Waarom frisse lucht binnen belangrijk is

Ventilatie

Ventileren is een belangrijke maatregel in huis om de kwaliteit van het binnenklimaat goed te houden.

De binnenlucht raakt vervuild door dagelijks leven: uitademen, schoonmaakmiddelen, kaarsen branden, douchen, koken, stof en huidschilfers. Misschien geeft je vloerbedekking of meubels ook nog wel toxische stoffen af aan de lucht.

Door te ventileren voer je deze vervuilde lucht, en ook vocht af en laat je nieuwe lucht binnen.

Roosters en klepjes open laten, zijn dan ook belangrijke maatregelen om schimmelgroei en huisstofmijt te voorkomen.

Waarom is frisse lucht nog meer belangrijk?

Frisse lucht binnenlaten geeft je niet alleen een oppepper, maar kun je ook nog eens inzetten als een Space Clearing Basic.

Frisse lucht zit vol met energie, en er is een belangrijk verband tussen vitaliteit en levensenergie. Hoe vitaler jij je voelt, hoe krachtiger je levensenergie is en hoe groter je (gevoel van) welzijn is.

Levensenergie wordt ook wel chi, prana of orgon genoemd, en er bestaan veel meer benamingen. Deze energie is nog niet goed meetbaar door de wetenschap, maar een ieder kan deze energie wel ervaren. Sterker nog, je kunt jezelf er ook op trainen om daar steeds beter in te worden. (Check mijn online programma’s.)

Een voorbeeld: hoe je huis aanvoelt wanneer je terugkomt van vakantie. De energie in huis is gestagneerd en het voelt enigszins muf en bedompt. Misschien ruikt het ook wat minder aangenaam. De ramen waren dicht, misschien dat de buurvrouw een keer even de post of de katten is komen doen, maar verder was er geen ‘verkeer’ in je woning. En dus geen beweging in energie.

Het eerste wat je doet, is de ramen open om frisse lucht naar binnen te laten. En met die frisse lucht komt ook frisse energie binnen; nieuwe vitaliteit waarmee je energetisch lichaam zich voedt.

Airco en sick building

Grote, hoge gebouwen, waar de ramen vanwege veiligheidsoverwegingen niet open gemaakt kunnen worden, zijn afhankelijk van airco-systemen. Dit zijn meteen ook de gebouwen die risico lopen om een sick building te worden. (Sick building is een gebouw waarvan 20% of meer van de gebruikers een vorm van gezondheidsklachten of welzijnsklachten ervaart.)

Luchtkwaliteit, en de ventilatie van die lucht, speelt een voorname rol bij gebouwen met een stempel ‘sick building’. Zelfs als de luchtkwaliteit technisch goed op orde is, kun je je afvragen hoe goed het gesteld is met de energetische kwaliteit van al die gerecyclede lucht.

Je lichaam geeft je altijd aanwijzingen voor het juiste antwoord op die vraag.

Op sommige plekken in de wereld is de luchtkwaliteit buiten zo slecht, dat het echt geen goed idee is om het raam open te zetten. Gelukkig is het in Nederland op verreweg de meeste plekken wel okee om je raam open te zetten. Soms weerhoudt geluidsoverlast hier van. Zet dan toch maar gewoon eventjes je raam open.

Een shot frisse lucht binnenlaten is gunstig voor:

 • je fysieke lichaam
 • je etherisch en energetisch lichaam
 • je mentale staat van welzijn

Het effect van wat frisse lucht is onmiddellijk te merken: je voelt je lekkerder.

Voor een extra positief effect kun je in één moeite door meteen de ruimte energetisch reinigen. Voeg daarbij een mooie intentie toe.

Vergeet niet, om zelf ook een paar keer goed adem te halen. Levenskracht en vitaliteit van lichaam  en geest is sterk verbonden met een goede diepe ademhaling.

Gebruik jij frisse lucht wel eens als oppepper? Op wat voor momenten dan en wat is het effect er van? Vertel het in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

4 thoughts on “Waarom frisse lucht binnen belangrijk is

 1. Nu snap ik waarom ik altijd, ook bij het warme/heet weer toch steeds weer mijn tuindeur openzet. Mijn roosters staan altijd open.
  Als de deur dicht is krijg meestal zo’n “opgesloten” gevoel.
  Ook nu met dat hete weer stond ‘s avonds laat de deur open, echter mijn man vindt dat maar niets! Doet de deur dicht, maar dan voelt het voor mij niet fijn in de kamer!

 2. Ik heb graag de hele dag een raam open staan, heerlijk! Leuk om te weten dat daarmee ook nieuwe, frisse energie binnen komt stromen!

 3. Bedankt voor de info!

  Hoe toepasselijk. We kwamen deze week terug van vakantie en bij thuiskomst dacht ik meteen. Wat is dat toch altijd als je terugkomt dat je huis zo anders aanvoelt. Kon niet op een beter moment komen!!!

Comments are closed.