Waarom een grote spiegel op de slaapkamer slecht is

Een grote spiegel op je slaapkamer is ongunstig voor een goede nachtrust.

tweepersoonsbed in spiegelIn de Feng Shui, en ook in de radiësthesie wordt als regel gegeven dat het zéér ongunstig is om een spiegel op de slaapkamer te hebben.

Een grote spiegel verstoort de slaap. En dat is uiteindelijk slecht voor je gezondheid. Maar waarom is dat zo?

De symbolische betekenis van een spiegel.

In veel culturen bestaat er een magische relatie tussen een persoon en zijn spiegelbeeld. Aan een spiegel wordt de macht toegedicht om de levenskracht of de ziel van een persoon te kunnen vangen en vasthouden in de wereld achter de spiegel.

Binnen sommige tradities is het daarom een gewoonte om bij een sterfgeval alle spiegels af te dekken. Zo kan de ziel ongehinderd naar ‘de andere kant van de sluier’ reizen en is er geen gevaar dat de ziel zich per ongeluk laat vangen in een spiegel.

Wezens zonder ziel, zoals vampieren en demonen, kunnen volgens deze zienswijze geen spiegelbeeld hebben. Dit gegeven zie je regelmatig terug in films.

De spiegel is ook een beschermer. De Pah Kwah of Bagua spiegel uit de Feng Shui is een beschermingsmiddel tegen kwade invloeden van buitenaf.

In de chinese traditie is de spiegel een verbanner van het Kwaad. Wanneer het Kwaad zichzelf in een spiegel ziet, schrikt het zo erg dat het vergeet wat ‘ie kwam doen.

De spiegel is dus een zeer dubbelzinnig symbool. Aan de ene kant verbonden met ijdelheid en wellust. Denk aan de mythe van Narcissus die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Om die ijdelheid in te dammen werden spiegels in sommige klooster verboden.

En aan de andere kant verbonden met zelfkennis en waarheid. Daarom gebruiken we ook de uitdrukking ‘iemand een spiegel voorhouden’. In de wereld van magie en waarzeggen worden spiegelende oppervlakken gebruikt om beter te ‘zien’. Spiegels versterken namelijk de kracht van de ogen. In het sprookje van Sneeuwwitje (Spiegeltje, spiegelje aan de wand…) komt dit heel duidelijk naar voren.

slaapkamer spiegelMaar hoe zit dat nou op de slaapkamer?

Spiegels hebben dus een sterke culturele en mythologische betekenis. Maar waarom zou je spiegels juist op je slaapkamer moeten vermijden voor een rustige nachtrust? Geomantie-expert Stefan Brönnle geeft je drie redenen:

 1. Spiegels worden in de Feng Shui gebruikt om een ruimte optisch te vergroten. Een grotere ruimte bevat meer chi (~energie). Een spiegel vergroot en aktiveert de chi in een ruimte. Extra energie betekent betekent een verhoogde chi-aktiviteit en dus meer Yang. De slaapkamer zou idealiter een uitgesproken Yin-plek moeten zijn. Het is een plek van kalmte om uit te rusten en te herstellen. Een teveel aan energie (chi) maakt onrustig. En daardoor moeilijk om belevenissen van de dag los te laten en lekker in slaap te vallen.
 2. Spiegels reflecteren licht. Daarbij geldt: de hoek van inval is gelijk aan de hoek van terugkaatsing. Technisch meetbaar kan een spiegel invallende hoogfrequente straling verminderen. Deze stralingen kan de spiegel niet geheel doordringen en wordt zo voor een deel verstrooid gespiegeld.Binnen de radiësthesie kan een m.b.v. een spiegel een invallende bundel energie, zoals bijvoorbeeld een storende waterader, worden omgeleid m.b.v een spiegel. Hierbij verandert dan ook de polarisatie.Potentieel is het dus mogelijk dat een spiegel al deze verstrooide stralingen op het bed reflecteert, waardoor de slaap gestoord wordt.
 3. Onderzoek binnen de ether-radiësthesie laat zien, dat spiegels vanaf de zijkant ether aantrekken en versneld in de ruimte afgeven. Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken.Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.

Een grote spiegel in je slaapkamer is niet meteen reden tot ‘paniek’. Zonder de lokatie zelf en de positie van de spiegel te kennen, valt er weinig te zeggen over de specifieke uitwerking.

Als je onrustig slaapt en zelf wilt experimenteren. Let er dan in ieder geval op dat je jezelf niet kunt zien wanneer je in bed ligt. Of haal de spiegel helemaal weg. Afdekken kan natuurlijk ook, maar dat vermindert niet het effect van de gereflecteerde verstrooide hoogfrequente straling.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden en laat van je horen in de commentbox hieronder!

Delen met je netwerk?

14 thoughts on “Waarom een grote spiegel op de slaapkamer slecht is

 1. Dag,
  Ik wil graag iets delen.. Het hoeft eigenlijk niet openbaar op de site.
  Ik heb eerder al gehoord dat een spiegel in een slaapkamer ‘slecht is’ en dat je het moet afdekken, etc.. maar ik heb laatst dus gelogeerd bij een familielid en zij had dus in haar slaapkamer 3 spiegels voor haar bed. Ik heb daar samen met haar geslapen die nacht. En daarna na een paar dagen ofzo ben ik ergens achtergekomen binnenin de familie, iets wat ik helemaal niet mocht weten, maar het was net alsof alle puzzelstukjes bijelkaar waren gekomen. ..
  sorry wilde dit even delen met u .

 2. Dat ze in bepaalde culturen de spiegels afdekken, daar zie ik het beeld bij als er een tweelingziel op de hoogte is van de andere tweelingziel, dat ze via de spiegel naar elkaar transporteren om weer als 1 ziel verder te gaan. Mijn ziel probeerde ook steeds te vluchten naar mijn Tweelingziel. Ben vaker uit dit lichaam gestapt omdat het gemis groot is.

 3. Hallo.
  Ik heb vannacht ook iets bijzonders meegemaakt.
  Ik werd vannacht wakker van een klap .
  En bleek dus mijn grote spiegel in de slaapkamer. Mijn bed staat recht s. De spiegel aan de overkant . Ik kan er niet inkijken.
  Heeft dit ook iets te betekenen?
  Ik vind het zelf wel vreemd want de spijkers hangen er nog . De muur is verder niet beschadigt.
  Graag wil ik weten of ik mij zorgen moet maken ….

  Mvg

  Een bezorgde moeder.

  • Soms vallen dingen naar beneden, omdat er een ‘materiaalmoeheid’ is en de ophangmethode gewoon faalt. Dat kan gewoon gebeuren, zeker als die spiegel al een tijdje hangt. Je kunt je hoofd breken over de betekenis, maar soms gebeuren dingen gewoon. Het is niet altijd nodig er iets achter te zoeken. Zolang er niemand gewond is en er verder geen andere rare dingen aan de hand zijn, zou ik er niet te veel bij stilstaan.

 4. Hoe zit het met grote spiegels op een kinderkamer?
  Wij zijn in verwachting van ons 1e kindje.. en bezig met het inrichten van de kinderkamer..
  Dit is een kleine kamer en ik dacht met een grote spiegel maak je de kamer wat ruimer.. maar na verschillende personen te hebben gesproken over een grote spiegel op de kamer, ben ik gaan twijfelen en gaan opzoeken hoe en wat..

  • Hai Danique, Over het effect van spiegels kun je alles lezen in dit blog. Dat geldt voor zowel op je slaapkamer als op een kinderkamer natuurlijk. Het is aan jou/jullie of dat wenselijk is. Je kunt ‘t natuurlijk uittesten en kijken of je kindje er geen last van heeft/krijgt en rustig slaapt. Is dat niet het geval, dan zou ik echt als eerste de spiegel weglaten. Wat zegt je gevoel hierover? Heb je zelf een rustig gevoel bij het plaatsten van een spiegel of niet? Luister daar naar.

 5. Een paar jaar geleden heb ik hier een bijzondere ervaring mee gehad. Het was op een hotelkamer, waar het bed zo stond dat ik mezelf kon zien in de grote spiegel op de kastdeur. Ik had al eerder gelezen dat dat volgens feng shui niet goed zou zijn, maar wilde toch graag in dat bed slapen en niet in het andere. Ik zat nog wat te lezen op bed, keek tussendoor nog eens naar mijn spiegelbeeld, en ging toen slapen.
  De volgende ochtend was er iets vreemds. Ik had ‘s nachts uit het raam staan kijken, maar dat was een heel ander uitzicht dan overdag. Gewoon een droom, denk je dan, maar het gekke was dat ik echt een lichamelijke herinnering had aan bij het raam staan, het voelde anders dan een gewone droom. Hoe zat dat nou?
  De ‘spirituele gids’ waar ik toen contact mee had, gaf als verklaring dat ik door de spiegel geweest was. “Die oude Chinezen wisten wel waar ze het over hadden!”
  De rest van mijn verblijf heb ik ‘s avonds de spiegel afgedekt door er een stoel voor te zetten en een jack aan de bovenkant te hangen. De tussenliggende kier was te klein om echt een spiegelbeeld van mezelf in te kunnen zien. De overige nachten gewoon geslapen zonder bijzondere herinneringen.
  Er werd mij verteld dat dit voor een keertje niet zo erg is, maar dat je er verward van kunt raken als het regelmatig gebeurt.
  Of onze geest standaard een uitstapje maakt als we slapen weet ik niet, maar het is misschien sowieso wel goed om geen dwaalweg wijd open te laten staan…..

   • Ik vond het leuk om hier eens een pagina met redenen tegen te komen waaróm zicht op een spiegel vanuit je bed niet goed is. Daar voegde ik dan graag nog een vierde aan toe.

    Achteraf dacht ik eraan dat het vervolg op Alice in Wonderland “Through the looking-glass” heet. Je zou je kunnen afvragen waar Lewis Carroll zelf de inspiratie voor Alice’s bijzondere avonturen vandaan haalde…..

    En het oude Griekse verhaal over Narcissus, dat je zelf al noemt. Hij valt in het water als hij zijn spiegelbeeld van te dichtbij wil bekijken – dus hij verdwijnt door een spiegel. Wie weet zat er voor de Grieken destijds nog een extra dimensie aan dit verhaal vast?

    Nu pas gezien dat als je in een zoekmachine ‘mirror gateway other dimensions’ intikt, er een heleboel komt om te lezen. Naast spiegels zouden ook ramen zonder gordijn en tv-schermen iets zijn om op te letten.

 6. Ik heb ook 2 grote deuren met spiegel in het midden van mijn kledingkast naast het bed staan. Als ik lig zie ik alleen mijn voeten. Dat mag ook niet dan?

  Groetjes van Sabine van den Berg

  • Hai Sabine,

   Wanneer je energetische onrust of last ervaart op je slaapkamer, dan kun je onderzoeken of het minder wordt door spiegels te verwijderen of af te dekken.

   Wanneer je nergens last van hebt, dan hoef je, wat mij betreft, in principe ook niks te aan te passen. Wel zou je met de kennis uit dit blog kunnen overwegen of je wilt onderzoeken, of je slaap kwalitatief misschien beter is/wordt in een kamer zonder spiegels.

   Groet,
   Nicky

 7. Hallo Nicky,

  Ik ben best onder de indruk van je spiegelstukje.
  Ik heb twee grote spiegelsdeuren in mijn kast naast mijn bed denk 80 cm van mijn bed. Ik zie mezelf er s’nachts niet in omdat het de binnenste/middelste deuren zijn .
  Ik ben ongelooflijk hoogsensitief en een onrustige slaapster.
  Ik heb dit echter nooit geweten.
  Daarom mijn vraag aan jou als ik iets over de spiegel heen zou plakken wat moet dit dan zijn om het effect weg te halen of is de spiegels verwijderen de enige optie?

  Bedankt en Namasté Rosie

  • Hai Rosie,
   Dek je spiegels eerst eens een tijdje af met wat dikke handdoeken of oude gordijnen of iets dergelijks. En kijk wat het effect daarvan is op je nachtrust, voordat je met rigoureuzere maatregelen aan de slag gaat.
   Succes!
   Nicky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *