Hoe je met intentie jouw omgeving beïnvloedt

Happy Holon IntentieWoorden en gedachten zijn ‘dingen’.

Dingen met een energetische lading. Die lading heeft altijd impact. Hoe groot en op welke manier, is niet altijd even duidelijk, maar impact heeft het altijd. Op jezelf  èn op je omgeving.

Vraag jezelf eens af, hoe je je zou voelen als jouw levenspartner, huisgenoot of beste vriend, elke keer als hij of zij je ziet, je uitscheldt….? En hoe zou het voelen als je merkt dat die scheldwoorden ook nog eens echt gemeend zijn…?

Behoorlijk rot, denk ik zo…

Misschien ga je wel terug schelden. Maak je een einde aan de relatie of kruip je helemaal in je schulp. Scheldwoorden hebben een behoorlijke impact. Niet alleen jij als persoon reageert daarop, maar ook een omgeving! Al zit er wel verschil in intensiteit, wanneer ze gemeend zijn of niet.

Álle woorden hebben een energetische impact, niet alleen de scheldwoorden. Ik heb het voorbeeld van scheldwoorden gebruikt, omdat het zo’n duidelijk en heftig voorbeeld is. Je kunt je het gemakkelijk voorstellen.

Hóe je iets verwoordt, is dus heel belangrijk. Zeker wanneer je een bepaalde doelstelling voor ogen hebt of een bepaald effect wilt bereiken. Dit geldt voor zowel gesprekken als voor het geschreven woord. En ook voor gedachten!

Gedachten zijn ook ‘dingen’ met een energetische lading, die een impact heeft. Een impact op jezelf, maar ook op je omgeving! Je kunt jezelf namelijk behoorlijk in de weg zitten met gedachten. Helemaal lastig wordt het, als je je ook nog eens met die gedachten identificeert. Maar dat is misschien iets voor een andere blogpost.

Afijn.., alle woorden zijn dus energieën met een impact. Woorden zijn te gebruiken als instrument om een intentie mee uit te drukken.

boomblad doormidden gekniptIntentie betekent volgens de online Van Dale: bedoeling of voornemen. Intentie is duidelijk iets anders dan een wens. Wensen zijn verlangens. Intenties zijn voornemens. Voor mij betekent intentie een wens in uitvoering.

Ik heb een oefening voor je, waarmee je de impact van jouw woorden, gedachten en intenties op je omgeving kunt uittesten. In dit experiment verkleinen we die omgeving (holon) tot de oppervlakte van een boomblad.

 • Neem een groen blad van een boom, plant of struik en knip die in tweeën. Zo weet je zeker dat de uitkomst niet kan liggen aan het feit dat het een ander blaadje was.
 • Kenmerk één helft positief en de andere negatief, zodat je kunt onthouden bij welke helft, je welke intentie gaat projecteren. Je kunt dit doen door de helften op een wit papiertje te leggen met een ‘+’ of een ‘-‘ erop geschreven. Uiteraard is elke andere manier ook goed, zolang je beide helften maar niet door elkaar haalt.
 • Leg beide helften op een plek waar je regelmatig langskomt. Bijvoorbeeld naast de koffiezetautomaat, of op het tafeltje in de gang waar je de post neerlegt.
 • Elke keer als je die twee halve blaadjes ziet liggen, stuur je positieve intentie, woorden en gedachten naar het blad met een ‘+’teken. Al je frustraties reageer je af op die met het ‘-‘teken. Dit kun je hardop doen, maar als je dat gek of raar vindt, dan kan dat natuurlijk ook in gedachten. Woorden en gedachten zijn beide energieën met impact.
 • Hou dit een week of twee, drie vol.
 • Registreer wat er met het blad gebeurt.
 • Hou ook in de gaten wat deze dagelijkse acties met jou persoonlijk doen.
 • Als je het leuk vindt, mail me dan jouw bevindingen. Ik ben supernieuwsgierig! Ik kan niet altijd iedereen persoonlijk antwoorden, maar ik lees echt alles!

Nu jij! Ik ben heel benieuwd hoe bewust jij omgaat met woordkeus. Hardop in gesprekken, in wat je opschrijft, en ook de woordkeuzes in je gedachten. Heb jij wel eens iets gezegd of gehoord wat helemaal ‘verkeerd’ viel, omdat er een ongelukkige woordkeus was gebruikt? Of het omgekeerde, dat het een rare uitdrukking was, maar dat door de intentie achter de woorden de boodschap absoluut niet verkeerd begrepen kon worden? Vertel je verhaal in de comments om anderen te inspireren.

Delen met je netwerk?

4 thoughts on “Hoe je met intentie jouw omgeving beïnvloedt

 1. Goedemorgen nicky
  Dit is weer zo iets.
  Lees net je blog van woorden en intentie en gevoel.
  Ik ben een paar dagen terug uit Zeeland, en voel me altijd in mijn positieve bubbel zitten na Zeeland.
  Nu had ik wat woorden met iemand, ik stelde gewoon duidelijk mijn grens (sinds een tijdje lukt dat).
  Maar door er positief naar te kijken en mijn buikgevoel niet te laten verpesten, werd het maar een klein negatief hobbeltje en was het zo over en die persoon en ik zijn weer in balans.
  Denken en zeggen heeft idd erg veel invloed op alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *