10 simpele manieren om contact met de natuur te verdiepen

Verstevig  je band met de natuur: 10 eenvoudige tips

foto geestmerambachtTijd in de natuur doorbrengen, versterkt en ondersteunt je ondernemerschap. Daarover schreef ik al eerder.

En wanneer je verlangt naar meer verdieping in dat contact met de Natuur, zodat je nog meer kunt ontspannen en genieten van alles om je heen… Wanneer je iets ‘verder’ wilt gaan dan alleen maar een frisse neus halen en de Natuur in al zijn details wilt ervaren, dan is het een voorwaarde om enige tijd te kunnen vertragen naar het tempo van de Natuur. Want als je zelf verlangzaamt, is het makkelijker om je te verbinden en contact te maken.

En dat verlangzamen, vertragen, mindfullness is in de hectiek van alledag, en zeker wanneer je in de stad bent, niet altijd even makkelijk.

Daarom voor jou 10 eenvoudige tips om contact met de natuur te verstevigen.

Voer deze tips met volle aandacht voor al je zintuigen uit, dan vertraag je vanzelf. Je ontstresst en traint je feeling voor de subtiele krachten in de natuur.

1 – Ga naar buiten!

Hoe groener de omgeving, hoe beter! Ga in het weekend naar botanische tuinen, strand, bos of heide en loop een rondje door het park in je lunchpauze.

2 – Laat iets groeien.

Kweek kruiden of kiemplantjes in de vensterbank, groei tomaten in je tuin of creëer een rotstuintje voor op tafel.

3 – Breng tijd door met (huis-)dieren

Wanneer je zelf een hond of kat hebt, is dat natuurlijk vrij eenvoudig. Als je dat niet hebt, kun je de hond van de buren uitlaten of vrijwilligerswerk doen in een asiel of manege. Of iets exotischer: een werkvakantie met olifanten, apen of cheeta’s. Online zijn er genoeg mogelijkheden te vinden.

4 – Maak een vuurclose up van kampvuur

En zorg ervoor dat het de hele avond blijft branden.

5 – Maak een insektarium

Ken je het nog van vroeger? Dat jampotje met die wandelende tak, je slakkenverzameling en die rups in een plastic doosje? Er is niets wat je tegenhoudt om het nu iets ‘professioneler’ aan te pakken en op zoek te gaan naar je favoriete kevers.

6 – Bekijk de zonsopgang

‘s Morgens is de wereld nog stil. Sta een keertje vroeg op en geniet volop van het gevoel dat je de enige getuige bent van dit eenmalige ochtendspektakel.

7 – ‘Boomstaren’

Ga onder/bij een boom zitten, kijk omhoog en laat je meevoeren het ritme van de boom en de luchten achter zijn takken. Bekijk hoe de wind de bladeren laat bewegen. Geniet van de contrasten en het kleur- en vormenspel van het geheel.

8 – Loop buiten op je blote voeten

Er is niks lekkerder als met je tenen in het zand, gras of modder. En het is ook nog eens heel goed om te aarden.

9 – Vliegerenvlieger in vorm van octopus

Spelen met de wind gaat het allerbest met een vlieger.

10 – Naar de waterkant

Ga aan de waterkant zitten en zet al je zintuigen aan het werk.

Nu ben jij aan de beurt: Wat doe je zelf het liefst, wanneer je behoefte hebt aan connectie met de natuur? Heb je nog meer tips? Inspireer in de commentbox hieronder!

Delen met je netwerk?

6 thoughts on “10 simpele manieren om contact met de natuur te verdiepen

  1. Ga eens roeien! Op het water ben je in contact met diverse elementen en de ultieme natuur. Wanneer je ook nog eens de telefoon en het horloge thuis laat, verlies je elk gevoel voor tijd. Er wordt wel eens gezegd dat roeien het Yoga van de toekomst is.

  2. De natuur in om te fotograferen. Dan moet je wel ‘verlangzamen’ en je bent als het ware verplicht om alles goed te bekijken en op je in te laten werken. Denk hierbij niet aan dure fotosafaries maar ook aan het vergeetmenietje tussen de tegels naast je eigen voordeur en ontdek dat natuur overal is.

Comments are closed.