Michaël, beschermheilige van Zwolle

De glazen engel van Zwolle

Ik heb kennisgemaakt met de engel van Zwolle. Het is een glazen beeld van de aartsengel Michaël, de beschermheilige van Zwolle.

De Grote Kerk in het centrum is aan Michaël gewijd. Ik begreep die keuze eerst niet, omdat Michaëlskerken meestal bovenop een berg of rots staan…

En toen leerde ik dit:

De naam Zwolle is een verbastering van het Germaanse woord suolle.
Een suolle is een heuvel of verhoging, die ver genoeg boven het moerasland uitsteekt, om de plek met droge voeten te kunnen bewonen.

Waarom staan Michaëlskerken meestal bovenop een rots of berg?

Dat heeft te maken met de symboliek en de energieën die Michaël vertegenwoordigt. Michaël is de engel met de lans en de draak.

De lans is de Axis Mundi, de wereldas die hemel en aarde met elkaar verbindt. Dit vertikale aspect verbindt geest met materie.

De draak is het horizontale aspect: de levenskracht.

Het doden van de draak met de lans is een scheppingsdaad, een creatie. De levenskracht wordt hierdoor in tijd en ruimte gefixeerd. En op dit punt ontstaat de omphalus. Het centrum van waaruit we ons oriënteren en verder bewegen.

Kerken bovenop bergen of rotsen zijn meestal aan Michaël gewijd, omdat deze plek dichterbij de hemel is. Zijn lans kan dus makkelijker in de hemel reiken.

Het soort berg is vaak een zogenaamde ‘drakenrug’. Dat betekent dat de berg aan een kant stijl is en aan een kant flauw omhoog gaat. De flauw oplopende kant heet dan de drakenrug. De Tor van Glastonbury staat op een perfecte drakenrug. De Tor is ook gewijd aan Michaël.

En de energie die op zo’n bergvorm loopt, heeft een herkenbare specifieke kwaliteit. Let er maar eens op.

Deze specifieke kwaliteit was overigens nauwelijks meer vindbaar in de Grote Kerk van Zwolle.

Voor mij voelde de kerk aan als ‘bijna volkomen ontheiligd’. Ik kon er gewoon geen andere woorden voor vinden…

Nu kom ik best regelmatig in kerken die niet meer full-time als kerk worden gebruikt, -en dat heeft natuurlijk ook zijn impact op de energie van een gebouw-, maar ik nog nergens voelde het overdekken van een oerkwaliteit zo extreem, dat het woord ‘ontheiligd’ bij mij bovendreef.

Terug naar de glazen engel

Kunstenaars zijn de aangewezen personen om de essentie van een energie weer te geven. Het zijn gevoelige mensen met een natuurlijk instinct voor sfeer, esthetiek en ‘wat past’.

Hoe bewust iemand zo’n energie dan weergeeft, of ‘gewoon’ zijn gevoel volgt, is altijd maar weer de vraag. Maar als je oplet (zeker in oude kerken), zie je vaak genoeg aanwijzingen over de plek terugkomen in de symboliek van muurschilderingen en/of het beeldhouwwerk.

Met deze glazen engel lijkt het in ieder geval de bedoeling van kunstenaar Herman Lamers, een brug te slaan tussen heden en verleden. En dat is gelukt als je het aan mij zou vragen.

Deze moderne versie van Michaël is gemaakt van glas, heeft geen zwaard, geen draak en draagt moderne kleding. Zijn blik is nogal afwezig en dwaalt over de mensen op het plein.

Alles wat hem ook maar enigszins een centrum en creativiteit zou kunnen geven, heeft hij verloren. (Of heeft ‘ie het achtergelaten?) Hij kíjkt nog niet eens op naar zijn oudere broer, bovenop de kerk.

Het is alsof hij denkt dat zijn innerlijk centrum ergens buiten zichzelf te vinden is.

Wat mij betreft, is Herman Lamers dan ook zeer goed geslaagd om de essentie van de plek weer te geven: zonder focus, verloren en ontheiligd.

Treffend voor deze tijd

Ik vind het daarnaast ook een zeer treffend beeld voor de staat van Zijn van de moderne mens.

Die voelt zich vaak groot en machtig (het beeld is 3,50 m. hoog), zet zichzelf op een voetstuk en denkt dat ‘ie daarmee transparant is. Maar in werkelijkheid voelt ‘ie zich ontworteld, zonder centrum en onzichtbaar…

Interessant detail is nog dat deze engel precies op de plek staat, waarvan men zegt dat daar vroeger de schandpaal stond…

Ga er maar eens kijken, daar in Zwolle. Ik vond het een heerlijke stad. En laat je me dan hieronder weten wat jij ervaart?

Voel jij je ook ontworteld, zonder centrum en onzichtbaar? Laat deze blogpost dan een uitnodiging zijn om de verbinding met je eigen centrum te hernieuwen. Ik help je daar graag bij met mijn online trainingen of een consult.

Delen met je netwerk?

14 thoughts on “Michaël, beschermheilige van Zwolle

 1. Mag ik eens vragen waarom die uil je afleidde?mijn 2jaar oude dochter zegt veel hoort mama hoort uil…oehoe oehoe en dikwijls hoor ik dat daarna ook nu normaal zou ik daar niet naar hebben gevraagd maar ik heb me dat al een paar maal afgevraagd te voren, alleen was dat toevallig ook vandaag en ben ik vandaag voor de 1e maal bij jou site terecht gekomen en denk ik dat mijn dochter last heeft van …Ja ik weet het niet …teveel om op te schrijven maar in ieder geval veel wat er in jou blog ook staat 🙂

  • Hai Melissa, Ik was afgeleid door een daadwerkelijke uil bij op iemand z’n schouder die ik met Marina tegenkwam op een kerkplein op Tenerife. Dat is een beeld wat je niet heel vaak ziet, althans, ik niet. Het gesprek wat ik daar met haar had over energetische verschijnselen heeft daarom bij mij minder herinnering achtergelaten dan de ontmoeting met die uil 🙂

 2. Michaël is uitgesneden uit glazen platen. Wat uitgesneden is heb je gezien, maar het het ‘negatief’ is ook een kunstwerk en staat aan de voorkant van het Isala ziekenhuis in Zwolle. En is misschien nog wel mooier …

  • Ongetwijfeld hebben we daar energetische zaken besproken, Marina 😀 Helaas herinner ik me niet meer precies wat. Ik was afgeleid door de uil, denk ik. Toch nog meer dingen gaan opschrijven als ik op reis ben, dus…
   Dank voor de reminder en het compliment!

 3. Hoi Nicky, ik ben vorig jaar in Zwolle geweest en heb mij verwonderd over een aantal zaken. Met jouw verslag is mijn puzzel compleet geworden. Dank je wel.
  Groetjes Henk-Willem

 4. Ha Nicky,

  Ik ben twee keer in de kerk geweest daar en kwam er doodziek uit. Ik veronderstel dat het de Currylijnen zijn die daar lopen en zwaar verontreinigd (zullen) zijn, die de kerk zo maken qua atmosfeer en sfeer.

  Ik kreeg er dezelfde lichamelijke ongemakken namelijk als welke ik krijg als ik zwaar vervuilde Currylijnen tegenkom (in mijn werk). Ik ben niet verder gekomen dan de rechterkant indertijd en wat is het daar ZWAAR!

  Weer mooi beschreven allemaal door je!

  Groet, Inez van den Broek

  • Dank voor het compliment, Inez! 🙂
   Als je weer zo iets zwaars tegenkomt, blijf dan in de waarneming. Ga jezelf niet met het verschijnsel identificeren, dan wordt het echt een stuk minder zwaar voor je lijf.

 5. Hoi Nicky,
  Ik kwam laatst op internet Zwolle als krachtplaats tegen. Ik dacht: huh?? Nu snap ik waarom ik er toch moet wezen. Michael kom ik altijd tegen, waar ik ook naar toe ga. Jouw ervaring maakt duidelijk dat ik er toch naar toe moet om zelf de plek te ervaren. Ik houd je op de hoogte.
  Hartegroet,
  Rinus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *