Omgeving en functie
Een omgeving zonder specifieke functie is haast niet meer voor te stellen in onze huidige samenleving.
Een slaapkamer is om in te slapen, een huis is om in te wonen, een stad is om veel mensen ergens te laten wonen en werken, een stadion om een voetbalwedstrijd of concert te bekijken, een bos is om in te wandelen enzovoort enzovoort.
Elke omgeving die door een mens benut wordt, heeft een functie of doelstelling die in de materie wordt vormgegeven. Je weet hoe een slaapkamer, huis, stadion of stad er ongeveer in de vorm uit ziet. En ook welke belangrijke kenmerkende elementen daarin een hoofdrol spelen. Dat is handig, want zo kun je de functie van de ruimte ‘lezen’. Zo heeft een slaapkamer een bed, een stadion een tribune, en een stad gebouwen.
Details
De details van soortgelijke omgevingen ontzettend kunnen verschillen. Een slaapkamer kan bijvoorbeeld blauw of beige zijn, een huis is een villa of een apartement en een stad heeft een historisch of modern gebouwd centrum.
Wanneer je het een interieurdesigner of architect zou vragen, dan zullen ze absoluut bevestigen dat dit soort details een belangrijke rol rol spelen om sfeer en uitstraling van een plek te creëren. En daar ben ik het mee eens, maar die details zijn zeker niet het enige wat sfeerbepalend is.
Want hoe zit het nou met twee dezelfde kamers, met dezelfde meubels, vloer, behang etc? Zijn die dan ook echt hetzelfde qua sfeer?
Een gedachte-experiment
Laten we eens een gedachtenexperiment doen.
Stel je een pand voor met een gang met allemaal dezelfde vergaderzalen. Met er in een zelfde aantal dezelfde stoelen, tafels en wat er nog meer in een vergaderruimte thuishoort. De ruimtes zien er dus exact gelijk uit.
In de ene ruimte is op hetzelfde tijdstip een bespreking geweest over de voorbereiding van een surpriseparty en in de andere over een begrafenis.
Denk je dat die ruimtes hetzelfde zullen aanvoelen als je vlak daarna binnenstapt?
Ik weet zeker dat je bovenstaande vraag met “nee” hebt beantwoord. Er zijn veel meer factoren, dan alleen de inrichting die sfeerbepalend zijn voor een omgeving.
Ruimte en sfeer
Iets vergelijkbaars als in het gedachte-experiment doe je dagelijks en continue. Je bent ergens op een plek of in een ruimte en je ‘proeft’ de sfeer. Misschien neem je die sfeer niet altijd even bewust waar, maar feit is wel dat je je wel altijd in een bepaalde sfeer bevindt.
Wanneer die sfeer extreem positief of negatief gestemd is, dan valt dat meestal wel op. En dan weet je vaak ook wel de oorzaak daarvan te benoemen.
Ingewikkelder wordt het, wanneer je je niet helemaal prettig voelt bij een sfeer en je kunt niet duiden waarom. Je voelt je niet op je gemak, misschien zelfs wel bang, zonder dat de oorzaak aanwijsbaar is.
Misschien heb je al eens gevarieerd met kleur en inrichting. Misschien heb je zelfs de functie van de ruimte aangepast, salie gebrand en met zout gewerkt. En toch verandert dat ongrijpbare van die nare onderliggende sfeer maar niet.
Dát is een uitgelezen moment om met mij contact op te nemen! Want wanneer dit langdurig aanhoudt, kan dit schadelijke effecten hebben op je humeur, je relaties en zelfs op je gezondheid.
Samen zullen we dan kijken naar de energetische huishouding van de ruimte(s) of het perceel waar het om gaat, om daaropvolgend actie te ondernemen, zodat functie en sfeer van jouw omgeving weer harmonisch aanvoelen.
Ook wanneer op voorhand advies of hulp wilt over de energiehuishouding van een nog te creëren omgeving/verbouwing/ruimte etc, ben je van harte welkom om contact op te nemen.
Stuur me een berichtje voor een Happy Holon consult voor je huis, je business of een Pick-My-Brain-sessie en dan hebben we het er over.