Waarom een grote spiegel op de slaapkamer slecht is

Een grote spiegel op je slaapkamer is ongunstig voor een goede nachtrust.

tweepersoonsbed in spiegelIn de Feng Shui, en ook in de radiësthesie wordt als regel gegeven dat het zéér ongunstig is om een spiegel op de slaapkamer te hebben.

Een grote spiegel verstoort de slaap. En dat is uiteindelijk slecht voor je gezondheid. Maar waarom is dat zo?

De symbolische betekenis van een spiegel.

In veel culturen bestaat er een magische relatie tussen een persoon en zijn spiegelbeeld. Aan een spiegel wordt de macht toegedicht om de levenskracht of de ziel van een persoon te kunnen vangen en vasthouden in de wereld achter de spiegel.

Binnen sommige tradities is het daarom een gewoonte om bij een sterfgeval alle spiegels af te dekken. Zo kan de ziel ongehinderd naar ‘de andere kant van de sluier’ reizen en is er geen gevaar dat de ziel zich per ongeluk laat vangen in een spiegel.

Wezens zonder ziel, zoals vampieren en demonen, kunnen volgens deze zienswijze geen spiegelbeeld hebben. Dit gegeven zie je regelmatig terug in films.

De spiegel is ook een beschermer. De Pah Kwah of Bagua spiegel uit de Feng Shui is een beschermingsmiddel tegen kwade invloeden van buitenaf.

In de chinese traditie is de spiegel een verbanner van het Kwaad. Wanneer het Kwaad zichzelf in een spiegel ziet, schrikt het zo erg dat het vergeet wat ‘ie kwam doen.

De spiegel is dus een zeer dubbelzinnig symbool. Aan de ene kant verbonden met ijdelheid en wellust. Denk aan de mythe van Narcissus die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Om die ijdelheid in te dammen werden spiegels in sommige klooster verboden.

En aan de andere kant verbonden met zelfkennis en waarheid. Daarom gebruiken we ook de uitdrukking ‘iemand een spiegel voorhouden’. In de wereld van magie en waarzeggen worden spiegelende oppervlakken gebruikt om beter te ‘zien’. Spiegels versterken namelijk de kracht van de ogen. In het sprookje van Sneeuwwitje (Spiegeltje, spiegelje aan de wand…) komt dit heel duidelijk naar voren.

slaapkamer spiegelMaar hoe zit dat nou op de slaapkamer?

Spiegels hebben dus een sterke culturele en mythologische betekenis. Maar waarom zou je spiegels juist op je slaapkamer moeten vermijden voor een rustige nachtrust? Geomantie-expert Stefan Brönnle geeft je drie redenen:

 1. Spiegels worden in de Feng Shui gebruikt om een ruimte optisch te vergroten. Een grotere ruimte bevat meer chi (~energie). Een spiegel vergroot en aktiveert de chi in een ruimte. Extra energie betekent betekent een verhoogde chi-aktiviteit en dus meer Yang. De slaapkamer zou idealiter een uitgesproken Yin-plek moeten zijn. Het is een plek van kalmte om uit te rusten en te herstellen. Een teveel aan energie (chi) maakt onrustig. En daardoor moeilijk om belevenissen van de dag los te laten en lekker in slaap te vallen.
 2. Spiegels reflecteren licht. Daarbij geldt: de hoek van inval is gelijk aan de hoek van terugkaatsing. Technisch meetbaar kan een spiegel invallende hoogfrequente straling verminderen. Deze stralingen kan de spiegel niet geheel doordringen en wordt zo voor een deel verstrooid gespiegeld.Binnen de radiësthesie kan een m.b.v. een spiegel een invallende bundel energie, zoals bijvoorbeeld een storende waterader, worden omgeleid m.b.v een spiegel. Hierbij verandert dan ook de polarisatie.Potentieel is het dus mogelijk dat een spiegel al deze verstrooide stralingen op het bed reflecteert, waardoor de slaap gestoord wordt.
 3. Onderzoek binnen de ether-radiësthesie laat zien, dat spiegels vanaf de zijkant ether aantrekken en versneld in de ruimte afgeven. Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken.Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.

Een grote spiegel in je slaapkamer is niet meteen reden tot ‘paniek’. Zonder de lokatie zelf en de positie van de spiegel te kennen, valt er weinig te zeggen over de specifieke uitwerking.

Als je onrustig slaapt en zelf wilt experimenteren. Let er dan in ieder geval op dat je jezelf niet kunt zien wanneer je in bed ligt. Of haal de spiegel helemaal weg. Afdekken kan natuurlijk ook, maar dat vermindert niet het effect van de gereflecteerde verstrooide hoogfrequente straling.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden en laat van je horen in de commentbox hieronder!

Delen met je netwerk?

4 thoughts on “Waarom een grote spiegel op de slaapkamer slecht is

 1. Ik heb ook 2 grote deuren met spiegel in het midden van mijn kledingkast naast het bed staan. Als ik lig zie ik alleen mijn voeten. Dat mag ook niet dan?

  Groetjes van Sabine van den Berg

  • Hai Sabine,

   Wanneer je energetische onrust of last ervaart op je slaapkamer, dan kun je onderzoeken of het minder wordt door spiegels te verwijderen of af te dekken.

   Wanneer je nergens last van hebt, dan hoef je, wat mij betreft, in principe ook niks te aan te passen. Wel zou je met de kennis uit dit blog kunnen overwegen of je wilt onderzoeken, of je slaap kwalitatief misschien beter is/wordt in een kamer zonder spiegels.

   Groet,
   Nicky

 2. Hallo Nicky,

  Ik ben best onder de indruk van je spiegelstukje.
  Ik heb twee grote spiegelsdeuren in mijn kast naast mijn bed denk 80 cm van mijn bed. Ik zie mezelf er s’nachts niet in omdat het de binnenste/middelste deuren zijn .
  Ik ben ongelooflijk hoogsensitief en een onrustige slaapster.
  Ik heb dit echter nooit geweten.
  Daarom mijn vraag aan jou als ik iets over de spiegel heen zou plakken wat moet dit dan zijn om het effect weg te halen of is de spiegels verwijderen de enige optie?

  Bedankt en Namasté Rosie

  • Hai Rosie,
   Dek je spiegels eerst eens een tijdje af met wat dikke handdoeken of oude gordijnen of iets dergelijks. En kijk wat het effect daarvan is op je nachtrust, voordat je met rigoureuzere maatregelen aan de slag gaat.
   Succes!
   Nicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *