De eerste woning van iedereen
De allereerste ruimte ervaring doet iedereen op in de baarmoeder.
In deze ‘woning’ beleven we geen scheiding tussen ons zelf en onze moeder. Alles was aanwezig in deze ruimte: zuurstof, voeding, warmte en bescherming van de buitenwereld. Alles is één.
Zonder moeder, zonder de bescherming van deze baarmoeder-ruimte is er geen leven mogelijk.
Maar zelfs in deze afgeschermde ruimte ontvangen we signalen uit de ‘buitenwereld’. (Denk aan druk, geluiden, emoties en zelfzorg van de moeder.) Een traumatische ervaring van deze signalen uit die wereld ‘buiten’ die baarmoeder kan leiden tot problemen in het latere (over)leven.
De eerste woning van onze voorouders
Onze vroege voorouders vonden bescherming van de buitenwereld in holen en grotten. In deze natuurlijk gevormde huizen waren ze veilig voor het weer en wilde dieren. Deze ruimtes zijn zeer symbolisch voor de nabijheid tot Moeder Aarde, die er toen was.
De mens leefde ín de ‘baarmoeder’ van Gaia. En overleven was alleen mogelijk, wanneer de signalen uit de wereld buiten hun hol of grot, goed werden waargenomen en geïnterpreteerd.
Onze huidige woningen
Aan de huizen waarin wij nu leven, zie je dat we Gaia de rug hebben toegekeerd.
Zeker in het Westen en dan met name in de steden, zijn we van haar vervreemd. We zijn rusteloos en gestressed.
Onze woningen spiegelen dat.
We wonen steeds hoger boven de grond in het element Lucht. Hoe hoger iemand woont, hoe meer status iemand heeft. (Niet voor niks is het pent-house de duurste woning van een gebouw.)
Ook in bedrijven zie je dit terug. De directie werkt vaak op een hogere verdieping dan de ‘gewone’ werknemers.
Een hoge positie geeft overzicht en uitzicht.
Identificatie met het element Lucht
We hechten veel waarde aan het intellect en het mentale. We identificeren ons hoofdzakelijk via de hersenen en de mind. Dat is ook nog eens het lichaamsdeel, dat zich het verst van de Aarde bevindt.
Bij al deze hoogtes, verliezen we de bodem onder onze voeten. We raken ‘ontworteld’. De behoefte aan ‘voeding van de Moeder’ groeit.
Voor mij lijkt het, of we deze behoefte proberen te bevredigen met informatie. Meer en meer informatie nemen we tot ons via allerlei media.
Maar die bevrediging vinden we zo niet. Informatie behoort namelijk ook tot het element Lucht. Het enige wat helpt, is verstilling, en een veilige plek om die signalen van de ‘buitenwereld’ waar te nemen en te interpreteren. Zodat je je weer kunt verbinden.
Woning als spiegel
En als kleding een tweede huid is, dan zijn huizen een derde huid. Kleding is een uitdrukking van persoonlijkheid. Een woning ook.
Huizen wisselen we echter veel minder vaak dan kleren. Daarom is een woning veel inniger verbinden met onze diepste behoeftes, wensen en verlangens.
Gebouwen spiegelen onze geschiedenis, samenleving en ontwikkeling. Jouw huis spiegelt jouw geschiedenis, samenleving en ontwikkeling. Jouw woning spiegelt jouw behoeftes, wensen en verlangens. Het is een spiegel van je ziel.
En het is de meest geschikte plek, waar je de signalen van de ‘buitenwereld’ kunt waarnemen, die je helpen bij het (over)leven. Daarom is het zo belangrijk om je te verbinden met je woning. Geef het een kans je te begeleiden. Het is een plek vol wijsheid en potentie.
En als je wilt, kan ik je daarbij helpen. Kijk verder op mijn website of stuur me een berichtje als je meer wilt weten over een consult, mijn online training of workshops met een bepaald thema.
Deze stelling is inmiddels wetenschappelijk bewezen;
“Maar zelfs in deze afgeschermde ruimte ontvangen we signalen uit de ‘buitenwereld’. (Denk aan druk, geluiden, emoties en zelfzorg van de moeder.) Een traumatische ervaring van deze signalen uit die wereld ‘buiten’ die baarmoeder kan leiden tot problemen in het latere (over)leven.”
Veel informatie is terug te vinden in het boek:
*The Womb as Paradise Lost*
Het meest bijzondere is dat het inmiddels mogelijk is om deze gebeurtenissen in kaart te krijgen en de hinder die mensen ervan ondervinden op te heffen.
Dit zonder ingrijpende therapie vormen en het is voor iedereen weggelegd
Dankjewel voor je aanvulling.
Ik zet het boek op mijn leeslijst.
Groetjes,
Nicky