Mag je space clearen als je zwanger bent?

“Mag je space clearen als je zwanger bent?” Die vraag kreeg ik een tijdje terug van iemand.

Ik vind dat een moeilijke vraag, die ik niet eenvoudig kan beantwoorden. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat de (professionele) meningen er erg over zijn verdeeld.

Ik denk, dat het juiste antwoord per persoon verschillend is.

Overwegingen

Er zijn een paar dingen die je dient te overwegen, wanneer je hier voor jezelf een besluit in wilt maken.

  • Babies in de baarmoeder beleven alles mee wat de moeder beleeft. Dit geldt voor fysieke zaken zoals bijvoorbeeld voeding en (wel of niet mee-) roken. Maar ook voor de meer ‘ongeziene’ effecten van stress. Je kunt zeggen, dat ongeboren vruchten energetisch erg ‘open’ staan. Ze zijn nog niet in staat tot ‘filteren’ en voor 100% afhankelijk van de moeder.

Er bestaan genoeg verhalen van mensen die kampen met een problematiek, die uiteindelijk te herleiden valt naar een stressvolle ervaring van de moeder tijdens de zwangerschap. Zulke stress-situaties zijn bijvoorbeeld een sterfgeval of een scheiding.

En er zijn ook genoeg verhalen, waar de moeder tijdens de zwangerschap iets dergelijks is overkomen, en de (grootgeworden) baby in kwestie heeft nergens last van. Ligt dat dan aan de moeder of aan het kind? Of misschien aan allebei?

  • Met een space clearing of huisreiniging kom je soms hele nare en zware energieën tegen. Daar ben je dan op dat moment bewust mee bezig. Dit is mogelijk een vorm van extra stress. Je verwerkt deze energieën (ook) met je lijf en die energieën gaan dus ook door je baby heen.

Nu gaan er natuurlijk continue allerlei positieve en negatieve energieën door je lijf heen. Misschien is het dan ook wel noodzakelijk om jezelf af te vragen, of je bijvoorbeeld een bezoek aan een niet zo fijne plek, of een oncomfortabel gesprek zou moeten vermijden, enkel omdat je zwanger bent. Het antwoord daarop, is niet voor iedereen hetzelfde.

Dit is ook waar

Het is de weerstand tegen en het oordeel over een energie, die maakt dat we die energie als negatief ervaren. Babies in de baarmoeder hebben nog lang niet zoveel weerstand en oordelen (~filters) over energie opgebouwd als wij.

De vragen die dan bij mij opkomen, zijn:

  • Zijn babies in de baarmoeder één met alles, en kunnen ze daarom alles zonder weerstand, oordeel of problemen ontvangen?
  • Of zijn ze helemaal één met hun moeder en doen ze ook net als hun moeder inclusief haar oordelen en weerstanden?
  • Of zijn ze al zichzelf, met hun eigen weerstanden en ‘doen’ ze hun eigen ding?
  • En als het bovenstaande allemaal mogelijkheden zijn, wat geldt er dan voor die ene baby in die ene baarmoeder bij die ene moeder?

Als het inderdaad zo is, dat babies in de baarmoeder ‘doen’, zoals hun moeder doet, dan is het in ieder geval belangrijk om van jezelf te weten hoe goed jij met minder fijne energieën dealt. Wanneer jou dat veel stress oplevert, zal dat ongetwijfeld ook stressvol inwerken op je baby.

Karen Kingston, een feng shui space clearer, vermeldt dat er moeders zijn, die berichtten dat na een space clearing, energetische residuen (~stress) achterbleven in de moeder, effect hadden op hun moedermelk. Hun babies weigerden namelijk te drinken totdat deze residuen uit het lichaam van de moeder waren verdwenen.

Volgens mij heeft dit gewoon te maken heeft met de (energetische) stressverwerkingscapaciteiten van de moeder. Uit ervaring weet ik, dat als je erg gestresst bent, het veel lastiger is om je baby bij je te laten drinken.

Conclusie

Ongeboren babies zijn kwetsbaar voor allerlei invloeden. Dus luisteren naar je lichaam en naar het lichaam van dat wezentje in je, is ontzéttend belangrijk. Doe wat voor jou werkt of goed voelt, en overweeg daarbij ook de adviezen van artsen en verloskundigen.

Wil je gewoon je dagelijkse space clearingsonderhoud aan je eigen woning doen, zoals je ook al deed voordat je zwanger was? Ik denk dat dat prima kan, zelf deed ik dat ook. 

Ik raad af, om voor het eerst met zware, negatieve of onbekende energieën te werken als je zwanger bent. Ook zou ik zelf niet voor het eerst een nieuwe, onbekende plek onder handen nemen.

Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Laat het huisreinigen dan over aan je partner en/of huisgenoten.

Ben je een professioneel energiewerker? Dan wil je misschien wel een time-out nemen van je werk.

Kortom, er is niet echt een ja of nee antwoord dat voor iedereen juist is.  Ik hoop dat je met deze info in ieder geval een weloverwogen besluit kunt maken.

Deed jij energiewerk toen je zwanger was? Waarom wel, of waarom niet? Ik lees het graag in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?