De Omphalus

De Omphalus is het eerste en enige punt van waaruit we ons kunnen oriënteren.

Apollo doodt aardslang

Apollo doodt de aardslang Python

De Omphalos representeert het Heilige Midden. Zonder Midden zijn we stuurloos.  Dit is het punt waar alles begint en waar alles gecontroleerd wordt. Het Midden is een magische plek en in de geomantie misschien wel de allerbelangrijkste.

Die magie van het middelpunt is goed te begrijpen, wanneer je constant onder druk staat. Wanneer je pertinent de aandacht op andere zaken moet vestigen, dan die voor jou belangrijk zijn. Om tot rust te komen, zoek je meestal een kalme plek op. Zo kun je jezelf weer centreren. Door je eigen middelpunt te hervinden, laad je weer op en kun je makkelijker opnieuw focus bepalen.

De Omphalus (navelsteen) was een ronde steen in Delphi, die in het Oude Griekenland het middelpunt van de aarde aangaf. De aardslang Python, een zoon van Gaia (Godin van de Aarde), was de beschermheer van de stad Delphi. Apollo maakte jacht op de slang Python, omdat hij zijn moeder Leto het leven zuur had gemaakt toen zij zwanger was van hem en zijn zus Artemis. Apollo versloeg Python in Delphi en doorboorde daarbij zijn kop met een lans. Hij nagelde de slang vast op de grond en plaatste daarop de Omphalos. Vervolgens nam Apollo bezit van het orakel. De priesteressen, die spraken namens dit orakel van Delphi werden na deze gebeurtenis Pythia genoemd.

In dit verhaal komen drie hele belangrijke thema’s uit de geomantiek terug:

 1. De slang, als horizontaal aspect of levenskracht.
 2. De lans als vertikaal aspect. De Axis Mundi die hemel, aarde en onderwereld met elkaar verbindt.
 3. De Omphalus als midden. Het doden van de slang met de lans is een scheppingsdaad. Er ontstaat een Heilig Midden.

Een Omphalus kan dus zoals in de legende van Apollo en Pytho, gecreëerd worden. Door aandacht te schenken aan dit symbolische midden, heb je houvast om het eigen midden niet te verliezen. Voorbeelden daarvan zijn de Kaaba in Mekka, het heilige midden van de Islam. En de Lapis Niger op het Forum Romanum, wat het midden van het Romeinse Rijk symboliseerde.

Een symbolisch midden hoeft overigens niet per sé in het geometrische midden te liggen.

De Omphalus is ook een natuurlijk voorkomend subtiel-energetisch fenomeen, dat uit zichzelf ontstaat in het landschap. Dit fenomeen is een vertikaal verschijnsel, omgeven met een ‘huid’ van aardether. Het is een soort ‘instraalpunt’ met de kwaliteit van een landschapscentrum. Wanneer je je in dit energetische verschijnsel begeeft, ervaar je een energetisch contact met een grote regio in het landschap.

Nou ben ik benieuwd: heb jij voor jezelf bewust een plek gecreëerd die je als Omphalus zou kunnen bestempelen? Vertel het in de comments.

Delen met je netwerk?

3 thoughts on “De Omphalus

 1. Bedankt voor dit blog. Het is voor mij erg belangrijk om naar het midden in mezelf te gaan. Ik heb zelf ook een blog geschreven over het midden vinden in jezelf en vanuit daar te handelen. En welk effect dit heeft op de interactie. Zie http://www.viaklank.nl/communicatie/vervolg-update-viaklank/
  Jouw blog is voor mij een mooie aanvulling voor mijn bedrijf. Hier had ik nog niet aan gedacht! Bedoel je dan een altaartje te maken? Graag hoor ik tips op welke andere manieren ik dit vorm kan geven.
  Daarnaast zie ik ook het belang in om je bewust te zijn wat de kern van je bedrijf inhoud, zodat alle activiteiten verbonden blijven met de essentie. Warme groet, Ernestine

  • Dankjewel voor je vraag, Ernestine. Het is een mooie vraag om verder op in te gaan in een nieuwe blogpost. Hou mijn blog dus in de gaten!

   In antwoord op je vraag: Ja, een altaartje kan heel goed als Omphalus fungeren. Een Heilig Midden wordt Heilig omdat jij er een betekenis aan geeft. Andere markeringen voor een Omphalus zouden kunnen zijn: een steen, een vloerkleed, een plant, een schilderij. Kijk wat past bij jou, de plek en je business.
   Good Vibes!
   Nicky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *