De vraag
Op mijn “Vraag het op Vrijdag”-post op mijn Facebookpagina krijg ik regelmatig interessante vragen ingestuurd. Ik gebruik die vragen vaak om er een blogpost of filmpje over te maken.
Er werd me gevraagd, hoe ik denk over minimalistisch leven. En ontspullen. En hoe je kunt weten of een bezit nutteloos is, of dat je het ooit nog gaat gebruiken? En hoe dat dan met duurzaamheid zit, als je maar alles wegdoet?
Dat is best een omvangrijke vraag. Laat ik bij het begin beginnen.
Wat is minimalisme voor mij?
Bij minimalisme denk ik aan leven op een manier, waarbij je je voornamelijk richt op dat wat voor jou essentieel is. De rest kan geschrapt en/of heeft geen prioriteit.
Dit gaat natuurlijk over spullen, maar zeker ook over abstractere zaken zoals bijvoorbeeld relaties, overtuigingen en activiteiten.
Een leven dus, waarin je je aandacht, geld en energie stopt in wat jij belangrijk vindt. En in de hoeveelheid die jij nodig acht. En die voorkeuren verschillen van persoon tot persoon.
Versimpelen
Minimalisme draait om versimpelen. Alleen hoofdzaken, en doe de rest weg. Zodat het je niet meer kan afleiden. Overboord dus met die overbodige spullen, emoties, principes, activiteiten.
Identiteit
Minimalisme heeft zeker ook te maken met het afleggen van identificatie via de buitenkant.
Zelfwaarde en identiteit is iets wat van binnenuit zou moeten komen en niet van buitenaf.
Ontleen dus geen zelfwaarde aan spullen, status of andere dingen, waar je aan gehecht bent.
Misschien draait minimalisme inderdaad in essentie wel over onthechting. Want wanneer jij trouw bent aan je Ware Zelf, en geen ankers meer nodig hebt om je identiteit te bevestigen, dan is de weg vrij naar een leven vol vrijheid en flow.
Hoe begin je?
Er zijn eigenlijk maar twee stappen belangrijk bij minimalisme:
1- Definieer wat jij belangrijk vind.
2- Doe de rest weg.
Vraag jezelf dus bij álles af:
- Heb ik dit echt nodig?
- Waarom?
- Word ik er blij van?
Marie Kondo is dé opruimgoeroe, die van die laatste zin haar credo heeft gemaakt. (Does it spark joy? Ze schrijft er over in haar boek Opgeruimd!) Het is misschien ook wel het gemakkelijkst om te beginnen met het ont-spullen.
Toch moet je dat niet onderschatten.
Bij opruimen is de kans groot dat je geconfronteerd wordt met nogal ongemakkelijke emoties die verbonden zijn met nostalgie of angsten voor tekort. Veel spullen hebben, geeft een gevoel van veiligheid. Het kan lastig zijn om daar afscheid van de te nemen
Vragen om jezelf te stellen
Wanneer je versimpelt in spullen, dan ga je eigenlijk als vanzelf ook nadenken over alle andere zaken die je belangrijk vindt. (Zoals bijv. emoties, overtuigingen, relaties, ervaringen, principes.)
- Welke zaken heb je echt nódig?
- Welke zaken zijn ‘nice-to-haves’?
- En passen al die dingen bij de waarden, die ik belangrijk vind?
Dit zijn hele belangrijke vragen bij een minimalistische levensstijl.
Duurzaam?
Ik denk dat iedereen, die zichzelf een minimalist noemt, zich wel in meer of mindere mate bewust bezighoudt met thema’s als duurzaamheid, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling.
Natuurlijk kun je daar ook heel goed mee bezig zijn, als je jezelf niet een minimalist noemt. Sterker nog, ik vind dat iedereen daar mee bezig zou moeten zijn.
En hoe je dan bepaalt of een voorwerp nutteloos is, of dat je het ooit nog eens gaat gebruiken, is een zeer persoonlijke aangelegenheid.
Dat heeft alles te maken met wat jij belangrijk vind, hoeveel waarde je er aan hecht, of je er blij van wordt en hoe groot je angst is voor tekorten in de toekomst.
Zorg er in ieder geval voor, dat wanneer je iets wegdoet, dat je dat op een duurzame manier doet. Maak er iemand anders blij mee door het weg te geven of te verkopen. En wanneer je iets weggooit, doe dat verantwoord en breng het naar de juiste (afval-)plek.
Wil je meer inspiratie over minimalisme? Volg dan Jelle Derckx van Growthinkers.nl. Hij heeft net een prachtig boek uitgegeven: ‘Verlangen Naar Minder’.
Dankjewel voor het compliment Nicky!