5 tips om een ruimte eenvoudig, optisch te vergroten

Veel mensen voelen zich in een grotere leefruimte beter op hun gemak, dan in een kleine. Zeker wanneer er veel mensen in die ruimte aanwezig (moeten) zijn.

Er zijn verschillende eenvoudige manieren waarop je een kleine ruimte, groter en uitnodigender kunt laten lijken.

1 – Opruimen

Deze tip spreekt wellicht voor zich. Een nette opgeruimde ruimte toont veel ruimer dan een rommelige.

Zorg er ook voor dat de vloer zo veel mogelijk vrij is van stapels troep en tijdschriften. Lees hier verder voor opruimtips.

2 – Zorg voor licht en vrij zicht

Ramen zorgen voor natuurlijk licht. Hoe meer licht, hoe groter het gevoel van ruimte. Gooi dus die gordijnen open!

Hou de vensterbank vrij van hoge planten of vazen die het licht blokkeren. Dit is natuurlijk extra belangrijk bij kleinere ramen.

Ook met kunstlicht kun je een gevoel van ruimte scheppen in de donkere avonduren. Let er op dat je niet té grote lampen gebruikt. Dit kan de kamer juist weer domineren. En dat werkt bedrukkend. Let dus op verhoudingen.

3 – Spiegels

Een spiegel reflekteert de ruimte en vergroot zo optisch de ruimte. Ook weerspiegelt ‘t natuurlijk het licht. Dit geeft je daardoor een gevoel van wijdsheid en ruimte.

Wanneer het weerspiegelde beeld ook goed in het licht staat, zorgt dat voor een extra sterk verruimend effect. Let wel goed op dat het weerspiegelde beeld een positief iets is. Alles wat je weerspiegelt, heeft een dubbel effect.

Grote spiegels in je slaapkamer, zijn een minder goed idee.

4 – Deuren

Vrij zicht geeft een gevoel van ruimte. Laat daarom eens een deur openstaan.

Is de ruimte daarvoor te klein en zit de deur ‘in de weg’, dan kan het een goed idee zijn om de deur gewoon weg te halen of te vervangen door een schuifdeur of vouwdeur.

Experimenteer eens met hoe de ruimte aanvoelt met de deur(en) open of dicht. Het verschil zou je best nog eens kunnen verbazen.

5 – Kleur

Natuurlijk kun je ook veel met kleur doen in een ruimte. In het algemeen kun je zeggen dat lichte kleuren een ruimte optisch groter laten lijken dan kleinere.

Je kunt specifieke ruimte-effecten creëren door te spelen met vlakken, banen en prints. Interieurstylisten kunnen je hier bij helpen.

Delen met je netwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *