Reis naar binnen
Het lopen van een labyrint is een manier om je eigen centrum te (her)vinden. Het toont je symbolisch de weg naar je diepst verborgen innerlijk.
Dat is meteen ook de reden waarom het lopen van een labyrint in zo veel verschillende soorten religies, levenswijzen en tradities is terug te vinden.
Iedereen heeft wel eens behoefte aan contemplatie, en een labyrint kan je daarbij assisteren. Het is een uiterst geschikte sacred space om dat te doen.
Met het lopen van een labyrint, creëer je een heilige ruimte, die je kunt gebruiken voor meditatie, contemplatie en gebed. Het is een metafoor voor jouw levensreis, die je door het lopen ervan, heel simpel fysiek en mentaal kunt ervaren.
Om dit optimaal te ervaren, heb je slechts een passieve en ontvankelijke mindset nodig.
De keuze om een labyrint in te gaan, is een keuze om jezelf over te geven aan je rechterhersenhelft. Dit is de helft die verbonden is met intuïtie, creativiteit en visualisatie.
Wanneer je dit met een specifieke focus, concentratie en intentie doet, zul je met een groter begrip voor je eigen Zijn arriveren.
Het verschil tussen een doolhof en een labyrint
Qua vorm lijken doolhoven en labyrinten op elkaar, echter een doolhof is een spelletje. Het is een soort puzzel, waarin je moet oplossen hoe je in één keer van A naar B komt door een weg te kiezen via bochten, wendingen en doodlopende wegen.
Hiemee zet je je logisch denken in je linkerhersenhelft aan het werk. Om een weg te kunnen kiezen gebruik je analyse, strategie en logica en die zit daar.
Een labyrint heeft maar één weg, die altijd naar het midden gaat. Er zijn geen doodlopende straatjes.
Dit representeert een reis naar je persoonlijke midden. Je legt dezelfde weg af, wanneer je het labyrint uit loopt. Je hoeft je dus totaal niet druk te maken over ‘de weg’, want er is maar één weg.
De enige keuze, die je hoeft te maken is: ga ik het labyrint in, of niet.
Hoe moet je een labyrint lopen?
Kort door de bocht: er is geen goede of foute manier om een labyrint te lopen!
Er zijn oneindig veel manieren waarop je een labyrint kunt ervaren. Volwassenen zijn meestal serieus, kinderen rennen vaak zo snel mogelijk naar het midden.
Je kunt helemaal je eigen manier kiezen, met elke stemming die je hebt of kiest. Je kunt langzaam en snel, stil en zingend, alleen en samen, als meditatie en als spel. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Observeer je ervaring en wees je bewust van je gkozen mindset en intentie.
Om van een labyrintwandeling een zo memorable mogelijke ervaring te maken, heb je misschien iets aan deze tips.
1. Focus
Je stapt in een heilige ruimte. Concentreer je daarom kort voordat je een labyrint instapt en wees je even bewust van je lichaam, je mindset en intentie. Je maakt daarmee een soort screenshot’ van jezelf. Je hebt dan iets om te vergelijken. Het zou zo maar kunnen dat een labyrintwandeling iets ín jou tranfsormeert. Dit is een manier op dat op te kunnen merken.
Loop pas na die concentratie, bewust het labyrint in.
2. Ervaar
Observeer het proces, terwijl je doelbewust naar het centrum van het labyrint loopt.
-Wat gebeurt er met de kwaliteit van je gedachten?
-Heb je lichamelijke sensaties?
-Welke emoties ervaar je?
Neem alles waar zonder oordeel.
Wanneer je in het centrum bent aangekomen, neem dan even de tijd. Als je met een vraag het labyrint in ging, dan zou dit een moment kunnen zijn, waarop het antwoord je ‘toe valt’.
Ervaar wat er in deze ogenblikken gebeurt en neem net zoveel tijd als je nodig hebt.
Overhaast niets, voordat je besluit weer terug te keren.
3. Loop het labyrint ook weer uit.
Ging je het labyrint in als een bewuste rituele reis naar binnen, dan raad ik je aan om het labyrint ook weer helemaal uit te lopen. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat je lange tijd in jezelf gekeerd blijft. Loop bewust het labyrint ook weer uit, terug naar je ‘normale’ staat van bewustzijn.
Stap er vervolgens ook weer heel bewust uit.
Je hebt de ‘heilige ruimte’ nu verlaten.
4. Reflecteer
Nu je het labyrint gelopen hebt en je ervaringen goed geobserveerd, neem de tijd om je belevenissen te reflecteren. Overdenk wat je hebt meegemaakt, schrijf het eventueel op om er later nog eens naar te kijken. Het bevat waardevolle informatie voor je!
Lopen is geen vereiste
Om een labyrint te ervaren is het overigens niet per sé noodzakelijk om ‘m te lopen. Je kunt ook heel goed met je vinger over een afbeelding heen ‘wandelen’. Probeer het maar eens.
Zelf vind ik een ‘wandellabyrint’ de fijnste beleving. Wanneer ik er eentje wandel, brengt me dat tot rust. Sinds vorig jaar is er bij mij in de buurt een betegeld Chartreslabyrint (kopie van het ontwerp uit de kathedraal van Chartres, FR) aangelegd. Je ziet ‘m op de eerste foto. Ik ben er regelmatig te vinden.
Loop jij wel eens een labyrint? Wil je iets van je ervaringen delen in de comments hieronder?
*Een versie van dit artikel verscheen eerder op Inspirerendleven.nl