Kies jij je gedachten of kiezen gedachten jou?

Denkwerk

Je bent de hele dag in touw: je werk, je huishouden, de opvoeding, de boodschappen, trainen, vrienden, relatie…

Je verricht daarbij een hoop denkwerk, wanneer je nadenkt over wat je moet aantrekken, welke route je moet nemen, hoe het met je moeder gaat en hoe het staat met je financiën. Allemaal gedachten. Je bent dan denken aan het doen. Veel van dit denken is automatisch. Je hebt niet in de gaten, dat je denkt. Je zit in een automatisme.

Automatismes zijn superhandig, je bespaart daarmee een hoop energie. Dat is hoe het menselijk lichaam ontworpen is. Het is superhandig om niet over alles wat je doet, over elke stap die je zet, of bewust na te hoeven denken. Je belichaamt veel vaardigheden automatisch, je hoeft er niet meer over na te denken. Een leuk filmpje dat dit illustreert is de The Backwards Brain Bicycle.

Weinig denken doe je bewust. Met bewust denken gebruik je je mind als een instrument. Om iets op te lossen bijvoorbeeld, of om ideeën te genereren, of een nieuwe vaardigheid aan te leren.

Gereedschap

De mind kun je zien als een stuk gereedschap. Word de observeerder van je eigen gedachten en dan ga je dat vanzelf merken.

Dan valt op, dat de meeste gedachten die je denkt, niet van jou zijn. Je zult zien dat veel gedachten als ‘vanzelf’ ontstaan; bijna alsof je ze ‘at random’ ontvangt uit de ether. En vervolgens ga je keihard aan het werk om die gedachten te ordenenen, overdenken, en analyseren. Dat levert een hoop gepieker op, en piekeren is onnuttig.

Observeerder zijn van je eigen gedachten is een simpel gegeven. Maar simpel betekent niet automatisch makkelijk. Observeren vereist continue alertheid van je en gefocuste aandacht is daarbij een must.

Stilte

Stilte helpt goed om aanwezig te zijn met je gedachten, maar stilte is niet per sé noodzakelijk.

Het is echt een hele kunst om geconcentreerd je gedachten te blijven observeren gedurende een activiteit of een gesprek. Dat gaat, zeker in het begin, vaak makkelijker wanneer je stilte opzoekt.

Observeer jezelf eens, terwijl je deze zinnen leest. Hou die aandacht vast.

Merk hoe je ogen over de regels gaan.

Hoe je de woorden in je opneemt.

En welke gedachten je erover hebt.

En merk dan, wanneer je niet meer die observeerder bent.
Dat was namelijk het korte moment daarvoor. Daar zit een soort ‘ruimte’ tussen.

De opmerkzaamheid van die ruimte vereist veel oefening. Eerst merk je het op in flitsen. En wanneer je volhoudt en blijft oefenen, zullen die momenten langzaamaan steeds langer gaan duren.

Wat levert ‘t op?

Wanneer je steeds vaker en langer je eigen gedachten waarneemt, hoe duidelijker het je wordt, hoe vaak en hoe veel je onbewust aan het denken bent.

man liggend in grasOp het moment dat je door observatie beseft, dat je onbewust denkwerk aan het doen bent, kun je jezelf te herpakken en kiezen om je ‘gedachtentrein’ bewust te stoppen.

Ga dan weg uit je hoofd en kom naar het moment. Word present met het hier en nu.

Letten op je ademhaling en wat je zintuigen registreren is goede manier om snel naar het moment en het hier en nu te komen. Dit brengt vrijwel onmiddellijk rust in je hoofd.

Door toeschouwer te zijn van je gedachten, ontdek je dat je gedachten hebt en doet. En dat je je niet per sé met die gedachten hoeft te identificeren.

Dit toeschouwer zijn, traint aandacht, focus, impulscontrole en zelfbewustzijn. Je krijgt veel beter in de gaten wat er precies in jouw wereld speelt, voor jou.

Naarmate je beter je gedachten kunt observeren, kun je ook beter kiezen of je ze wilt denken of niet. Die keuze geeft je vrijheid en ruimte. En wat zou je daar allemaal mee kunnen doen?

Wonen en gedachten

Je huis en/of de plek waar je woning staat, kan van grote invloed zijn op je gedachten. Zo kan een verbouwing zorgen voor een interne ‘versplintering’, de geschiedenis van vorige bewoners kan zich manifesteren in jouw leven en de voormalige functie van een gebouw kan je onveilig laten voelen. Daar kun je achter komen als je observeert welke gedachten van jou zijn, en welke gedachten van iets of iemand anders. Krijg je het vermoeden dat iets dergelijks ook bij jou thuis speelt, weet dan dat daar iets aan te doen is. Ik assisteer je daar graag bij.

Kun je, nu je dit gelezen hebt, aangeven wat voor jou meer waar is: Kies jij je gedachten of kiezen gedachten jou? Ik lees je antwoord graag in de comments hieronder. 

Delen met je netwerk?

4 thoughts on “Kies jij je gedachten of kiezen gedachten jou?

  1. Heel mooi Nicky. Zoals je het omschrijft is het goed mee te volgen, te oefenen en waar te nemen. Het doet me denken aan oefeningen van Jan Geurtz. Dankjewel, erg waardevol!

  2. “Kun je, nu je dit gelezen hebt, aangeven wat voor jou meer waar is: Kies jij je gedachten of kiezen gedachten jou? ”

    De natuurlijke staat van de mens omvat perfectie, alle waargenomen informatie kunnen we via de zintuigen ontleden tot in detail maar ook weer samenvoegen tot een verbindend geheel, denken is het organiserende mechanisme dat door middel van taal zorgt om de logica in de chaos te creëren, oorzaak – gevolg oftewel de causaliteit te beleven.
    Als we aannemen dat we onze gedachten observeren kunnen we concluderen dat datgene wat observeert niet de gedachten zijn.Maar omdat we ons verbinden met de gedachten ontstaat het idee dat we onze gedachten zijn.
    Bewustzijn zoals we waarneming noemen geschied op een zelfgekozen speelveld waarin we de mogelijkheid hebben om te creëren en te beleven. Dus aan jou de keuze of jij je gedachten kiest of kiezen gedachten jou!

  3. Dit doet me denken aan het boek over klassieke astrologie. Bewegen of bewogen worden. Volgens mijn vinden beide plaats en is het erg moeilijk om altijd zelf te bewegen (zeker in deze pandemie). We worden bewogen en de les daarvan is volgens mij dat we in ons zelf moeten zoeken naar oplossingen. Dus zelf bewegen of bewust worden van je gedachten en niet leven volgens de aangeleerde patronen en door de maatschappij opgedrongen zaken (carrière, succes, bezit en steeds meer verkrijgen).
    Gewoon gelukkig zijn in jezelf en je eigen omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *