerk?