Je bent waar je zit. Strategisch zitten in gesprekken en vergaderingen.
Waar je gaat zitten in meetings en vergaderingen, zegt veel over de positie die je inneemt binnen het gesprek en gezelschap. De plek waar je zit, geeft iets prijs over je status en innerlijke mentaliteit.
Welke subtiele boodschap heeft de plek waar jij gaat zitten? Doe je voordeel met deze insider-tips.
De leider positie – Met het zicht op venster en deur kun je alles overzien. Je blik is als het ware gericht op de toekomst.
De looser positie – Met je rug naar de deur heb je geen zicht op wat er achter je gebeurt. Je zult altijd ‘overvallen’ worden door wat er gebeurt. Dit maakt nerveus en onzeker.
Confrontatie positie – Recht tegenover elkaar is het lastig om oogcontact te vermijden. Dit kan als dreigend worden opgevat. Het is niet de meest ideale positie om een band met iemand op te bouwen.
Vriendelijke positie – In een schuine hoek naast elkaar is er genoeg ruimte om jezelf uit te drukken. Oogcontact is makkelijk gemaakt, maar ook makkelijk te vermijden. Dit is een zeer geschikte positie om een vriendelijk gesprek te hebben.
Brainstorm positie – Naast elkaar, op een bank staan alle neuzen letterlijk dezelfde kant op en kijk je vanuit hetzelfde perspectief de wereld in. Naast elkaar zittend is ook een fijne manier voor samenwerking.
Teamspirit positie – In een cirkel is iedereen gelijk. Niemand staat boven een ander, en de blik is gecentreerd op het gezamenlijk midden.
De Amerikaanse psychologe Sharon Livinstone heeft ruim 40.000 personen in vergaderingen geanalyseerd. Zij ontdekte zeven archetypes onder de mensen die plaatsnemen aan een klassieke rechthoekige vergadertafel.
1 – Aan het hoofd – De leider-positie is aan het hoofd van de tafel, met de blik op deur en venster gericht. Hier zit de baas, de voorzitter of degene die die rol zou willen hebben. De leider heeft op deze plek overzicht en kan naar alle kanten goed communiceren.
2 – Aan de rechterflank van de leider – Hier zit de ‘rechterhand’ van de baas, of ja-knikkers die willen meeliften op de macht van de leider.
3 – Aan de linkerflank van het hoofd – Hier zit de persoon die verbondenheid met de leider wil uitdrukken, maar zich onafhankelijk van hem opstelt. Deze persoon is niet bang zijn eigen zienswijze uit te drukken.
4 – Tegenover het hoofd – De grootste criticus zit recht tegenover de leider en is het vaak oneens met de leider. Deze persoon toont zijn leiderschap door het omgekeerde vergelijkbare overzicht als de leider. Hij heeft alleen minder macht.
5 – Op de hoek – Hier zit de introverte analyticus. Het zijn de vakmensen. Zij zeggen meestal niet zoveel, maar dat wat ze zeggen is goed doordacht.
6 – Middenveld – Deze plek is voor iedereen die graag contact houdt met alle partijen. Deze mensen bemiddelen tussen beide uiteindes van de tafel.
7 – De buitenstaander – Deze persoon zit helemaal niet aan de tafel, maar zit of staat erachter. In het gunstigste geval is het iemand die een totaaloverzicht wil hebben. Vaak is het een laatkomers die niet een plek wil overnemen aan de tafel. Hoe dan ook, deze persoon speelt geen belangrijke rol in de meeting.
Nou ben ik benieuwd: Herken jij jezelf of een collega in één van deze archetypes? Ben je van plan je zitplaats bewuster te kiezen, nu je dit weet? Deel jouw inzichten om anderen te inspireren.
Ik herken de plekken niet als vanzelfsprekend dat deze gekoppeld zijn aan de geschetste typetjes.
Wel heb ik de ervaring dat een ronde tafel de overleggen het fijnst verlopen.
En met z’n tweeën niet tegenover elkaar maar haaks op elkaar.
Bij twee partijen en meerdere mensen wordt ook vaak tegenover elkaar plaatsgenomen (goed voor onderhandelingssituaties). Maar voor reguliere overleggen is het beter gemixt te gaan zitten.