3 verrassende misverstanden over pendelen

pendel-wichelroede-HappyHolon-De pendel, en ook de wichelroede behoren tot de basisuitrusting van een geomant. Er hangen veel vraagtekens en vooroordelen rondom deze instrumenten. Vooral de pendel heeft een behoorlijk negatief imago. Die wordt veel met hekserij in verband gebracht en dat heeft voor veel mensen toch nog een beetje een naar nasmaakje. De wichelroede heeft in dat opzicht een iets beter aanzien. Het lijkt algemeen bekend dat de wichelroede gebruikt werd (wordt!) om water en andere grondstoffen te vinden. En dat klinkt toch een stuk positiever.

Dat pendel en wichelroede hetzelfde ‘doen’ is minder bekend. Voor veldwerk buiten -in weer en wind- is het veel eenvoudiger om met een wichelroede te werken dan met een pendel. Voor detailwerk op een kaart wordt vaker een pendel gekozen. Er bestaan vele varianten van wichelroedes, pendels en tensors.  Er bestaan zelfs een soort kruisingen hiertussen. Uiteindelijk hangt de keuze af van een puur praktische en/of persoonlijke voorkeur. Hoe je dan precies met een pendel of wichelroede kunt werken, is misschien een aardig onderwerp voor een volgend blog. Voor nu wil ik graag een drietal misverstanden over pendelen en wichelroedelopen uit de wereld helpen. Hier komen ze:

Misverstand 1- De pendel geeft het antwoord. 

Hoe vaak ik iemand al heb horen zeggen: “De pendel zegt…” of “De wichelroede geeft aan dat…”. Een pendel of wichelroede geeft geen antwoord, net zoals een gitaar geen muziek maakt en een hamer niet hamert. Een pendel of wichelroede is een stuk gereedschap. Degene die dit gereedschap ‘bedient’, is degene die de antwoorden geeft. Een pendel of wichelroede fungeert als een verlengstuk van het eigen lichaam, zodat een antwoord eenvoudig en duidelijk waar te nemen is.

Misverstand 2 – Pendelen is een vorm van healing

Pendelen en wichelen zijn manieren om antwoorden te krijgen op vragen. Hoe duidelijker de vraagstelling, hoe duidelijker het antwoord. Focus dus op het stellen van de juiste vraag, wanneer je gaat pendelen of wichelen.

Misverstand 3- Je kunt alleen leren pendelen als je een bijzondere gave hebt

Iedereen kan leren pendelen of wichelroedelopen. Je hoeft alleen maar open te staan voor het feit dat het mogelijk is een antwoord te ontvangen, zonder tussenkomst van het denken.

Nu jij: Wat is jouw belangrijkste vraag over werken met een pendel of wichelroede? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

Delen met je netwerk?

17 thoughts on “3 verrassende misverstanden over pendelen

  1. Goedenavond,
    Gisteren heb ik een pendel gekregen van mijn zoon en man. Een carneool edelsteen aan een ketting. Erg mooi en ik ben er heel blij mee. Nu wil ik het graag leren maar ik vroeg mij af of het oké is om met een niet zelf uitgekozen pendel aan de slag te gaan. Groetjes Vanessa

    • Dat lijkt me geen enkel probleem. Een pendel is een stuk gereedschap, net als een hamer. Over een hamer maak je je ook niet druk over of je hem zelf hebt uitgekozen, toch?

  2. Heb zelf geen pendel nodig als is het touwtje met een steen doet gewoon zijn werk. Heb van alles geprobeert van een half meter ketting tot een medaille . Ook vragen en antwoorden maar dat het persoon de vragen niet hardop zegt. Ik kom er pas bij kijken en ben aan het oriënteren wat je allemaal mee kan doen met de energie om je heen

    • Pendelen en wichelen zijn echt bij enorm veel zaken als hulpmiddel te gebruiken.
      Echter…, het is van groot belang om zo neutraal mogelijk te leren waarnemen. Je kunt namelijk door bewuste en onbewuste (voor-)oordelen de pendel laten uitslaan naar het bewust of onbewust gewenste antwoord. Je moet dus heel goed oppassen voor ‘belangenverstrengeling’.
      Daarnaast is het belangrijk om duidelijke vragen te (leren) stellen. Onduidelijke vragen, geven onduidelijke antwoorden.

    • Hai Leonoor,
      Je kunt zeker voor een ander pendelen. In veel gevallen is het zelfs een stuk makkelijker dan voor jezelf, omdat je minder belangenverstrengelingen met het antwoord. Bij pendelen is het ontzettend belangrijk dat je zo neutraal en oordeel-loos als mogelijk bent. Die neutraliteit is misschien wel het allermoeilijkste onderdeel van het pendelen (en niet zozeer de ‘bediening’ van het gereedschap). Het is namelijk erg eenvoudig om een pendel (onbewust) uit te laten slaan op een voorkeursantwoord.

  3. Hoi Nicky,

    Uiteraard is de pendel een gereedschap. zoals een pen een gereedschap is. De pen schrijft niet uit zichzelf en een pendel healt niet uit zichzelf. het schijnt mogelijk te zijn met behulp van een pendel een healingssessie te verrichten. Dit gaat geheel anders dan dowsing en er worden andere pendels voor gebruikt. Bijvoorbeeld een Isis pendel van messing .
    Groet,
    Chris

  4. Hoi Nicky,

    Ik heb een aanvulling op het tweede misverstand omtrent pendelen; namelijk dat het een vorm van healing zou zijn.
    Na de aanschaf van een Isis pendel, een pendel die vooral voor healing gebruikt wordt, heb ik er het een en ander over gelezen. healing met een pendel is wel degelijk mogelijk, maar iets anders dan het traditionele pendelen om antwoorden. Amazon heeft boeken over Pendulum Healing.

    Groet , Chris de Weerd

    • Hai Chris,

      Dankjewel voor je aanvulling, maar ik ben het echt niet met je eens.

      Een pendel is een stuk gereedschap. En een pendel zelf heelt helemaal niks. Net zoals een hamer niks kan healen. Healen gaat over energieoverdracht en of degene die healing nodig heeft dat kan ontvangen.

      Dat neemt niet weg dat een pendel (of een hamer) wel een eigen energetische frequentie heeft. En die frequentie kan degene die pendelt behulpzaam zijn in zijn of haar assistentie aan degene (of datgene) dat healing nodig heeft.

      Eigenlijk op een zelfde wijze zoals een edelsteen een persoon behulpzaam kan zijn in een healingstraject.

      Meer over het mechanisme achter energetische healing lees je hier.

      groet,
      Nicky

  5. Hoi Nicky,
    in het voorjaar heb ik een cursus wichelroedelopen en het pendelen op aardstralen en wateraders gevolgd. De elektromagnetische golven komen uit de bodem. In ieder huis en buiten lopen wateraders en aardstralen die je kan opsporen. Heel boeiend.
    Om er eens dieper in te duiken kan je googlen naar Vlaamse School Wichelroedelopen, Rik Cappelle.

    Groet,
    Viviane

    • Leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over wichelroedelopen, Viviane! Leren wichelen was voor mij één van de eerste stappen op het pad van de geomantie.
      Groetjes, Nicky

  6. Hoi Nicky,

    Ik heb altijd het idee dat het vooral je lichaam zelf is die de beweging ‘stuurt’ van de pendel/wichelroede. De wil een bepaald antwoord te krijgen kan dan de gewenste beweging induceren.

    Hoe denk jij daarover?

    Gr. Garmt

    • Hoi Garmt,

      Er zijn verschillende verklaringsmodellen voor de oorzaak van het uitslaan van een wichelroede of pendel. In principe draait het om een verandering in spierspanning, die de wichel of pendel in beweging zet.

      Er zijn verschillende personen geweest die hebben vastgesteld dat er lichamelijke veranderingen plaatsvinden op het moment dat degene die wichelt zich in een geopathisch belaste zone bevindt: Günther Haffelder bewees dat hersenfrequenties veranderen, Robert Endrös zag dat bepaalde klieren zich anders gedroegen, en ik heb ook wel eens iets gezien over hartritmeveranderingen. Vaak staat de wetenschappelijkheid van deze onderzoeken ter discussie, maar het geeft in ieder geval een aanwijzing. Reinhard Schneider en Eike Heinsch veronderstelden dat de elektromagnetische golven uit de bodem een reactie bij de pendelaar opriepen en Wilhelm Reich dacht dat de spierspanning te maken had met een orgon-energetisch contact tussen wichelaar en waterader.

      Nu kan je natuurlijk ook pendelen over zaken die niet te maken hebben met ‘aardstraling’. Ikzelf vermoed dan ook dat het ongeveer zo functioneert als Wilhelm Reich dacht.

      En ja, je hebt gelijk dat je met de wil (bewust en onbewust!), een bepaald antwoord kan induceren. Daarom is het van het grootste belang om zo neutraal en gefocussed mogelijk je vraagstelling te doen. Daarbij moet je niet gehecht zijn aan de uitkomst van het antwoord, het moet je niet kunnen schelen. Daarbij moet je dan toch nieuwsgierig blijven naar het antwoord. Het is dan ook af te raden om te pendelen/wichelen over dingen die je persoonlijk treffen.

      Heb ik daarmee je vraag beantwoord?
      Groet, Nicky

      • Meer dan goed beantwoordt! De genoemde namen en theorieën maken natuurlijk wel weer extra nieuwsgierig… Ga er zelf ook eens dieper in duiken! Zie graag wat je over dit onderwerp nog verder gaat delen!

        Groetjes,
        Garmt

Comments are closed.