Loslaten: ritueel voor een nieuwe start

vrouw schrijft Let GoLoslaten

Loslaten van het oude, zorgt voor ruimte voor het nieuwe. Dit geldt niet alleen voor de fysieke dingen zoals bij opruimen, maar ook voor niet materiële zaken.

Hou niet langer vast aan oude ervaringen met een hoop lading, zeker niet wanneer die ervaringen geladen zijn met negatieve emoties als bijvoorbeeld angst, wrok of woede. Vastgehouden geladen emoties fixeren zich in je lijf en kunnen op termijn voor (ernstige) gezondheidsproblemen zorgen. Gespannen schouders na een drukke dag op het werk, zijn hiervan slechts het topje van de ijsberg.

Dat loslaten is wel wat makkelijker gezegd dan gedaan. De volgende parabel illustreert heel mooi het concept ‘vasthouden’ en ‘loslaten’ bij de mens.

Parabel over loslaten

Twee boeddhistische monniken lopen door het oerwoud. Ze komen van een tempel waar het hen streng verboden is om contact te hebben met vrouwen. Ze mogen vrouwen niet eens aankijken of met ze praten.

buddhistische monnik steekt rivier overIn het oerwoud komen de twee monniken een vrouw tegen, die dringend hulp nodig heeft om de rivier over te steken. De rivier is te wijd, te diep en stroomt zo sterk dat ze dat niet alleen kan. De oudste monnik loopt naar haar toe, tilt haar zonder te twijfelen op en brengt haar naar de overkant.

De jongste monnik is verbijsterd dat de oudste monnik deze expliciete regels van de tempel heeft genegeerd. Na enige tijd verder wandelen, kan hij toch echt zijn mond niet meer houden en roept het uit: ‘Hoe kon je dat nou doen?! Hoe kon je die vrouw aanraken?!’ Waarop de oudste monnik hem aankijkt en glimlacht: ‘Draag jij die vrouw nu nog steeds met je mee? Ik heb haar aan de overkant afgezet.’

Welke gebeurtenissen zou jij los willen laten?

Ritueel

Onderstaand ritueel helpt je om de energetische lading van gebeurtenissen, emoties en ervaringen los te laten of te clearen. Let wel, loslaten of clearen betekent niet dat je een situatie moet vergeten of wegstoppen. Clearen gaat erom dat je bewustzijn aan een stressvolle gebeurtenis, emotie of ervaring toevoegt.

Als je gefocust, met al je zintuigen en bewustzijn waarneemt wat een specifieke ervaring met je doet en deed, dan brengt de aandacht voor dit waarnemen beweging in de vastgezette energie. Die beweging creëert een soort ruimte en dat maakt het makkelijker om je te onthechten van die ervaring.

Als je je wilt onthechten van gebeurtenissen, emoties of ervaringen, neem daar dan in ieder geval rustig de tijd voor. Zorg ervoor dat je geconcentreerd kunt werken en niet gestoord wordt.

Je begint het ritueel door te schrijven. Doe dat met de hand, dus gewoon met pen en papier. Dat geeft het beste resultaat. Schrijf alles van je af.

Beschrijf

 • alle ervaringen waar je gestressed over was
 • alle ervaringen waar je je slachtoffer voelde
 • alle ervaringen waar je de controle verloor
 • alle ervaringen waar je negatieve emoties had
 • alle ervaringen waar die zich keer op keer lijken te herhalen
 • alle slechte gewoontes of patronen die je wilt doorbreken
 • alle ervaringen die jij als negatief ervaren hebt

Totdat je niets meer hebt om over te schrijven…

Wil je nóg een stapje verder gaan?

 • Beschrijf dan ook alle (extreem) positief geladen ervaringen.

Clearen gaat over onthechten van extreem geladen energieën, zowel negatief als positief.

Wanneer je klaar bent met schrijven:

 • Lees dan nog één keer alles wat je hebt opgeschreven.
 • Wees dankbaar voor al deze ervaringen. Elke ervaring heeft je iets geleerd, of in ieder geval geprobeerd iets duidelijk te maken.
 • brandende luciferEn… steek het in brand, bijvoorbeeld buiten in een vuurvaste pan. Let altijd op de veiligheid en zet water klaar voor de zekerheid!

Vuur is van oudsher een geweldige transformerende kracht. Al jouw extreem geladen ervaringen worden symbolisch én energetisch getransformeerd tot hernieuwde, frisse en bruikbare energie. Vergeet niet om ook je intentie hierbij in te zetten.

Tot slot

Neem waar wat dit ritueel met je doet. Hoe voel je je ervoor en erna? Wat heb je in jezelf opgemerkt? Let ook op wat er in de dagen erna gebeurt.

Nu jij: gebruik jij rituelen om een frisse start te ondersteunen of te kenmerken? Waarom wel of waarom niet? En zo ja, wat doe je dan? Inspireer in de commentbox.

Delen met je netwerk?

4 thoughts on “Loslaten: ritueel voor een nieuwe start

 1. Hallo Nicky,
  Ik heb je site pas geleden ontdekt en ik moet zeggen je informatie is heel waardevol en zeker niet zweverig. Mijn belangstelling in je blogs wordt steeds groter.
  Over los laten gesproken, opschrijven is voor mij de beste manier om iets los te laten je schrijft het ahw van je af. Helaas heb ik het nog nooit in brand gestoken wel verscheurd en weggegooid. Doet je goed! Tot de volgende keer. M.vr.gr. Joke

  • Hai Joke,
   Wat leuk dat je mijn blogs met zo veel belangstelling leest. Als je jezelf even aanmeldt als Happy Holon Club Member, ontvang je ze rechtstreeks in je inbox. Dan hoef je er geen eentje meer te missen.
   Laat vooral van je horen in de comments!
   Hartelijke groet,
   Nicky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *