4 survivaltips voor vrolijke feestdagen

Zie je als een berg tegen al die feestdagen op de komende weken, maar wil je het feestgedruis eigenlijk ook niet echt missen? Lees dan zeker even door.

Drukte

Deze periode in de donkere dagen voor kerst, is uitermate geschikt om je terug te trekken in jezelf en tijd te nemen voor reflectie en het ontwerpen van nieuwe plannen. Net zoals de natuur zich terugtrekt, transformeert en zich klaarmaakt voor het nieuwe licht.

Het is bij uitstek de tijd om bij jezelf naar binnen te gaan, je schaduw eens goed aan te kijken en je demonen te verjagen. Wanneer je dit op de juiste manier doet, dan is deze tijd een periode van transformatie, healing en groei.

De meeste mensen doen dit echter niet rondom kerst. En jij, als jij dit leest,waarschijnlijk niet, waardoor je snel moe, ongemakkelijk en overweldigd raakt.

Je bent gesloopt

Wanneer je in gezelschap veel aandacht, tijd en energie besteedt aan hoe je je naar buiten toe moet presenteren, en aan hoe je iedereen tevreden stelt, dan is iets in jou bang voor oordeel en afwijzing.

Oordelen zijn niet te voorkomen in gezelschappen, op feestjes en visites. Jij hebt geen controle over wat andere mensen vinden. Maar toch pas jij je vervolgens aan. Je ‘vervormt’ jezelf tot iets, dat niet (helemaal) past bij je authentieke zelf om afwijzing en oordeel te voorkomen. Je probeert de pijn die een afwijzing of oordeel veroorzaakt, voorkomen.

Zo’n aanpassing kan een heel bewust zijn. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten je kleding aan te passen of je gedrag. Of je besluit je mond te houden over bepaalde gevoelige onderwerpen.

Maar veel vaker gebeurt dat aanpassen op onbewust energetisch niveau. Ook deze aanpassing veroorzaakt fysiek voelbaar ongemak. Het resultaat is dat je je gesloopt voelt na zo’n bezoek.

Je hoeft feestjes en visites echter niet te vermijden, om toch de helende werking van de decembertijd te kunnen oogsten.

Het is heel goed mogelijk om de bijzondere kwaliteiten van deze tijd te integreren, terwijl je tegelijkertijd ook alle feestelijke activiteiten blijft doen.

Wat kun je doen? 4 survivaltips

Door de aanpassingen die je deed, ben je gesloopt. Je merkt dat je jezelf (voor een deel) verloren bent, en dat je nu tijd nodig hebt om je opnieuw te verbinden met je authentieke zelf.

Er ontstaat behoefte aan een grotere persoonlijke ruimte. Je wilt je het liefst terugtrekken om jezelf weer op te laden en opnieuw samen te smelten met je hoger zelf.

Neem tijd om je te her-inneren.

1 – Management

Wacht niet totdat je overprikkeld bent.

  • Plan je agenda niet te vol.
  • Beperk je social media gebruik.
  • Zorg voor een dagelijks ritueel om je hernieuwd te verbinden met jezelf.

Dit ritueel kan van alles zijn: de hond uitlaten, yoga, of een kop thee drinken, om maar wat te noemen. Kies iets wat bij je past en wat je volhoudt om dagelijks met volle aandacht te doen. Een paar keer per dag mag natuurlijk ook. Maak er tijd voor!

2 – Vind ruimte in jezelf

Schenk bewust aandacht aan je lichaam. Onthecht jezelf van je denken, je gedachtes en wat er buiten je gebeurt. Haal diep adem en breng bewustzijn naar alle delen van je lijf en voel de ruimte die daar zit. Het kan helpen om je een ervaring van ruimte voor te stellen zoals bijvoorbeeld op het strand of een lege kamer. Verspreid de energie van die ervaring in je lijf bij elke ademhaling.

3 – Energetisch samenvloeien

Wordt je overweldigd door drukte of menigte, dan smelt dan samen met je omgeving. Breng je bewustzijn naar je lichaam. Zoek de energetische grens op net buiten je lijf. En maak je groter. Maak je bewustzijn groter dan jezelf, de ruimte en de menigte waarin je je bevindt. Omarm alles en iedereen in de grootst mogelijke ruimte die je in je bewustzijn kan opnemen.

4 – Oordelen ontvangen

In plaats van je terug te trekken, wanneer jij je beoordeeld of veroordeeld voelt in een gezelschap, wees eens bewust aanwezig bij het ongemakkelijke, intense gevoel dat het in je oproept.
Hoe voelt het aan? Hoe en waar toont zich dat in je lichaam? Welke beelden, emoties en gedachten komen er in je op? Geef het je volle en complete aandacht.

Wanneer je een gevoel op deze manier laat uitdoven, zal het een volgende keer in een vergelijkbare situatie niet, of anders toch zeker veel en veel minder intens aanwezig zijn.

Welke tip ga je het meest gebruiken, denk je? Gebruik jij nog andere tips om drukke feestdagen met gemak door te komen? Vertel erover in de commentbox hieronder.

Delen met je netwerk?

2 thoughts on “4 survivaltips voor vrolijke feestdagen

  1. Hoi, fijn deze 4 tips!
    Voor mij zijn de derde en vierde denk ik het meest bruikbaar. Ik ben me al bewust aan het bezinnen op mijn innerlijke behoeftes van dit moment. Ik heb erg behoefte aan reflectie en introspectie en heb daar nu eindelijk een eigen plekje voor. Ik probeer me vooral de komende weken te laten leiden door een innerlijke flow die me de afgelopen weken al zoveel gegeven heeft. Mezelf niet meer kleinhouden en inderdaad mijn aanwezigheid waar dan ook echt beleven tot in het fysieke. Oude thema’s opruimen. Heerlijk…..
    Laat maar rollen die tranen en zuchten!!
    En geniet van een innerlijke glimlach die zich niet meer laat wegpoetsen ;- )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *