Wat je in ieder geval moet weten over ‘ont-spullen’

Overal in je omgeving staan spullen.

spullenOude spullen, nieuwe spullen, ongebruikte spullen, kapotte en versleten spullen. Rommel-spullen, schat-spullen, spullen van een ander en spullen van jezelf. Hoevéél spullen je eigenlijk hebt, merk je meestal pas echt goed als je gaat verhuizen. Een dergelijk moment is bij uitstek geschikt om eens flink uit te mesten. Maar ook de ‘kriebels’ van een voorjaarsschoonmaak zijn een goed excuus om eens goed op te ruimen.

Met opruimen bedoel ik in dit geval niet je spullen netjes neerleggen of verplaatsen van zolder naar schuur of andersom. Ik heb het over wegdoen. Ont-spullen, dus eigenlijk.

Spullen zullen je nooit en te nimmer verlaten….., tenzij jij er iets mee doet.

Wanneer worden spullen, rommel?

Een ander kan niet voor jou bepalen of iets rotzooi is. Dat kun je alleen zelf. Alleen jij weet of je je irriteert aan spullen of niet. Dat komt omdat jij je eigen, unieke, energetische verbinding hebt met je spullen.

spinnewebWanneer je deze energetische verbindingen eens voorstelt als draadjes, welk gevoel roept dat dan bij je op? Heb je nog overzicht? Is er nog ruimte? Of is er een onoverzichtelijke kluwen spinnenwebben ontstaan?

Als je een ontzettende last, druk of lichte paniek ervaart vanwege een onoverzichtelijke kluwen spinnenwebben, dan wordt het hoog tijd te ont-spullen. Opruimen dus! Want wanneer je spullen wegdoet, en daarmee die ‘spinnenwebben’ opruimt, ontdoe je je van energetische verbindingen.

Energetische verbindingen die je niet meer in stand hoeft te houden, kosten je geen energie! Zo verlicht je je ‘spullen-last’ en verander je zowel je eigen energie als de energie van de ruimte waarin de spullen zich bevonden! Op die manier wordt ont-spullen óók een vorm van Space Clearing.

Hoe bepaal je of iets rommel is?

Ik heb een aantal criteria voor je, die je kunt gebruiken.

Spullen zijn rommel als:

  • je ze niet (meer) gebruikt
  • ze stuk zijn of versleten
  • ze je een slecht humeur geven
  • ze je energie kosten
  • je ze makkelijk kunt missen en dus eigenlijk alleen maar in de weg staan.

Beslis bewust met wat voor soort spullen je je wilt omringen.

Kies vooral voor spullen:

  • waarvan je houdt. D.w.z. spullen die je blij maken en een goed gevoel geven
  • die je regelmatig gebruikt.
  • die je inspireren.
  • die het leven een stukje makkelijker maken.

Nog een goede regel om mee te werken:

Als je iets een jaar lang iets niet gebruikt, dan kan het weg.

bureauAlle andere spullen kun je verkopen, weggeven of (uiteraard) weggooien. Zelf geef ik regelmatig dingen weg in lokale ‘gratis af te halen’-groepen op Facebook. Natuurlijk is de kringloopwinkel ook een goeie plek om spullen heen te brengen die nog goed zijn voor een tweede ronde. Je maakt er een ander weer heel blij mee.

Veel spullen hebben, kan een gevoel van veiligheid geven. En het feit dat spullen je nooit uit zichzelf zullen verlaten, zou je kunnen benauwen. Bedenk in ieder geval dat spullen altijd iets over jou vertellen, ook al kunnen ze zelf niets zeggen.

Kijk dus eens om je heen. Welke spullen liggen er op je bureau, hangen er aan je muur en staan er bij je in de kast? Wat vertellen die spullen over jou? En wat zou je het liefste willen dat die spullen over jou zeggen? Laat van je horen in de comments!!

Delen met je netwerk?

21 thoughts on “Wat je in ieder geval moet weten over ‘ont-spullen’

  1. Ik merk ook dat ik steeds meer spullen in mijn woonkamer heb staan die ik niet meer gebruik en nodig heb. Wellicht ga ik deze ook verwijderen zodat ik meer rust krijg. Gelukkig heb ik nog wat ruimte in de opslag.

  2. Ik denk ook dat het belangrijk is om af en toe goed op te ruimen en spullen die je niet meer gebruikt weg te gooien. Zo maak je ook weer plaats voor nieuwe spullen of herinneringen. Ik merk ook dat veel spullen om mij heen zorgen voor onrust in mijn hoofd.

  3. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. En dat klopt. Net verhuisd en ook veel weggedaan. En toch nog een zolder half vol, dus we gaan nog even door. Volgende uitdaging: alleen kopen wat écht nodig is, want wil dit wil ik ook graag zo houden. En het mooie is, ook milieu en je portemonnee varen er wel bij! En andere mensen die je gratis of voor een klein bedrag blij kunt maken met wat er voor jou niet meer toe doet. Dus wat let ons nog?

    TIP: doe een geen reclame sticker op je brievenbus. Bij Loesje.nl hebben ze een hele leuke!

  4. Ont-spullen is iets wat mij achtervolgt als een opgave die maar blijft liggen. Ja letterlijk blijft liggen op zolder en in schoenendozen op diverse plekken. Het is o zo heerlijk om die oude herinneringen even de revue te laten passeren. Zolang het allemaal niet teveel wordt blijft het dus beheersbaar.
    Mijn wederhelft mokt er wel eens over. Het is eigenlijk supermakkelijk voor mij. Als ik er niet meer ben kan een ander mijn wens vervullen door er anderen er weer blij mee te maken (via rommelmarkt, marktplaats etc.).

    • Hoi Henk-Willem,
      Het lijkt erop alsof je voor jezelf een goede balans hebt gevonden in het bewaren van memorabilia. Nu nog een compromis met je partner erover. Mopperende wederhelften zijn natuurlijk niet wenselijk, wanneer je naar harmonie streeft ;).

  5. Wat een toepasselijk artikel. Ik zit midden in het ontspullen. Ik bewaar erg veel en haal ook steeds spullen binnen. Ben er best heel klaar mee, maar kan slecht afstand doen. Ben nu al een tijd bezig op mijn zolder. Heftig traject. Veel foto’s door de hand, afstand nemen van oude stukken, neemt veel tijd, maar stukje bij beetje lukt het. Wel heel trots op mezelf. Heb daarnaast de rare neiging vooral de kleding steeds te vertalen naar het geld wat ik er voor betaald heb ooit en vind het dan lastig weg te doen. Waar staat dit voor? Kan nog wel wat tips gebruiken…

    • Hoi Ellen,
      Twee vragen komen meteen bij me op na het lezen van jouw comment, misschien helpen ze je verder.

      De eerste is: Wat betekent geld voor jou? Met het antwoord op deze vraag, kom je er vast achter waarom je dat doet.

      En de tweede is: Welk gevoel geeft die vertaling van kledingstukken naar geld je? Als je er blij van wordt, dan zou ik die kleren gewoon met veel plezier blijven dragen. Geeft het je een gevoel van ‘Het is zonde, maar ik trek ze eigenlijk nooit aan’, dan zou ik het lekker wegdoen. Anders hou je elke keer, dat je die kleding ziet, dat gevoel van: ‘het is zonde’. Dit kost onnodig energie. Geef ze weg of verkoop ze. Zo maak je iemand anders blij, en dat is altijd een fijn gevoel. Succes!

  6. Ik houd van een op geruimd huis! Je weet altijd je spullen terug te vinden als je het handig en bewust hebt op geborgen! Bij mij werkt het al jaren!
    Geregeld word er gekeken of spullen nog nodig zijn !
    Als ik spullen wil aanschaffen kijk ik of ik ze echt wel nodig heb ja of nee!
    Koop je weinig spullen! Ha, blijft je huis ook aardig aan kant!
    En daar blijf je blij van !

  7. Fijn artikel! Ik ben hier toevallig vandaag nog mee bezig geweest. Ik ben langzaam aan alle kasten aan het opruimen en heb vandaag de spelletjes/knutselkast onder handen genomen. Veel van de spullen in deze kast moesten gewoon even geordend worden maar ik heb ook twee incomplete spellen weggegooid en een hoop ‘rommel’ (losse kartonnetjes, kapotte speelgoedjes) uit de kast weggegooid.

    • Door langzaam te ont-spullen in gedeeltes -zoals bijvoorbeeld kast voor kast- behoud je het overzicht en word je minder snel overweldigd door de omvang van de klus. Goeie strategie dus, Priscilla! Succes met de overige kasten.

  8. Hier in huis zijn we ook aan het ‘ontspullen’. Vorig weekend veel opgeruimd, begonnen met de kledingkast en veel weggebracht naar het Leger des Heils en de kringloop. Geeft een fijn gevoel om goed op te ruimen ja!

  9. Ik was heerlijk aan het ontspullen. Totdat mijn schoonmoeder overleed en mijn man en zijn broer en zus een heel huis moesten leeghalen. Wat denk je, hij brengt zoveel spullen mee waar ik absoluut niks mee heb. Maar wij wonen samen in een huis. Hoe los je zoiets nou op. Ik kan maar moeilijk spullen weg doen die hij wil bewaren of waar hij emotioneel aan gehecht is.

    • Hoi Anita,
      Kijk eens wat een gesprek met je partner op kan lossen over dit thema. Misschien is ‘ie wel veel minder gehecht aan bepaalde spullen dan jij vermoedt? Met communicatie kom je vast wel tot een oplossing of compromis. Vergeet vooral niet duidelijk uit te leggen wat het ‘teveel aan spullen’ met jou (en je gemoedstoestand) doet. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *