4 Space Clearing regels om je aan te houden

Kun je alles, overal en altijd Space Clearen?

Kort door de bocht is het antwoord: ja, dat kan. Maar de vraag is niet of je het kúnt, maar of dat ethisch okay is.

Hoe verder je komt met energetisch werk, hoe meer je gaat merken dat het belangrijk is om ‘zuiver’ te werken. Wanneer je dat niet doet, zul je snel merken, dat ‘t negatieve uitwerkt op jezelf.

Ook zul je merken dat wanneer je deze space clearing regels niet in acht neemt, je space clearing pogingen niet zo duurzaam effectief zijn, als dat ze zouden kunnen zijn.

Ethiek

Maar wat is dat dan, ‘zuiver’ en ethisch werken?

Wat dat precies is, en hoe je dan wilt of dient te handelen, dat verschilt uiteraard per persoon en per situatie.

Maar voordat je besluit een plek te space clearen, zijn er een paar dingen waarvan ik vind, dat je er altijd even over na moet denken:

 1. Wat je uitzend, komt bij je terug (wet van resonantie).
 2. Schendt niet de vrije wil van een ander.
 3. Vraag toestemming en medewerking.
 4. Je kunt alleen clearen wat van jou is.

1 – Wat je uitzendt, komt bij je terug

Dit is de wet van resonantie. Niet voor niets is er een wicca-regel die stelt: dat wat je doet, komt drievoudig bij je terug. Dan is het natuurlijk lekkerder om positief uitwerkende zaken teruggeworpen te krijgen, dan negatieve.

2 – Schend niet de vrije wil van een ander

Je hebt niet het recht om zomaar iemands persoonlijke ruimte(s) of energieveld te binnen te vallen, alleen maar, omdat jij denkt dat het een goed idee is. Oordelen kan zelfs gevaarlijk zijn.

Geen enkel persoon of energetisch verschijnsel ziet zichzelf ooit als een slechterik. Een goed/slecht veroordeling levert dus alleen maar conflict op. Conflicten verergeren situaties en maken jou daarmee aantrekkelijk voor negativiteit.

Een oordeel-vrije houding en je dienstbaar opstellen (hoe kan ik helpen?) is veel effectiever. Houdt je daarom ook aan punt 3.

3 – Vraag toestemming én medewerking

Als je kunt Space Clearen, en je denkt dat het een goed idee is voor een plek, dan geeft je dat nog geen toestemming om dat ook te doen.

Ga naar de eigenaar of verantwoordelijke van die plek, en vraag gewoon om zijn of haar toestemming en medewerking. (Dit kan een enorme uitdaging zijn wanneer het gaat om openbare plekken of gebouwen.)

Ongevraagd een plek space clearen is hetzelfde als wanneer je ongevraagd in iemands huis gaat stofzuigen en opruimen omdat jij vindt dat het vies is. Dat zou je nooit zomaar doen. Het is een inbreuk op iemands privacy.

En wanneer je nog even een niveau dieper doordenkt, ontneem je die ander ook levenslessen door zomaar ongevraagd op te ruimen.

Hoger zelf
Toestemming vragen aan iemands ‘hoger zelf’ is een vaak gebruikte, indirecte manier om toch goedkeuring te krijgen. Doe dit niet!

Wanneer je bang bent om uitgelachen te worden, of bang bent dat je aanbod om te space clearen wordt afgewezen, zegt dat veel over jou. Het kan nuttig zijn om daar eerst naar te kijken en dat op te lossen. Vraag gewoon directe toestemming aan de verantwoordelijke persoon zelf.

Daarnaast zal zonder toestemming en medewerking je werk binnen afzienbare tijd ook weer teniet gedaan zijn. De verantwoordelijke voor de plek blijft namelijk nog steeds (versies van) dezelfde energieën aantrekken en/of produceren. Dat is op termijn natuurlijk weinig effectief en dus zonde van je tijd en moeite.

4 – Je kunt alleen clearen wat van jou is

Net zoals je alleen jezelf kunt healen, kun je ook alleen dat clearen wat van jezelf is. Heb je toestemming en medewerking, dan geef je die ander met jouw bewustzijn als het ware ‘een kontje’ om zelf de clearing/healing te doen.

Natuurlijk zijn er situaties te bedenken, waarin het misschien best okay zou zijn om zonder toestemming een plek te clearen. In zulke gevallen vind ik echt dat je heel goed moet nadenken over de ethiek daarvan. Je moet kunnen uitleggen welk perspectief je daar in neemt. En je moet bereid zijn om daar dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor te nemen (want: punt 1).

Wat te doen als je geen toestemming krijgt?

Dan is het enige wat je kunt doen:, erkennen dat de situatie zo is als ‘ie is.

Soms is het niet verkrijgen van toestemming, een bescherming voor jou tegen negatieve energieën waar je nog niet mee weet te dealen. En soms is het een les dat je gewoon niet altijd alles kunt krijgen zoals je het zou willen hebben.

Laat de situatie dan ook voor wat het is.

Thuis

Je eigen woning kun je natuurlijk met een gerust hart altijd space clearen. Je hebt daar echt niet per sé speciale gadgets voor nodig. Tijd, intentie en aandacht doen het belangrijkste werk.

Nu ben ik benieuwd: Maak jij dezelfde overwegingen, wanneer je een ruimte besluit te space clearen? Andere? Vertel het in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “4 Space Clearing regels om je aan te houden

 1. Super dankjewel voor je uitleg.
  Ik woon in een volksbuurt in het centrum.
  De sfeer hier is in vier jaar tijd ontzettend veranderd, zelfs aan de kinderen die hier wonen is dit te merken.
  Er wordt alleen nog maar geschreeuwd en er is een prachtige binnentuin waarin alles wordt vernield en troep neer gegooid.
  Nieuwe mensen die hier komen te wonen, brengen onrust, ruzie en veel overlast mee.
  Ik heb al jaren Tibetaanse vlaggetjes in mijn tuin en prachtige stenen leg ik neer, ik heb een boom waar ik mee communiceer, mijn huis en tuin besteed ik veel energie en liefde aan.
  Het mag niet baten, sinds een jaar heb ik boven mij nieuwe buren, die s’nachts leven en overdag slapen, veel overlastgevend.
  Naast mij woont een alcoholist en andere kant een gezin die steeds ruzie hebben en de kinderen veroorzaken heel veel overlast.
  Ik heb ondanks mijn veilige huisje en tuin en boom me ingeschreven voor een nieuwbouw appartementje buiten het centrum, eind volgend jaar wordt dit opgeleverd.
  Ik ben dan bijna 70 en ik denk dat het voor mij een teken is dat ik hier weg moet, ik kan er niet meer tegen.
  Ik moet best veel inleveren, veel minder ruimte en ik weet natuurlijk niet wat me daar te wachten staat.
  Hoor graag je mening.
  Het is een heel verhaal geworden
  Met hartelijke groeten,
  Yvonn Trip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *