Hoe licht zorgt dat je niet goed wakker wordt

Ken je dat gevoel van ‘niet-helemaal-wakker-kunnen-worden’?

De wekker gaat. Je drukt op de snooze-knop… en nog een keer… en nog een keer… Je sleept je uit bed en stapt onder de douche, waar je zeker 15 minuten wezenloos voor je uit staart. Bij het ontbijt drink je twee bakken koffie en het liefst zou je nog een derde invloed van lichtmeenemen de auto in. Op kantoor zet je je achter je computer en werkt tot lunchtijd. Je eet een broodje in de bedrijfskantine om daarna weer achter je bureau of in een meeting plaats te nemen. Tegen de avond stap je weer in je auto om naar huis te gaan.

Alles bij elkaar genomen, ben je op zo’n dag waarschijnlijk niet meer dan 5-10 minuten buiten geweest… (Van je huis naar je auto, van je auto naar je werk en omgekeerd.) Afgezien van het feit dat je zo heel wat frisse lucht mist, mis je ook blootstelling aan natuurlijk daglicht.

Gemis aan natuurlijk daglicht heeft gevolgen voor je lichamelijk gestel. Daglicht bestaat uit een heel spectrum aan lichtfrequenties. En onze biologische klok volgt de dagelijkse veranderingen van deze lichtkwaliteiten. Voldoende blootstelling aan natuurlijk licht is een noodzaak voor een gezond bioritme en gestel.

Licht beïnvloedt de serotonine- en melatonineproductie in ons lichaam. Deze twee stofjes zijn uitermate belangrijk voor je slaap-waak ritme. Blootstelling aan een ‘onevenwichtig lichtpatroon’ kan dus je hele bioritme in de war schoppen.

kleuren lichtGroen/blauw licht stimuleert de serotonine-productie en werkt opwekkend. Oranje-rood licht stimuleert de melatonine-productie en werkt ontspannend. Denk maar eens aan de kleuren van een zonsondergang.

Lampen hebben een kleurtemperatuur. Die wordt gegeven in Kelvin. Warm wit licht (geel/oranje/rood) is ongeveer tot 3000 Kelvin. Koel wit licht (blauw/groen) ligt dus boven de 3000 Kelvin.

Wanneer je dus de hele dag een slaperig gevoel houdt, kijk dan eens naar de lampen op je werkplek. Wanneer je daar veel ‘warm’ licht hebt, krijgt je lichaam het seintje om melatonine te produceren. Warm licht betekent immers dat de dag ten einde loopt, dat het tijd is te ontspannen en te gaan slapen!

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Te lang in koel wit licht verblijven, kan een oorzaak zijn voor voor een slechte nachtrust. Zeker wanneer je ‘s avonds veel tijd doorbrengt achter beeldschermen. Beeldschermen geven namelijk veel ‘blauwachtig’ licht af.

lichtinvloedLees dus goed welke lampen je indraait of laat je adviseren in een lampenwinkel.

Let ook eens op getint glas. Getint glas laat niet het hele kleurenspectrum van daglicht door. Als je daarbij ook nog eens warm licht in je lampen hebt, geef je je lichaam niet de mogelijkheid goed wakker worden! Dit heeft natuurlijk meteen impact op je productiviteit.

Daglicht en natuurlijk licht zijn belangrijke factoren bij het voorkomen van ziekteverzuim.

Dus: heb jij voornamelijk een indoor-lifestyle en problemen met wakker worden en/of inslapen? En wil of kun je niet meer tijd buiten in het daglicht doorbrengen? Dan is het de moeite waard om twee sets lampen aan te schaffen met verschillende kleuren licht. Warm licht en koud licht. Of misschien beter: vol-spectrum daglichtlampen. Deze lampen bevatten alle frequenties daglicht. Laat je daarvoor adviseren in een lampenspeciaalzaak.

Nu wil ik je vragen: ‘Voel jij je ook beter, frisser, opgewekter, productiever als je een tijdje buiten bent geweest?’ Laat van je horen in de comments

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “Hoe licht zorgt dat je niet goed wakker wordt

  1. Hoi Nicky,

    Interessant verhaal! Ga hier zeker mee experimenteren! Heb ook gehoord dat slapen in absolute duisternis gezonder is dan slapen met wat vals licht. En hoe zit het met ‘wake up’ lights? Goed of slecht?

    Groetjes,
    Garmt

    • Hoi Garmt,
      Ik ben geen slaap- of lichtexpert, maar het klinkt me logisch in de oren dat in het donker slapen beter is dan in het licht. Van mensen met wisseldiensten hoor ik ook vaak dat zij het liefst in donkere kamers slapen. Wake-up lights ken ik niet, maar ik neem aan dat het lampen zijn die de zonsopgang nabootsen. Ik heb werkelijk geen idee of die effecten ooit zijn onderzocht.

      Mijn advies zou zijn: probeer gewoon uit wat voor jou in eerste instantie goed voelt en ga het ervaren. Daarna kun je dan bepalen wat voor jou goed werkt, wat wie dan ook beweert. Succes!

      Ik zou het leuk vinden als je me nog eens laat weten of het experiment je wat opgeleverd heeft.
      Groetjes,
      Nicky

Comments are closed.