Hoe stadspoorten je waarneming scherper maken

Stadspoort en bescherming

Rhodos stad, Griekenland

Een stadspoort is veel meer dan alleen een overblijfsel uit de geschiedenis. De stadspoort was een zwakke plek in de vestingmuur, die toegang gaf tot de stad en die diende natuurlijk goed beschermd te worden.

Dat deze bescherming ontzettend belangrijk gevonden werd, is waarom stadspoorten uit steen gebouwd zijn. Veruit de meeste bouwwerken (huizen) in de middeleeuwen werden namelijk van hout gebouwd.

Vertraging

Een stadspoort is een vernauwing, die je dwingt om te vertragen. Aan de poort moest natuurlijk een verzameling aan verkeer de stad in en uit. Tegelijkertijd is het een plek van militaire controle. Wanneer gevaar de stad in wil, dan levert dat strijd aan de poort. (Deze ‘militaire strijdersenergie’ is vaak nog goed te ervaren bij oude stadspoorten.)

Poorten vormen een drempel naar een volgende ruimte. De energie bundelt zich en levert een soort van samenballing en opstopping die je dwingt tot vertraging. Door deze vertraging kun je bewuster de overgang naar de andere ruimte maken.

Te weinig drempels?

In onze moderne tijd komen we drempels minder en minder tegen in allerlei soorten van ruimte. De toegang tot steden en bouwwerken wordt ons steeds makkelijker gemaakt.

We hebben draaideuren, roltrappen, automatische schuifdeuren en in de huizen halen we drempels steeds vaker weg.

De huizen hebben vaak een ‘open plan’-inrichting. Er zijn steeds minder dorpels en tredes te begaan, wanneer je in een woning van ruimte verandert. Ramen gaan van plafond tot vloer, om zo de overgang van binnen naar buiten zo klein mogelijk te laten zijn.

Parallel daaraan laten technische ontwikkelingen als telefoon en internet ook grenzen steeds meer vervagen.

Energieën kunnen zich zo heel gemakkelijk vermengen. Hierin schuilt een (potentieel) probleem.

Het probleem

Je waarnemingsvermogen vervlakt, omdat de leefomgeving je niet meer automatisch stimuleert in het onderscheiden van energie.

De drempels zijn verdwenen. Daarmee ook de vertragingen en bewuste, en ook onbewuste, overdenkingen en waarnemingen. Je dendert gewoon maar door zonder ook maar één keertje halt te houden…

En opeens bevind je jezelf in één of andere vorm van een ratrace in een bepaald gebied van je leven. En je snapt maar niet, hoe je daar toch in terecht kwam. Dit kan een enorme bron van stress opleveren. En langdurige stress is niet goed voor je welzijn.

Clearing

Rhodos stad, Griekenland

Space Clearing, maar ook het gewone opruimen en schoonmaken draait om het reinigen van energie. Reinigen is rein maken, helder maken. Het gaat om uitzoeken wat bij wat hoort. Zo kun je beoordelen wat je kunt/wilt loslaten, omdat het niet meer nodig is. Op die manier maak je plaats voor het nieuwe.

Train jezelf

Wil je de kwaliteiten van energieën scherper leren waarnemen, dan is het slim om eens wat vaker plekken op te zoeken met een duidelijke drempel. Dus loop die stadspoort niet één keer door, maar tien keer. Wees je bewust van de vertraging, en wat dat oproept in lichaam en geest.

Hoe vaker je dat doet, hoe beter je (energetische) onderscheidingvermogen wordt, wanneer je eens een minder overduidelijke drempel kruist.

Zo buiten, zo binnen

Binnen de geomantie geldt, net zoals binnen de alchemie: microkosmos komt overeen met de macrokosmos.

Wanneer je een manier van grenzen herkennen buiten jezelf goed oefent en beheerst, dan word je vanzelf beter in het beheersen van de grenzen in jezelf. En als je je eigen grenzen goed kent, ondervang je dat je opeens tot de conclusie moet komen dat je wordt geleefd.

Oefen jij wel eens bewust met drempels passeren? Wat merk je dan? Laat je reactie achter in het commentaarveld hieronder.

Delen met je netwerk?

3 thoughts on “Hoe stadspoorten je waarneming scherper maken

  1. Nu je het dan toch over drempels hebt, de drempels/vernauwingen die ik regelmatig tegen kom liggen in de woonwijken! Als ik daar rij ernaar ik hoeveel ergernis sommige mensen ervaren aan die “dingen”.
    Ik blijf zelf rustig of geef iemand voorrang, bij vriendelijke mensen krijg je dan een . Daar wordt ik blij van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *