Wat je moet weten over werken met spirits

De wereld van spirits

Engelen, kabouters, elven, draken, goden, krachtdieren, demonen, djinns, spoken… Onze héle wereld zit vol met spirits, geesten, en wezens (vanaf hier noem ik ze allemaal spirits).

De variatie in soorten spirits is eindeloos groot. Zelfs als je er níet in gelooft, kom je ze overal tegen.

Spirits spelen rollen in onze films, boeken en sprookjes. Ze sijpelen door in onze taal als metafoor of merknaam. De grootste mythes van de wereld konden niet zonder ze ontstaan.

Je vindt spirits terug in de kunst, literatuur en zelfs in de popmuziek. Nee, de wereld zou er niet hetzelfde uitzien zonder spirits.

In alle uithoeken van de wereld en in elke cultuur hebben mensen ervaringen met spirits, geesten en onzichtbare wezens. Dat vertelt je meteen het belangrijkste dat je er over dient te weten:

Iedereen kan direct contact maken met spirit! Je hebt dus niet per sé een mediator nodig.

Wanneer je de implicaties hiervan begrijpt, dan snap je ook meteen waarom allerlei authoriteiten, religieus en seculier, dit gegeven (hebben) proberen te onderdrukken.

Contact met spirit geeft een individu toegang tot hogere persoonlijke krachten, die een bedreiging kunnen vormen voor die authoriteit in kwestie.

Hoe herken je contact met spirit?

Contact met spirit en entiteiten is nogal mysterieus. Het is vluchtig, ongrijpbaar en meestal onzichtbaar. Je kunt het contact niet ‘vastpinnen’.

Je zult tijd en moeite moeten investeren om jouw manier(en) van contact maken, en hebben te ontdekken.

Let op:

 • subtiele (en minder subtiele) fysieke signalen van je lichaam en zintuigen
 • je gedachten
 • je gevoelens
 • je emoties

Dit zijn signalen over hoe spirit zich aan jou kenbaar maakt. En het zijn ook waardevolle aanwijzingen in je communicatie met spirit.

Waar ontmoet je spirits?

Spirits zijn overal, en altijd aanwezig. De ruimte om je heen is niet ‘leeg’.

De ultieme plek om spirit te treffen, is in je hart. Het maakt daarbij niet uit van welke orde een bepaalde spirit is.

Er bestaan wel plekken, waar het wat gemakkelijker is om spirit te ontmoeten.

Alle soorten plekken, die een grens of drempel in plaats of tijd,vertegenwoordigen, zijn goede plekken.

Een paar voorbeelden:

 • Strand → grens tussen water en land
 • Begraafplaats → grens tussen leven en dood
 • Schemer → grens tussen licht en donker
 • Drempel van de deur → grens tussen ruimtes
 • Kruising van wegen → grens van richting

Is werken met spirits gevaarlijk?

Nee, maar je moet wel weten wat je doet en waar je mee bezig bent. Werken met spirit is niet risicoloos.

In sommige opzichten zijn spirits echt niet beter of slechter dan mensen, zij het op een andere schaal. Werken met spirit is net zo gevaarlijk of ongevaarlijk als werken met mensen.

Net als mensen, heb je vrolijke en chagrijnige spirits met hun eigen persoonlijkheden en eigenaardigheden. Net als mensen zijn de meesten je welwillend en goedgezind. En net als mensen, is het dat ene individu, die uitzondering op de regel, die je zou kunnen beschrijven als in-en-in-slecht.

Om die paar ‘bloeddorstige’ spirits te herkennen, is het belangrijk hetvolgende te onthouden:

 • Wanneer een spirit je aanmoedigt tot kwaadaardig gedrag, dan is het per definitie een kwaadaardige spirit.
 • Kwaadaardige spirits worden aangetrokken door negatieve emoties zoals bijvoorbeeld haat, jaloezie, terreur of geweld. De grootste aantrekkingskracht voor kwaadaardige vormen van spirit is angst.

Voorzorgsmaatregelen voor als je gaat werken met spirit:

 • Benader spirit altijd met liefde en respect.
 • Werk met benoemde spirit. Deze hebben al een naam en naamsbekendheid. En dus een curriculum en historie waar je je vantevoren op kunt inlezen. Zo weet je beter wat je kunt verwachten.
 • Wees duidelijk in wat je van de spirits wilt, wanneer je om hulp vraagt. Vraag geen immorele zaken en overvraag niet.
 • Als je ze beloftes maakt, kom ze dan ook na. Los altijd je schuld in.
 • Zoek geen slecht gezelschap op. Uiteindelijk gaat dat ten koste van jou en je welzijn.

Nog een paar algemene aanwijzingen:

 • Rituelen en visualisaties helpen je met focussen om gericht contact te leggen.
 • Mediums, sjamanen of zelfs bepaalde orakelspeelkaarten kunnen je helpen duidelijk maken met wie of wat je contact hebt, wanneer je er zelf niet uitkomt.
 • Heb geduld. Soms duurt het een tijd voordat je de juiste manier hebt gevonden. Werken met spirit is een proces van zelfontdekking.

Voor elk verlangen, elke kwaal en elke soort bescherming is wel een spirit te vinden. Sommige spirits reageren op vele namen; soms reageren verschillende spirits op dezelfde naam.

Wanneer je je aangetrokken voelt tot het werken met spirit, verdiep je dan eerst in de categorie of de specifieke spirit waartoe je je aangetrokken voelt. Lees erover, volg een training en stel vragen aan mensen die er mee werken. Wees alert op de ingevingen van je lichaam, gedachten, dromen en intuïtie, vanaf het moment dat je aanstalten maakt om contact te leggen.

Train je onderscheidingsvermogen. Uiteindelijk is werken met spirit, werken met energie en bewustzijn. En zijn al die wonderlijke wezens misschien wel niets anders dan een personificatie van een specifieke energievorm.

Nu ben ik nieuwsgierig: werk jij met spirits? En zo ja, met welke, waarom en op welke wijze? Vertel het in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

9 thoughts on “Wat je moet weten over werken met spirits

 1. Hoi, ik ben in training als shamanic practitioner en leer nauwer samenwerken met Spirit. Het is inderdaad niet iets zonder gevaar, maar dat is eigen aan het leven. Wat mij ontzettend opviel was dat één van mijn krachtdieren me al beschermde sinds kind. Sinds 3 jaar ben ik hiermee bezig en het toelaten in mijn leven is zo een verademing. Ik heb een dagelijkse praktijk met spirits en doe ook healings voor anderen, mijn leven is heel geworden hierdoor. Aho!

 2. Hallo Nicky. Jaren geleden ben ik in een club een meisje tegengekomen, na tel nr uitgewisseld te hebben uit elkaar gegaan. Op whatsapp vertelde ze dat ze nare ervaringen had met geesten… Toch bij haar langs gegaan, en uiteindelijk nog iets mee naar huis genomen ook… Kloppen tikken koude wind schaduwen werden met dingen gegooid in de keuken.. En als toppunt in de bieb toen ik achter de pc zat info opzoeken, werd er zomaar een boek uit de kast achter me gegooid met als titel graancirkels en mysterieuze verschijningen.. Behoorlijk bevestigend dus.. Maar goed heb in het begin geschreeuwd in me huis ga weg en daarna negeren… En uiteindelijk jarenlang rust gehad, dacht zelfs dat het weg was.. Maar sinds een paar dagen toch weer last harde klap op me slaapkamerkast snachts.. En in de douche werd keihard een shampoofles in de wasbak geslagen.. Het is er dus nog wel… Wat nu.. Ben aan de ene kant ook wel nieuwsgierig wie het is… Heb wel een aantal keer gezegd ga naar het licht je bent niet welkom hier engel Gabriel helpt je maar mooi niet dus… En wat nu? Toch wel raar om te weten dat er echt iemand is.. Kan ik ermee praten? Wat zou u mij adviseren? Bedankt

 3. Hallo Nicky,
  wat een fijne info!
  Hier heb ik een spirit story.
  Rond mijn 17e ontdekte ik mijn seksuele kracht samen met een man die halverwege zijn leven zat.
  Hij zelf was ook erg nieuwsgierig en ik was niet de enige waar mee hij het deed. Dit was zijn vrijheid, maar omdat anderen mijn aantrekkingskracht tot hem belemmerde, voelde ik jaloezie. Rond mijn 19e kwam ik in een situatie waarin de jaloezie zo sterk was dat het me nogal overviel. Ik kon het niet kwijt en ik hing in woede en strijd. Die nacht kwam er in me droom een soort vermagerde enge hijgende kwaad lachende takkentrut met een rot vaart me bed in kruipen ik schreeuwde! NEEE! MAAR ZE IS ZO LIEF! Uit die schrik en die woorden werd ik wakker en zag ik voor me een geest die opsteeg. Daarna zag ik nog een patroon van vierkanten met ronde hoeken. Jammer genoeg kan ik het symbool dat op de vierkanten stond me niet meer voor halen. Ook kon ik daarna een contrast zien van een zwart en wit vlak, vanuit het zwarte vlak kwamen lichte beelden op, het licht was in het zwart opgenomen, waardoor het witte vlak al weg was en zo was ik . . in een nagelaten droom.
  Personificatie van een specifieke energievorm vind ik naadloos op dit verhaal aansluiten. Dankjewel ♡ ❀

 4. Ik heb het op afstand als ik aan iemand denk die dag, of hoop dat het iemand goed afgaat.
  Dan gebeurt er net op dat moment iets, of is het die dag net goed afgelopen met diegene waar ik aan dacht zo maar toevallig….
  Maar al wil ik graag proberen iets helderziends te kunnen, nee ik zou niet weten hoe.

 5. Bij lessen over de Violette Vlam kreeg ik informatie over de elementalen, dat zijn dus (voor mij) deze natuurwezens. Te onderscheiden in de sylfen, elfen, gnomen, salamanders en undinen. Ik ben er nooit helemaal diep in gedoken om daar het naadje van de kous over te weten te komen, maar ik heb wel hun energie gevoeld. Die voelt heel lief, zacht en knuffelig. Als kleine huisdiertjes die kopjes komen geven of iets zo.

  Een keer ben ik het Geestmerambacht in gegaan om ze te ontmoeten en te mediteren. Ik zag toen, op een rietsigaar, een soort van pluimpje in de vorm van een klein poppetje dat me heel lief aankeek. Op die plek ben ik een meditatie gaan doen.

  Ik vind dit best wel een interessant onderwerp, maar zou healing met spirits voorlopig alleen maar op mezelf toepassen.

 6. Spirit is inderdaad een wijds begrip en voor mij zijn er allerlei invalshoeken denkbaar.
  Als ik behoefte heb aan ruimte en helderheid, bijv. als ik op een beurs of festival sta en de
  energie “blijft hangen”, dan nodig ik de Draken uit om mij te helpen om de energie weer in beweging te brengen. Ben dankbaar dat zij met mij willen werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *