Zo stop je het overnemen van andermans negativiteit

Neem jij veel negativiteit van anderen over? Zo stop je dat!

boze manSfeer en energie zit niet alleen ‘verdekt opgesteld’ in de muren en meubels van een gebouw. Ook de energieën van andere mensen kunnen zeer aanstekelijk werken.

Als het gaat om positieve vibes, dan zul je niet veel mensen horen klagen. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand horen zeggen: ‘ik vind het zó vervelend dat die persoon mij een goed gevoel geeft.’

Als jij vaak negatieve vibes overneemt, dan ben je vast bekend met deze of vergelijkbare situaties:

 • je voelt je leeg en moe na bezoek
 • sommige personen kosten je (te) veel energie om met ze om te gaan
 • je bent overweldigd na een bezoek aan plekken waar veel mensen samenkomen

Hieronder heb ik zes tips voor je om dit te voorkomen, danwel te stoppen.

1 – Vraag jezelf af: zijn die negatieve vibes van mij of van iemand anders? Zijn ze van iemand anders, laat die negativiteit dan simpelweg van je ‘af glijden’. Er is geen enkele reden om andermans emoties in je systeem vast te houden.

Dit loslaten kun je doen door bijvoorbeeld via je ademhaling heel bewust contact te maken met je eigen midden (centrum). Gebruik je ademhaling om lichtheid vanuit je eigen midden verder te verspreiden in je lijf en energetisch lichaam.

Is de negativiteit toch van jezelf? Ga dan op zoek naar de verbinding met de achterliggende reden ervan om de negativiteit te kunnen clearen. Laat je helpen door een professional indien nodig.

2 – Respecteer jouw eigen grenzen. Wees gul met je tijd en aandacht. But don’t overdo it! Let er op dat je niet over je heen laat lopen. Het is echt(!) helemaal okay om selectief te zijn in wie jij jouw tijd en aandacht geeft.

3 – Realiseer dat niet iedereen geholpen wil worden. De meeste mensen willen eigenlijk alleen maar hun verhaal kwijt. Probeer dan ook niet om ze over te halen tot jouw zienswijze of manier van fixen.

stop-863665_1280Wil je af van ‘terugkerende zeurders’? Stop dan met het aandacht geven aan de energie die ze op jouw projecteren.

4 – Stop met aandacht geven. Wat je aandacht geeft, groeit. Zoals parasieten een gastheer nodig hebben om te overleven, zo geldt dat ook voor mensen die aandacht vragen voor hun negativiteit. Het kost energie om toe te horen. Natuurlijk is een luisterend oor prima, maar respecteer daarbij je eigen grenzen.

5 – Stop met slachtoffergedrag. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je reageert op de ander. Komen anderen vaak bij jou energie aftappen? Kijk dan eens kritisch naar je eigen gedrag en gedachten. De wereld is een spiegel. Vraag jezelf af wat het is ín jou, dat ervoor zorgt dat je in deze situatie verzeild raakt. Waar tap jij in op andermans energie in plaats van te vertrouwen op je eigen kunnen?

6 – Leer nee zeggen zonder schuldgevoelens. Het is niet verkeerd om van iemand te vragen zijn verhaal te stoppen en te zeggen dat je je daar nu niet mee bezig wilt houden.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen energie! Je kunt er voor kiezen om afstand te nemen van negativisme en in plaats daarvan je te omringen met positiviteit.

Wat doe jij om los te komen van negativiteit? Vertel het in de commentbox hieronder.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden. Thanks!

Delen met je netwerk?

9 thoughts on “Zo stop je het overnemen van andermans negativiteit

 1. Heel erg mooi hoe je verwoordt naar jezelf te kijken. Nummer 3 is voor mij wel een goede om continu in de gaten te houden en daar zit weer iets anders onder…. Ook werkt het veel beter om vanuit je eigen midden je energie neer te zetten in plaats van af te schermen. Ik ben ook met afschermen begonnen, maar het blijft inderdaad dan gaan om angst en je maakt je vaak zelf (energetisch) ook kleiner.

  • Afschermen is een waardevolle techniek om te gebruiken in noodgevallen, maar constant een bescherming op moeten houden, kost je enorm veel energie. Het is simpeler en veel minder ‘energievretend’ om gewoon mee te veren als een soort grasspriet in de wind. Let op: ik zeg simpel, dat wil niet zeggen dat het voor iedereen even gemakkelijk is om te doen…

 2. Die mevrouw van de gladde paling kan wel hetzelfde advies gebruiken van de mevrouw van ‘lichaam van glas’. Ik hou wel van de stelling ‘healing begint bij jezelf’ dan genees je ook de raakvlakken met die andere. Deze Clearing of genezing principes vind je ook bij Hoóponopono. Bijvoorbeeld “wat is er in mij dat ik er de oorzaak van ben dat dit of dat in mijn leven zich voordoet?” Teveel Pleasing naar anderen is ook zo een probleem waar we zelf moeten aan werken.

 3. In de cursus die ik volg, Basis Intuïtieve Ontwikkeling, leren we ons ‘lichaam van glas’ maken waarvan alles af glijd.
  Wat bij mij ook altijd goed werkte tijdens het masseren, was om me voor te stellen dat ik in een bubbel zit, die transparant is, maar waar de energie van anderen niet door naar binnen kan.
  Wat ik ook leer in de cursus is de energie die niet bij jou hoort (letterlijk) wegblazen. Wij blazen in een denkbeeldige roos en sturen de energie terug naar de ander. Of tijdens een gesprek met een ander al bij voorbaat een roos tussen jezelf en de ander in zetten.
  Ik merk echt een groot verschil sinds ik deze oefeningen toepas!

  • Hai Kim,

   Dat zijn hele mooie beelden en symboliek om te gebruiken ter afscherming en bescherming. En dat is, zeker in het begin, een grote hulp, maar kost je ook veel energie om altijd maar in stand te houden. Afscherming is weerstand en gebaseerd op angst. En angst is een zeer destructieve kracht voor je lichaam.

   Ga vooral door met je oefeningen en cursus. Hoe verder je komt, hoe meer diversiteit in energie je zult gaan waarnemen. Daarbij is het de kunst om je bewust te zijn van de energieën om je heen, en die tegelijkertijd met compassie en zonder oordeel, angst of weerstand gewoon te laten zijn. En wanneer je dat goed lukt, dan ben je een wandelende clearing 🙂

 4. Ik ben met veel van deze zaken bezig en echt het helpt. Mijn man kan heel negatief uit zijn werk komen. Oke hij mag even kort zijn verhaal doen
  maar daarna is hij thuis en mag er niet meer over gesproken worden. Negatieve verhalen, of te erge zaken ook niet in bijzijn van kids vertellen
  zijn gevoelige kids, heeft geen zin. Pakken die energie op dus heb je niks aan. Dingen oplossen, netwerken. Je bezighouden met leuke dingen, actief zijn etc. dat werk en vooral blijf niet zeuren en treuren, zagen en klagen. Maar onderneem actie om het probleem op te lossen!! Positief blijven ook al is de situatie soms niet zo. Het gaat heus weer beter, en soms is het no eenmaal zo.

 5. Wees je er van bewust dat er op je rug een palingvel groeit.
  Lekker glad, er zit zelfs slijm op. Daar glijdt alles wat jou ook maar enigszins niet bevalt, heel soepeltjes van af. Makkelijker kun je d’r niet van af komen. Het gaat bijna vanzelf. Het maakt helemaal niet uit of het nou gaat om boze woorden, zorgen, of vervelend gezeur, een naar, onbehagelijk gevoel, angst of dat je gepest wordt. Neem wel even de moeite je dit ‘eigen’ te maken. Vooral in het begin, regelmatig hardop jezelf met overtuiging vertellen wat er op je rug groeit en waar het voor dient. Geweldig, als je een kleuter tegen een opgeschoten pestkop hoort zeggen: “Kan me helemaal niet schelen wat je zegt, op m’n rug groeit een palingvel, daar glijdt alles zo vanaf, kijk maar daar ligt het, PLOP” Probeer het maar! Je zult zien dat het steeds beter werkt.

Comments are closed.