Is slechte energie op een plek de oorzaak van problemen? 

Kan slechte energie in een omgeving de oorzaak van jouw problemen zijn?

uil met verrekijker voor landkaartWanneer het niet goed gaat met een bedrijf (persoon, afdeling, gezin…), wordt mij nog wel eens gevraagd of dat komt door de lokatie. Het ontstaan van dat leed zou dan te wijten zijn aan een ‘slechte energie’ of ‘slechte Feng Shui’ ter plaatse.

Het uitgangspunt van deze vraag is causaal denken: het denken in oorzaak en gevolg. Het gaat niet goed, omdat er een externe faktor een rol speelt. Causaal denken is absoluut nuttig, maar niet de meest geschikte manier om geomantische systemen te begrijpen.

Binnen de geomantie fungeert de omgeving als een ‘spiegel’ van de ziel. Iets wat weerspiegeld wordt, kan nooit de oorzaak van iets zijn.

Ik wil je graag voorstellen aan een manier van denken die veel beter aansluit bij geomantie: het denken in analogieën. Een analogie is een overeenkomst tussen twee zaken, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hoeven hebben.

Bijvoorbeeld: uitingen in materie vertonen symbolische gelijkenissen met situaties of ervaringen.

zittende vrouw in gras met spiegelDe omgeving is een spiegel. Jouw woon- en werkruimtes laten zien door welke zaken je je aangetrokken voelt.

Alles in je leefomgeving is een weerspiegeling van jouw ziel. Of, -als je dat liever zegt-, van je persoonlijkheid in al zijn facetten, .

Wanneer je de wereld om je heen op deze manier bekijkt, dan is de lokatie waar je huis of bedrijf staat, altijd ‘goed’. En dat is omdat er een resonantie bestaat tussen jou en die plek.

De omgeving fungeert dus als een spiegel.

Een plek is nooit de oorzaak van een gebeurtenis, maar een weerspiegeling van een ‘staat van zijn’.

Misschien herken je ‘t zelfs wel. Er is ‘iets’ in jou, of in je leefsituatie, veranderd en ‘opeens’ is daar een plotselinge behoefte om de muur een andere kleur te schilderen, nieuwe kussens op de bank te kopen of te verhuizen. Wat er dan gebeurt is dat je je omgeving gaat aanpassen aan jouw nieuwe ‘staat van zijn’.

En omgekeerd werkt het ook. Wanneer je iets in je omgeving verandert, dan verandert er altijd iets in jou. Hoe bewuster en doelgerichter je dit doet, hoe effectiever het resultaat.

Een kleine oefening:

  1. Neem waar hoe je er op dit moment bij zit. Wat is je lichaamshouding, welke gedachten heb je, waar zit er spanning in je lijf, hoe is je gezichtsuitdrukking?

  2. Bedenk nu hoe je je graag zou willen voelen. (Blij, ontspannen, enthousiast…?)

  3. Pas dan je lichaamshouding aan, aan dit gevoel. (Rechtop, schouders laag, mondhoeken omhoog…)

  4. Neem jezelf opnieuw waar. Is er iets in jou veranderd ten opzichte van stap 1?

Ik weet zeker dat dat zo is! En vraag jezelf dan nu eens af: Was je lichaamshouding uit stap 1, de oorzaak van hoe je je voelde, of was het juist een gevolg…?

schoolbord met de tekst upgrade thinkingDat zijn de vragen die komen vanuit het causale denken. Analogie-denken gaat over de onderlinge resonantie.

Wanneer je de ‘vorm’ verandert, dan verandert ook de ‘inhoud’. En andersom.

Hiermee heb je een machtig stuk gereedschap in handen om je eigen werkelijkheid vorm te geven! Natuurlijk help ik je graag bij het ontdekken van de resonanties in jouw persoonlijk en/of zakelijk leven.

Heb jij al eens analogieën in je omgeving opgemerkt? Welke waren dat en heb je bewust iets met die ontdekking gedaan? Laat van je horen in de comments.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden. Thanks!

Delen met je netwerk?