De geschiedenis van Sacred Space in vogelvlucht

Wat is Sacred Space?

De vertaling voor Sacred Space is heilige ruimte.

Heilig komt van heilen en is dat wat heel maakt.

Sacred Space is dus een ruimte, die helend op ons inwerkt.

Geschiedenis

De allereerste Sacred Spaces, waren plekken in de natuur waarvan mensen merkten dat daar de energiefrequenties van de aarde het sterkst te ervaren waren. Dit waren veelal plekken als bergen of heuvels.

Door simpelweg zo’n speciale berg te beklimmen, kon men zich makkelijker te verbinden met goddelijke krachten, die transformerend werken. (Dat kun jij overigens in deze tijd ook.)

Het is dan ook niet voor niets dat veel religies verbonden zijn met heilige bergen. Niet alleen ben je bovenop een berg letterlijk dichter bij de hemel en dus bij God, maar ook verzamelen bepaalde vormen van energie zich bovenop bergtoppen.

Tempels

Bergen en heuvels waren natuurlijk eenvoudig terug te vinden. Later begonnen mensen dergelijke krachtplekken te markeren met bouwwerken.

Zo werd duidelijk wáár men zich dan makkelijk met het goddelijke kon verbinden. Hiermee was tempelbouw geboren.

De tempels ontwikkelden zich in d loop der tijd van constucties als steencirkels en piramides, tot tempels in rotswanden en gebouwen zoals we die nu kennen uit bijvoorbeeld de oud-Griekse tijd.

De constructies werden zo gebouwd, dat ze de natuurlijk voorkomende heilzame energiefrequenties van de aarde versterkten.

Hieruit volgden ontwerp-principes, die de krachten van zon en maan, mannelijk en vrouwelijk, yin en yang symboliseren. Veel van deze oude bouwkennis vind je terug in de Geomantie, Feng Shui en Vastu Shastra.

Klankkast

Tempels, kathedralen en kerken zijn bouwwerken die fungeren als een soort ‘versterkende klankkast’ voor natuurlijk ordenende en helende energie van Moeder Aarde.

Sacred Space spiegelt en versterkt de natuurlijke ordening en de universele wetten van energie.

Wanneer je je in deze energie bevindt en je er op afstemt, heeft dat een diepgaand effect.

Je kunt ‘bijtanken’, je wijsheid vergroten, en het stelt je in staat om je te verbinden met een transformerende kracht die van jou een ‘heler’ mens maakt.

Niet alleen gebouwen of bergen

Tempels, kerken en heilige bergen of meren zijn niet de enige plekken die beschouwd worden als Sacred Space.

Ook labyrinten, medicijnwielen en zelfs met stoepkrijt getekende cirkels fungeren als Heilige Ruimte om daar in verbinding te maken met het Goddelijke.

En eigenlijk heb je natuurlijk helemaal niet eens een specifieke gewijde ruimte nodig om dat te doen. Met een flinke dosis toewijding en intentie lukt dat ook helemaal prima.

Wèl is het gemakkelijker verbinding maken met transformerende, goddelijke krachten, energieën en frequenties, wanneer je dat doet in bouwwerken die voldoen aan ontwerp-principes, die de natuurlijke ordening van het universum nabootsen en/of versterken.

Heb jij een Sacred Space waar je graag naar toe gaat? Vertel er over in de comments!

Delen met je netwerk?

5 thoughts on “De geschiedenis van Sacred Space in vogelvlucht

  1. Ik heb van kinds af aan dat gevoel op de kerkhoven van één van de waddeneilanden. Daar zijn de graven van mijn ouders, grootouders, overgroot-, betovergrootouders en nog verder. Ook van veel mensen die ik heb gekend ook al jaren van mensen van mijn leeftijd. Het geeft me nooit een verdrietig gevoel, maar juist een sterk en mooi gevoel. Daar liggen mijn wortels, mijn geschiedenis en ik voel verbondenheid. Zo ook op een plek waar de duinen in de dijk overgaan. Ik krijg er altijd een bijzonder gevoel en ben er graag. Ik word daar stil en voel me gedragen.

  2. Ja, dichtbij nu de Soefi tempel in Katwijk aan Zee, waar op het terrein in een duinvallei de grondleger van deze tempel Hazrat Inyat Khan (1882-1927) musicus van oorsprong in India in familie, als leraar het soefisme naar het westen heeft gebracht.

    Hij heeft op deze plaats in de duinvallei een visioen ontvangen, dat daar de Soefi tempel gebouwd moest worden, die ook inderdaad verrezen is, en op Katwijk Zuid te zien is. Hij heeft zelf de tempel nooit aanschouwd, maar zijn volgelingen in Soefi-leer hebben deze gerealiseerd.

    De onlangs overleden oud-minister financiën Johan Witteveen heeft daarbij veel betekend in finaniciële en bestuurlijke zin om deze tempel te bouwen en te onderhouden.

    Soefisme is geen godsdienst op zich, maar verenigt de wereldreligies en wijze boeken.

    • Hi Annemarie,
      Ik heb inderdaad wel eens van die plek gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Toch maar eens op mijn lijstje zetten dan. Thanks voor de tip!

Comments are closed.