De geest van een plek: Genius Loci

Genius Loci

Genius Loci is Latijn. Het betekent zoiets als: de geest van een plek.

De oud-Romeinen zagen de Genius Loci als de beschermgeest van een plek. Het was een entiteit, een soort godheid. Deze godheid werd in die tijd vaak als slang afgebeeld.

Andere verwijzingen van de Genius Loci in de iconografie zijn: een figuur met de Hoorn des Overvloeds en/of een plengoffer-schaal.

In de Romeinse tijd was het een gewoonte om slangen, als de belichaming van deze beschermgeest, als huisdier te houden. De dood van zo’n huis-slang was dan ook een slecht voorteken.

Christendom

De overgang naar het Christendom zorgde voor het verdwijnen van deze heidense cult.

Oude geloven en bijgeloven werden door het Christendom niet graag gezien, want voor hen gold (geldt) slechts één God. Daarom werden alle oordsgeesten verdoemd en verbannen. En daarmee ook de slangen.

Ik heb me laten vertellen dat Karel de Grote een wet invoerde, die voorschreef dat alle slangen in en om de huizen gedood moesten worden. Dit had een grote muizen en rattenplaag tot gevolg.

Genius Loci anno nu

Tegenwoordig wordt de term Genius Loci gebruikt om een sfeer of eigenheid van een plek aan te duiden. Het is een term, die aangeeft dat emoties worden geraakt op zo’n plek.

Wanneer dat gebeurt, omschrijven we zo’n een plek meestal met menselijke karaktertrekken of kwaliteiten. Zoals bijvoorbeeld:

  • warm
  • koud
  • vriendelijk
  • vijandig
  • sereen
  • chaotisch

We omschrijven eerder de ervaring die een plek ons geeft, dan wat er daadwerkelijk is. Hoe we ons ergens voelen en hoe we de ontmoeting met de Genius Loci beleven, heeft dus de hoofdrol. Dit is steevast een persoonlijk iets.

Relatie

Het moge duidelijk zijn, dat je relatie met omgeving er eentje is, die echt ALTIJD aanwezig is.
De relatie met ruimte om je heen is de meest fundamentele relatie, die je ooit in je leven zult hebben.

Vooral de relatie met je directe leefomgeving: je woning, heeft een enorme impact op Wie Je Bent en Wat Je Doet. En dat heeft allesbepalende gevolgen voor jouw leven.

  • Zorg dat de relatie met je woning gezond is, en blijft.
  • Heb aandacht voor de energie in jouw directe leefomgeving.
  • Pleeg bewust, actief en regelmatig energetisch onderhoud aan je woning.

Wanneer je deze drie dingen gaat doen, zul je merken, dat je huis een veilige en stabiele bondgenoot wordt, die je in alle facetten van je leven ondersteunt.

Hulp nodig om dit voor elkaar te krijgen? Stuur dan een berichtje voor een consult of adviesaanvraag.
Good vibes!
Nicky

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *