Ervaar de kracht van lijnen, vlakken en kruizen

Energie van geometrische basisvormen: Yin en Yang in lijnen, vlakken en kruizen

pencil-1692532_1280Elke getekende lijn, wekt een energie op.

Maar hoe dan?

  • Teken een rechte lijn.
  • Ga er dan langzaam met je vinger over heen.
  • Voel.

Voel je niks en heb je (nog) geen enkele lichamelijke sensatie? Dan is de energie ook te ervaren door een pendel te gebruiken. Hou de pendel in je ene hand en volg de lijn met de andere. Je zult merken dat de uitslag van je pendel zich wijzigt bij het begin, midden en einde van de lijn.

Deze beweging van de pendel kun je vertalen naar een sinuscurve. Een sinuscurve is een manier om een frequentie weer te geven.

architecture-1515485_1280Elke lijn heeft een frequentie en daarom ontstaan op de hoekpunten van een vlak ‘spanningsvelden’. Deze spanningsvelden zijn ook sterk lichamelijk te ervaren. Ga maar eens recht voor de hoek van een gebouw staan! Hoe scherper de hoek (kleiner dan 90 graden), hoe heftiger.

Natuurlijk kun je ook een hoek op papier tekenen en dat invoelen.

Lijnen, vlakken en kruizen

Als mens vertegenwoordig je ook een ‘lijn’. Omdat je zelf in een vertikale lijn staat en loopt, ben je in een voortdurend geometrisch spanningsveld met de aarde (~horizontale lijn).

Als je slaapt lig je horizontaal en ‘in lijn’ met de aarde. Je wordt wakker en staat op. Dan vorm je vanuit die lijn een rechte hoek met de grond. Je maakt een vlak en daarmee ook een energetisch spanningsveld.

Dit vlak zorgt ervoor dat je vrij om je heen kunt kijken en dat je je armen vrij kunt bewegen. Hiermee heb je overzicht en ruimte om te handelen.people-772492_1280

Daarom wordt een rechte hoek gezien als Yang t.o.v. een liggende houding (Yin).

Het energieveld dat je omgeeft, verandert dus constant. Alleen al op grond van de geometrische vorm.

Yin staat symbool voor het passieve, destructieve, implosieve vrouwelijke principe en Yang voor het actieve, creërende, explosieve, mannelijke principe.

Als je de staande houding versterkt, door armen en benen te spreiden, dan vind je evenwicht en harmonie in het gelijkbenige kruis (Yin).

Sta je met armen wijd en voeten tegen elkaar aan? Dan verbeeldt je een Latijns kruis, en dat vertegenwoordigt weer meer een Yang principe ten opzichte van de gelijkbenig-kruis-houding.

Nou wil ik je vragen: Ga eens in deze  houdingen staan en ervaar. En dan ben ik natuurlijk benieuwd!

Wat zijn jouw (fysieke) ervaringen met het ‘lijntrekken’, liggen, en de twee verschillende sta-houdingen? Kun je verschil merken? En op welke manier dan? Vertel het in de commentbox hieronder.

Vond je dit een goeie blogpost? Deel ‘m dan met je vrienden. Thanks!

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *