Loslaten
Loslaten vond ik echt een jeukterm. Coaches, therapeuten en mensen die je goed gezind zijn, gebruiken heel vaak de term loslaten, wanneer je ze vertelt over iets waar je ondersteboven van bent.
Je zou je gevoel voor perfectie, verwachtingen & emoties, en wat anderen van je vinden, moeten loslaten voor een lichter leven.
Nou, dat klinkt heel leuk allemaal, maar dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan.
En in dat laatste, dat dóen, daarin zit een sleutel. Toen ik die sleutel eenmaal had gevonden, irriteerde de term loslaten al een heel stuk minder. Ik hoop dat dat ook voor jou geldt, als je deze post hebt gelezen.
Opruimen
Opruimen is een vorm van loslaten. Je pakt de dingen op waar je afscheid van wilt nemen, om die vervolgens los te laten boven een prullenbak of de doos die naar de kringloopwinkel gaat.
Daardoor denk je dat loslaten een activiteit is die je dóet. Het tegenovergestelde is waar.
Hoe zou het zijn, als je loslaten zou kunnen zien als iets wat je juist NÍET meer hoeft te dóen?
Wat, als loslaten eigenlijk betekent, dat je het niet meer hoeft vast te houden?
Dan wordt loslaten, vrijgeven. En het woord vrijgeven alleen al, klinkt vele malen lichter en makkelijker dan loslaten.
Loslaten
Loslaten gaat niet over iets vergeten of wegstoppen in je onderbewuste. Het betekent ook niet dat je je niet meer betrokken mag voelen.
Loslaten gaat over aanvaarden dat er dingen zijn, waar jij geen controle, invloed of verantwoordelijkheid over hebt. En soms betekent dat, dat je tijd en ruimte mag maken om (heftige) emoties te doorleven. (Ontkenning van emoties is een hele zware belasting voor je algehele welzijn.)
Loslaten betekent soms ook inzien dat je een angst hebt om te verliezen. Of inzien dat je gehecht en verstrengeld bent (was).
Vrijgeven
Vrijgeven is mijn favoriete woord om te gebruiken in plaats van loslaten. Loslaten gaat over jezelf ontslaan van de taak om een energie vast te moeten houden. Je geeft jezelf vrij.
Deze relatief kleine shift in perspectief, heeft veel van mijn cliënten ontzettend geholpen in hun proces. Vandaar ook deze blogpost.
Ook veel coaches en therapeuten met wie ik op dit onderwerp kwam, vonden het een belangrijk inzicht en hebben hun woordkeuze hebben van loslaten naar vrijgeven omdat er zo’n hele andere energetische lading op beide woorden zit.
Dit geeft een andere ingang naar de problematiek waar je/iemand mee worstelt, en dus andere mogelijkheden om iets op te lossen.
Kun je dat verschil in lading op beide woorden ook voelen? Wat doet dat met je? Vertel erover in de comments.
Oh wat herkenbaar, en wat voelt dat goed alleen al bij het lezen. Bevrijdend. Heel goed voorbeeld ook weer van hoe krachtig taal is.
Prachtig Nicky! Wat schrijf jij mooie blogs; ik ben fan!!
Liefs, Monique
Haha, dankjewel Monique. Zegt ‘t voort, Zegt ‘t voort! 🙂
Ben je al Happy Holon Club Member? Geef je snel op, dan hoef je geen één blogpost te missen.