Hoe het Nederlandse landschap ons als volk beïnvloedt

Hoe kun je de eigenschappen van onze volksaard teruglezen in het Nederlandse landschap?

Nederlands landschapDe mensen waar je mee leeft en omgaat, hebben een impact op jou. Ze vormen je. Of je daar nou erg in hebt of niet.

Het landschap en de omgeving waarin je leeft, doet dat ook. Het beïnvloedt je. Als je wel eens naar een drastisch andere omgeving bent verhuisd (bijv. van binnen naar buiten de stad, of omgekeerd), dan heb je misschien al een vermoeden van waar ik het hier over heb.

In dit artikel laat ik je zien hoe het Nederlandse landschap de Nederlandse volksaard beïnvloedt.

Nederland is vlak.  Ons (uit-)zicht wordt niet onderbroken door bergen. Wij hoeven in ons landschap (in principe) nooit een omweg te maken om ergens te komen.

De Nederlanders staan bekend als zeer direct in hun communicatie. En Nederlanders lijken relatief minder gevoelig voor hiërargie dan volken uit een berglandschap. Toeval?

Nederland is voor het grootste deel een cultuurlandschap. Dat betekent dat ons landschap hoofdzakelijk is gevormd door menselijk ingrijpen. Wij hebben ons landschap weten te bedwingen door het te egaliseren, aan te harken en recht te trekken. We hebben zelfs land gemaakt op plekken, waar eerst alleen water was.

Als expat heb ik gezien, hoe in het buitenlandse bedrijfsleven Nederlanders vaak aangenomen worden op plekken waar daadkracht nodig is. Waar projekten volbracht moeten worden, ook -of misschien wel-, juist als de bedrijfs-hiërarchie niet (helemaal) meewerkt. Nederlanders doén, zeker degenen die niet terugschrikken van reizen of verhuizen. Ons zelfgemaakte landschap heeft zeker bijgedragen aan die ferme daadkracht.

Nederlandse vlag in de windNederland is winderig. Wind is beweging. Ons landschap staat niet stil en omdat het zo vlak is, heeft de wind vrij spel. Wolken trekken voorbij, water kabbelt en bladeren ritselen. Deze constante uiterlijke beweging in onze omgeving zet zich voort in een innerlijke beweging in onszelf.

We reizen graag. Nederlanders zijn een reislustig volk. De kolonisaties in onze geschiedenis wijzen op deze reislustigheid. Waar je ook heen gaat, je vindt er altijd wel een Nederlander.

De overheersende kleuren in ons landschap zijn blauw, groen en grijs. Dit zijn kleuren die rustig en rustgevend werken. Het vlakke landschap helpt ook mee; in vlak landschap verdeelt energie zich gelijkmatig.

Grondsoortenkaart NederlandNederlanders staan niet bepaald bekend als een heetgebakerd en passioneel volk. Wij zijn eerder kalm, nuchter en een beetje somber gestemd.

De Nederlandse bodem bestaat voornamelijk uit zand, veen en klei. Grofweg valt er over deze grondsoorten het volgende te zeggen:

  • Zand is ‘gemalen steen’. Het heeft de eigenschap energie op te slaan en te bundelen.
  • Veen heeft de informatie van gestorven planten en bomen in zich.
  • Klei is een dichte substantie en laat geen water door. Klei bedekt energie en verzwakt.

Van de gebieden in Nederland waar veel klei in de grond zit, wordt wel gezegd dat de bewoners uit die gebieden stug en ontoegankelijk kunnen overkomen.

Herken jij samenhang tussen jouw gevoelens (of die van de gemeenschap) en het landschap van Nederland? Of zie jij het misschien totaal anders? Ik ben benieuwd! Laat van je horen in de commentbox hieronder.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden. Thanks!

Delen met je netwerk?

8 thoughts on “Hoe het Nederlandse landschap ons als volk beïnvloedt

  1. Meteen duidelijk waarom ik mij nu veel minder prettig voel waar ik nu woon, dan toen ik eerder in Gelderland woonde. Zo wel qua wonen als de contacten…

  2. Dit vind ik een heel interessant onderwerp. Ik heb gelijk gekeken welke bodemsoort de regio heeft waar ik ben geboren en getogen, namelijk in Nordrhein-Westfalen (Dld). Daar ligt vooral de vruchtbare Lösboden (Nederlandse vertaling kan ik niet vinden). Nu woon ik al 30 jaar in Noord-Holland op lichte kleigrond. Opmerkelijk is dat ik het hier aangenaamer vertoeven vindt als in mijn geboorteplaats. Wat betreft je stelling heb ik de ervaring dat het klopt

    • Hi Erika,

      Volgens mij is het in het Nederlands hetzelfde: Lössbodem. Löss is fijne leem. De korrels zijn groter dan klei en kleiner dan zand en bevatten zowel kwarts- als kleimineralen. Het bevat weinig zand en kan veel water opnemen. In Nederland vooral te vinden in Zuid-Limburg.

      Ik ben nu natuurlijk razend nieuwsgierig hoe voor jou dan het grootste verschil tussen je geboortegrond en de klei van Noord-Holland voelt? Kun/wil je dat hier vertellen?

      Groetjes,
      Nicky

Comments are closed.