De energie van Midwinter of de Winter-zonnewende

Midwinter

Tussen 20 en 23 december valt de winter-zonnewende. Sinds de wende van de zomer is de lichtkracht van de zon aan het afnemen en bereikt dat nu zijn dieptepunt. We hebben in deze tijd de kortste dagen en de langste nachten. Hierna worden de dagen langzaamaan weer langer.

Bij de winter-zonnewende keert de energie van een terugtrekkende beweging, naar een uitdijende. Dit is duidelijk terug te zien in de natuur. Het oude is duidelijk gestorven. Het licht keert terug en zorgt voor groei en wedergeboorte.

En nu kun je het actieve principe in jezelf weer aan het werk zetten. En je wordt daarbij geholpen door de energie van de natuur.

Reflectie

Sta deze dagen eens stil bij alles wat zich heeft afgespeeld tijdens de afgelopen inwaards gerichte helft van het kosmische jaarwiel.

  • Wat heb je bereikt?
  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Welke zaadjes ga je planten?

Neem deze overdenkingen met je mee naar binnen, zodat je ze kunt integreren tot een nieuwe innerlijke wijsheid.

Terugkeer van de zon

Regeneratie, wedergeboorte, vernieuwing. Dat zijn de thema’s van deze periode. De energie keert van yin naar yang.

Niet voor niks adopteerde de Christelijke traditie deze tijd om slechts enkele dagen later, op 25 december de zoon van God geboren te laten worden vanuit de maagd Maria.

De Egytische traditie liet Horus de zonnegod geborenworden uit de maagd Isis.

De Griekse Dionysus, God van de wijn en groeikracht werd maagdelijk verwekt en geboren op 25 december Net als de Indische Krishna en de Perziche Mithra. En er zijn er nog veel meer en al deze mythologische verhalen volgen eenzelfde verhaallijn. Die verhaallijn is te herleiden naar hoe de zon langs alle hemellichamen reist. Kijk dit filmpje maar eens van 13:35 tot 22:45, daarin wordt het mooi samengevat.

Holle

In Nederland regeert de godin Holle over de natuur in deze tijd. Je kent haar vast wel van het sprookje Vrouw Holle van de gebroeders Grimm.

Holle is de personificatie van de heilige drie-eenheid die we vaker terugzien: vruchtbaarheid, geboorte en dood. Zij is de witte, de rode en de zwarte godin in één.

Vrouw Holle heeft de sleutel naar de onderwereld, en verleende zelfs haar naam er aan (hel).

Ze bewaakt deze wereld tussen geest en materie met verve, en is tevens beschermvrouwe van de spinners en de wevers. Deze godin spint en weeft leven.

Een nieuwe start

De Winter-zonnewende luidt met de terugkomst van het licht, een nieuw begin in. Surf mee op die energie en het zal je ondersteunen.

Je profiteert daar het meest van, wanneer je zorgt dat je acties in lijn zijn met de fase van de natuurlijke jaarcyclus.

Verzamel alle geleerde lessen van het afgelopen jaar, en integreer ze actief in al je plannen, visies, wensen en verlangens voor het komende jaar.

Maak het pad vrij voor verandering en plant de zaden. Gebruik eventueel een loslaat-ritueel om je daar bij te helpen. Zorg voor een energetisch opgeruimde omgeving, zodat er ook plek vrij komt om al die nieuwe plannen, die zaadjes, te laten ontspruiten.

Tijdens de zomerzonnewende is het dan weer tijd om te kijken naar alle overvloed die hieruit is ontstaan.

Gebruik de 12 heilige nachten tussen Kerst en Driekoningen om je te verbinden met jezelf in het nieuwe jaar.

Ik nodig je uit, om daarna aan de slag te gaan met de energie in je woning. We kunnen dat samen doen in het online programma Personal Power Place, dat start op 6 januari 2020. Of nodig me een keer uit voor een Happy Holon Huisconsult.

Maak een krachtplaats van je woning! Ik help je.

Heb jij een Midwinter-ritueel? Vertel erover in de commentbox hieronder en inspireer daar anderen mee. Thanks!

Delen met je netwerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *