Hoe bomen helpen bij huidhonger

Nu, in deze tijd waarin je moet leven met alle voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus, merk je pas goed wat een tekort aan aanraking en lichamelijk met je doet.

Ontmoetingen op anderhalve meter afstand van geliefden en bekenden, en zelfs ontmoetingen met onbekenden op die manier voelen vervreemdend en abnormaal.

Dit komt, omdat je een sociaal wezen bent, die een goede onderlinge verbinding met anderen nodig heeft om te overleven.

Mensen overleven enkel bij de gratie van goede verbindingen en goede relaties. Een baby kan niet overleven, als de relatie met zijn verzorgers niet goed is. Hij heeft ze namelijk nog jarenlang nodig voordat hij zelfstandig kan overleven. Het is zelfs zo dan baby’s groot risico lopen op ontwikkelingsstoornissen, als ze niet of onvoldoende vastgehouden worden.

Lijfelijk contact is voor mensen een eerste levensbehoefte

Huidhonger

Elkaar aanraken is dé manier om verbinding te voelen, zowel voor degene die aanraakt, als degene die aangeraakt wordt. Onze tastzin staat in directe verbinding met ons brein en gewenste(!) aanraking zorgt voor de aanmaak van oxytocine.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je je meer ontspannen voelt en het activeert gevoelens van intimiteit en verbondenheid.

Door maatregelen als isolatie en afstand houden, is fysiek contact met andere mensen drastisch verminderd. Dit brengt een fenomeen met zich mee dat lichaamsgerichte beroepsgroepen als fysiotherapeuten en masseurs kennen als huidhonger. Een woord waar het verdriet als het ware vanaf spat.

Onze huid, en dus onze tastzin staat altijd aan. Je kunt het niet, zoals met je andere zintuigen even ‘uitzetten’ met een blinddoek of een knijper op je neus. Een gebrek aan aangename aanrakingen betekent dus een gebrek aan stressverlagende stofjes in je lichaam, met als gevolg: meer stress.

Nu was dit pré-corona zeker ook al een thema. Ik denk dat heel veel mensen hun telefoon of toetsenbord veel vaker aanraken dan hun partner of kinderen, maar dat dat nu met de afstands- en isolatiemaatregelen nog een veel groter thema is geworden.

Gebruik je huid om je stress te verlagen

Wanneer je je beseft dat je last hebt van huidhonger, knuffel dan meer. Met je huisgenoten, of met je huisdier. Hoe langer je knuffelt, hoe meer geluksstofjes je aanmaakt en dat heeft zeker een positief effect voor je stemming. Maar je kunt nog meer doen.

Yup, it’s me.

Ik heb me laten vertellen dat in Japan boomknuffelen wordt voorgeschreven door artsen en therapeuten. Natuur werkt rustgevend op je zintuigen vanwege haar groene kleuren, haar geuren en organische vormen. Een nog veel belangrijker reden waarom natuur rust brengt, is misschien wel omdat de natuur geen oordeel op je afvuurt.

Een knuffel met een boom stimuleert je tastzin, werkt rustgevend, helpt je bij het afvoeren van negatieve energieën, en heeft geen oordeel op je. Daarbij, knuffelen maakt blij, dus waarom zou je het niet gewoon eens uitproberen om te kijken wat er met je gebeurt?

Je hoeft een boom echt niet per sé te omarmen, als je je daar ongemakkelijk bij voelt. Je kunt er ook gewoon met je rug tegenaan staan of liggen. Of misschien wil je er wel in klimmen.

Hoe knuffel je een boom?

Als je voor het eerste een boom gaat knuffelen, geneer je je misschien een beetje voor voorbijgangers in de omgeving. Kies dan gewoon een rustig plekje, of de boom in je achtertuin.

1- Kies een boom die je aanspreekt.
Tip: vermijdt dennen wanneer je zuinig bent op je kleding, deze bomen geven hars af.

2 – De soort boom die je uitkiest, vertelt iets over jou.
Het zegt iets over jouw persoonlijkheid of jouw situatie op dat moment. Zo wordt bijvoorbeeld een eik veelal geassocieerd met kracht, een berk met vrouwelijkheid en een linde met verbinding.

Zo herken je de yin yang krachten van bomen.

3 – Ook de dikte, hoogte, gezondheid, levenskracht en uitstraling van de boom vertellen je iets. Stel jezelf dus de vraag, waarom je je aangetrokken voelt tot de boom met juist die specifieke eigenschappen.

4 – Maak contact met de boom van jouw keuze
Ga op de wortels staan, met blote voeten als je dat fijn vindt. Voel de texturen van de boom in je handen. Ruik de geur. Omarm de stam, of ga er tegenaan zitten. Als je er veilig in kunt klimmen, is dat ook een optie natuurlijk.

Ervaar wat dit contact met je doet. Wees alert op alle impressies en waarnemingen die je ontvangt. Doe je ogen dicht als je dat helpt om je beter te concentreren. Je komt er dan vanzelf achter wat de boom voor jou, op dat moment betekent.

Natuurlijk kun je ook het internet afspeuren naar de algemene symbolische betekenissen van bomen en boomsoorten. Deze hoeven overigens totaal niet met je eigen ervaringen en persoonlijke symbooltaal overeen te komen.

5 – Neem de tijd.
Loop rustig om de boom heen totdat je behoefte voelt ‘m aan te raken. Maak contact vanuit je hart. Leun ertegen of omarm. Doe wat goed voelt en maak je geen zorgen over hoe het er voor een ander uit zou kunnen zien.

Voel je vrij om meer dan één boom te verkennen.

Nu jij. Heb jij een lievelingsboom? Ben jij een ‘hardcore’ boomknuffelaar? Of vind je het allemaal maar onzin? Laat van je horen in de comments. 

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *