De energie van Midzomer of de Zomer-zonnewende

In de dagen tussen 20 en 23 juni is het Midzomer.

De Zomer-zonnewende is de tijd van de langste dag en de kortste nacht. De zon komt 3 dagen lang op dezelfde plek op, voordat ze weer terugschuift richting haar Wintersolstice-plekje op de horizon.

De Zomerzonnewende is de tijd om stil te staan bij de wending van de energie in de natuur. Die energie trekt zich na een periode van uitdijen en groei, nu weer langzaam terug.

De Summersolstice is het hoogtepunt van een groeiperiode. De natuur is op haar piek van ‘manifestatiemodus’. Ze staat vol in blad, in bloei en het eerste fruit en graan is zelfs al aan het rijpen. Er heerst overvloed alom.

Wat betekent dit voor jou?

Sta deze dagen eens even stil, bij alles wat zich bij jou, en voor jou, heeft gemanifesteerd tijdens deze uitdijende, naar buiten gerichte helft van het kosmische jaarwiel.

  • Welke zaadjes zijn tot bloei gekomen?
  • Wat heb je bereikt?
  • Waar ben je dankbaar voor?

Neem deze overdenkingen de komende tijd met je mee naar binnen, zodat je ze kunt integreren in je innerlijke wereld en in je binnenste niveaus.

Vier deze terugkomst van de donkere helft van het jaar, waarin de tijd aanbreekt om je prestaties, successen en mislukkingen te verwerken en te ontwikkelen tot een nieuwe, innerlijke wijsheid.

Heilig Huwelijk

De zon begint aan een nieuwe cyclus, en de actieve krachten in de natuur transformeren.

De Grieken vierden dit als het Heilig Huwelijk tussen Zeus en Hera; de Romeinen tussen dat van Jupiter en Juno. In deze vereniging stonden de afzonderlijke goden symbool voor het actieve, en het ontvankelijke principe.

In de Christelijke traditie is het Midzomer-feest terug te vinden als Sint Jan. Op de dag van Sint Jan, 24 juni, wordt de geboortedag van Johannes de Doper gevierd. Dit was de profeet, die Jezus in de Jordaan doopte. Ook het Sint-Jansfeest markeert het begin van een nieuwe periode in het jaar.

Anna

In het boek ‘Godinnen van eigen Bodem‘ vertelt Ineke Bergman, dat in Nederland de godin Anna werd gekoppeld aan 21 juni.

Anna is de moedergodin van geboorte, dood en wedergeboorte. Zij spint met haar spinnewiel de draden aan ons levensweb en herinnert je er aan, dat alles met elkaar in verbinding staat.

Ze vertelt je, dat de patronen die je ‘weeft’ met je gedachten, emoties en daden op dit moment, altijd verbonden zullen zijn met je toekomst. Net zoals alle draden in een web met elkaar in verbinding staan.

De gekerstende vorm van deze moedergodin is de Heilige Anna, de moeder van de Heilige Maria.

Vruchtbaarheidsviering

Het Sint-Jansfeest, de godin Anna, de godenhuwelijken en de Heilige Anna staan allen in het teken van vruchtbaarheid en het Heilig Huwelijk.

Met Sint Jan worden vreugdevuren ontstoken en sprongen jongens en meisjes hand-in-hand over dit vruchtbaarheidsvuur om hun band te bezegelen. De godin Anna is een vruchbaarheidsgodin en tot de Heilige Anna wordt nog steeds gebeden om een partner.

Zoals je ziet, de Zomerzonnewende-tijd is een bijzondere periode, waarin aandacht was, en ís, voor de vereniging en transformatie van twee tegengestelde energieën.

Wat ga jij doen om dit te vieren? Vertel het in de commentbox hieronder.
Ik wens je een fijne Midzomer-tijd.

Delen met je netwerk?

7 thoughts on “De energie van Midzomer of de Zomer-zonnewende

  1. Ik geniet zoveel mogelijk het hele jaar door! Wandelen door bos, duin en op het strand, geniet dan van de schoonheid van de natuur en alles wat er in leeft. Ook thuis in de tuin geniet ik van alles wat groeit en bloeit.
    Ook kom ik heerlijk tot rust tijdens deze momenten. Liggend op mijn hangmat die op het gras stad staat. 🙂

  2. Met heel m’n wezen genieten van het zomergevoel en al de overvloed in natuur en tuin én …..voelen dat het nog een hele poos door mag gaan, waarna de andere seizoenen andere charmes zullen hebben, heerlijk!

  3. Ik doe niet veel anders dan nèt ff gelukkiger en tevreden zijn tijdens deze dagen. En nu weet ik al dat ik na de Zonnewende zal denken: ‘en vanaf nu wordt ‘t allemaal weer wat minder’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *