6 dingen die je nu meteen kunt weggooien

stapel van 4 stenenMinimalisme, consuminderen en opruimen zijn hot

Het overweldigende succes van opruimgoeroe Marie Kondo heeft hier zeker aan bijgedragen. Jij wilt vast ook wel een opgeruimder huis, maar hoe doe je dat? En waar begin je?

Ik heb zes hele handige tips voor je om nu gelijk een begin te maken met een opgeruimder huis.

Je hoeft hiervoor niet, net als met de Marie Kondo-methode, alle items in je huis vast te pakken om te kijken, voelen en ervaren of het ‘joy sparks’. Deze zes zaken kunnen echt hup, zonder emotionele rompslomp, het huis uit.  De Marie Kondo-methode kan je daarna altijd nog toepassen, wanneer je de smaak van ont-spullen te pakken hebt.

6 dingen die NU METEEN en zonder pardon het huis uit kunnen

#1 – Alle dingen die over datum zijn. En dan bedoel ik ook alle dingen. Kijk niet alleen in je koelkast, maar ook in je badkamer, boekenkast, portemonnaie en keukenla.

Denk aan dingen als medicijnen, glas- & blikvoorraad, tijdschriften & kranten, make-up, batterijen, handleidingen, garanties, bonnetjes en brandblussers.

#2 – Alle dingen die je dubbel hebt. Dat lijkt logisch toch, of niet?! Kijk toch maar eens hoeveel dingen je dubbel hebt. En hoeveel heb je er echt nodig?

kurkentrekkerDubbele dingen die ik in mijn huis vond: wijnopeners, (keuken-)scharen, heel veel beddengoed, handdoeken en ijsblokjesvormen.

#3 – Dingen die kapot zijn.  Als het iets is wat een grote investering was, laat het maken. De rest kan de container in!

En nee, je hoeft ook kapotte dingen niet te bewaren voor een onderdeeltje dat je misschien ooit nog eens voor iets anders kan gebruiken. Dat mag (misschien!) alleen als je echt een héle handige klusser bent. Je haalt dat onderdeel gewoon nieuw bij de winkel, als dat toch ooit nodig mocht zijn.

#4 – Dingen die niet bij elkaar passen. Denk aan sokken, plastic bakjes en tupperware dekseltjes die niet bij elkaar passen.

# 5 – Dingen die niet van jou zijn. Wat heb je nog in huis wat helemaal niet van jou is? Wat had je even geleend en ben je vergeten terug te geven? Boeken, dvd’s, (tuin-)gereedschap?

#6 – Dingen die je een jaar lang niet hebt gebruikt. Echt! Als je iets een jaar lang niet nodig hebt gehad, dan kan het weg. (Okay…, alleen die slee mag blijven…)

Belangrijk! Vergeet niet om alle spullen die je niet meer in huis wilt hebben, op een verantwoorde manier weg te doen. Recycle, geef het weg, verkoop het, of breng het naar een kringloopwinkel.

Welke dingen heb jij nog in je huis die je eigenlijk zo weg zou kunnen/willen doen? Vertel het in de commentbox hieronder.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden. Thanks!

Delen met je netwerk?

10 thoughts on “6 dingen die je nu meteen kunt weggooien

 1. Ik plaats regelmatig wat op de Facebook groep gratis af te halen Haarlem. Items die gerust nog een ronde mee kunnen.
  Ik word altijd weer blij als mensen er blij mee zijn.
  Deze post stimuleert om weer eens een nieuwe ronde doof mijn huis te doen. Dank!

 2. Goeie samenvatting van het boek, Nicky! Haar ‘word je er blij van’-regel pas ik toe, dat geklets tegen sokken die je niet in elkaar zou mogen proppen of T-shirts die je rechtop moet zetten heb ik maar snel overgeslagen. Maar de boodschap is helder en werkt echt. Ik heb na het lezen ervan ook heel veel weggegooid en -gegeven, heerlijk. Gooi nog steeds elke dag iets weg, ben nog niet klaar. Ik streef ernaar op mijn 80e één koffer te hebben met ‘bare essentials’, heerlijk lijkt me dat! Maar voorlopig vind ik het nog best prettig dat ik twee keukenscharen heb, er is er vaak genoeg eentje foetsie…

  • Hai Eva,
   Na het lezen van het boek van Marie Kondo doe ik ook steeds meer weg. Én ben ik nog kritischer gaan letten op wat ik wel of niet aanschaf en waarom.

   Één koffer… lijkt me een behoorlijke uitdaging. Misschien lukt het me, als ik ooit in een busje de wereld rondreis.

   Thuis vind ik het bijvoorbeeld wel heel fijn om verschillende soorten glazen te hebben voor verschillende drankjes. Ook al neem ik er nu met kamperen ook maar twee mee (één voor heet en één voor koud drinken). En zelfs dat zou al minder kunnen…;)

 3. Ik heb nog genoeg om weg te doen van wat ik niet gebruik, maar al heel veel weggedaan. Vandaag iemand mijn stoomkookpan beloofd aan iemand, dus iedere x wat. Van de week 2 oude fietsen weggedaan die kapot zijn (iemand gehaald voor gebruik onderdelen) en niet meer te repareren. Het minderen van spullen ervaar ik als een megaklus, maar wel een leuke. En geeft letterlijk ruimte. Heerlijk!!!

 4. Wel sonde om je tupperware weg te gooien veel dingen zit echt garantie op en ontbrekende onderdelen kun je zo bij bestellen!
  Dan zijn ze weer compleet en kunnen ze weer nuttig zijn.!

  • Brenda en Saapke, Ik was inderdaad niet op de hoogte van deze service van Tupperware. Helemaal top van ze trouwens! Bij ons thuis werd het woord Tupperware gebruikt voor alles wat maar een plastic bakje is om eten in op te ruimen en dat heb ik in deze post -zonder daar verder over na te denken- gebruikt. Ik heb de tekst intussen aangepast.

 5. Je bent niet bekend met de losse onderdelen service van Tupperware? Ben je bijvoorbeeld een deksel kwijt dan is dit meestal gemakkelijk na te bestellen. en anders meegeven aan een consulent voor recycling ipv het zomaar in de prullenbak gooien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *