10 krachtplaatsen die je gezien moet hebben

10 bekende krachtplaatsen die een bezoek meer dan waard zijn!

StonehengeEen krachtplaats valt op in de omgeving door sfeer, uitstraling en energie. Zo’n plek doet wat met je. Wat precies, dat verschilt van persoon tot persoon.

Krachtplaatsen zijn werkelijk overal te vinden. Hoogstwaarschijnlijk ben je allang een keer op een bekende krachtplaats geweest. Zeker als je graag oude forten, kerken of de vrije natuur bezoekt.

Neem een volgende keer, eens rustig de tijd om zo’n plek te ervaren. Hobbel niet blindelings achter een gids aan of precies volgens de route van de audiotour. Ga eens rustig zitten en kijk eens wat er met je gebeurt. Dwaal een beetje rond en laat je intuïtie je leiden naar een persoonlijk plekje. Merk op of er verschillen in jou ontstaan tussen, voordat je naar binnen ging, als je binnen bent en als je er uit komt.

Hou er rekening mee dat een krachtplaats-bezoek altijd gepaard gaat met een uitwisseling van energieën. Je komt dus niet alleen ‘iets’ halen, maar ook ‘iets’ brengen. Intentie en afstemming zijn dus belangrijk.

Ik zoek graag krachtplekken op. Hieronder vindt je 10 van mijn favoriete plekken, die met een weekendje weg of een vakantie (redelijk) makkelijk zelf te bezoeken zijn. De volgorde is overigens willekeurig.

Basler Münster#1 – Basler Münster, Zwitserland
Deze kerk in Basel staat op een wel heel speciale plaats. De Basler Münster staat op de Münster-heuvel, aan een bocht in de Rijn. Op deze plek ontmoeten een landdraak en een waterdraak elkaar. Als je er rondloopt, zijn er zowel binnen als buiten, vele mystieke krachtplekjes te ontdekken.

Op deze Münster-heuvel zijn resten van kult-bouwwerken gevonden die teruggaan tot de 1e eeuw voor Christus. De Basler Münster geniet in Nederland enige bekendheid omdat Erasmus er begraven ligt.

#2 – Avebury, UK
Avebury is, na Stonehenge, misschien wel de meest bekende krachtplaats van Engeland. Deze steencirkel met een middellijn van 335 meter is de grootste in zijn soort.

West Kenneth AvenueDe magie van Avebury is tot ver in de omgeving te ervaren. Bij mij heeft West Kenneth Avenue, de weg die leidt naar de steencirkel, grote indrukken achter gelaten.

#3 – Het Nederlandse strand
Deze strook zand is het toneel van het spanningsveld tussen land en water. Het strand is een plek waar je, hoe druk of rustig het ook is, makkelijk je aura uit kunt laten dijen en zo al je muizenissen aan de wind kunt overgeven. Lekker uitwaaien! Het strand is mijn lievelings-krachtplek.

#4 – Mariastein, Zwitserland
Mariastein (Maria im Stein) is, na Einsiedeln, de bekendste bedevaartplaats van Zwitserland. Het is een heel speciale plek, waar elke zondag bussen vol pelgrims naar toe komen.

Mariastein is, zoals de naam al doet vermoeden, een aan Maria gewijde plek. Volgens legende heeft Maria er tot twee keer toe een kind gered uit het ravijn.

In de rots is een genadekapel aan haar gewijd. Later is ernaast een kerk gebouwd. De genadekapel in de grot, is te bereiken via een lange trap naar beneden. Grotten worden van oudsher in verband gebracht met de aardegodin. Misschien is het daarom wel dat pelgrims van allerlei geloven deze plek graag een bezoek brengen. Deze krachtplek wordt ook in verband gebracht met de godin Kali uit het Hindoeïsme.

Ik was vaak in Mariastein. Het was niet ver van waar ik ruim vijf jaar heb gewoond, ik heb er twee jaar lang, elke maand trainingen gevolgd en één van mijn eerste klanten zat daar.

#5 – Glastonbury, UK
Glastonbury TorIn Glastonbury, (Avalon), is een grote diversiteit aan krachtplaatsen te vinden. De Tor, de Abbey, de Chalice Well, de White Spring, Wearyall Hill, Goddess Temple zijn in ieder geval plekken waar je geweest moet zijn als je ooit besluit Glastonbury te bezoeken.

Glastonbury wordt in verband gebracht met de legendes rondom Avalon, Koning Arthur en de Heilige Graal.

#6 – Abbey Ruins, Bury St. Edmunds, UK
Bury St. Edmunds ligt op de bekenste ‘leylijn’ die dwars door heel Engeland loopt: de Michael-Mary-line. Deze etherische lijn loopt van de kliffen van Carn Lês Boel in West Cornwall tot aan Land’s End bij Hopton aan de kust van Norfolk.

De Michael-Mary-lijn is beschreven in The Sun en the Serpent van Hamish Miller en Paul Broadhurst. Het gaat hier om twee verschillende etherische lijnen, die elkaar constant kruisen. In de Abbey Ruins in Bury St. Edmunds vind je op de plek van het koor, dat deze twee etherische lijnen elkaar ‘kussen’ i.p.v. kruisen. Ik heb me laten vertellen dat dit de enige plek is op de hele Michael-Mary lijn, waar dit het geval is.

Toen ik in Engeland woonde, ben ik vaak op deze plek geweest. En toeval of niet, je vindt hier op een mooie zomerdag opvallend vaak zoenende stelletjes…

Sara in Saintes Maries de la Mer#7 – Les Saintes Maries de la Mer, Camargue, Frankrijk
Deze plek in de Camargue in Frankrijk is een bedevaartsoord voor met name de Spaanse Roma. Zij vereren Sara, de Zwarte Madonna die hun patroonheilige is. Saintes Marie de la Mer is een plek van Maria-verering.

De legende verhaalt over een bootje dat rond 40 na Chr. vanuit Jeruzalem zonder zeil of proviand is vertrokken. In dit bootje zaten Marie-Jacobé, Marie-Salomé, Marie Madeleine, Lazarus, Maxim en Martha. Zendelingen, die Jezus zelf nog gekend zouden hebben. Het bootje strandde aan de kust van Saintes Maries de la Mer. Het is onduidelijk of Zwarte Sara als dienstmeid aan boord was, of dat Sara juist degene was die het gezelschap aan de kust heeft verwelkomd.

Jaarlijks op 24 en 25 mei is de grote bedevaartstocht die Roma uit alle delen van Europa trekt. Deze dagen zijn er processies vanuit de kerk naar het strand met de beelden van Marie-Jacobé, Marie-Salomé en Sara.

In de kerk bevindt zich ook een bron.

Rheinfall#8 – Rheinfall, Schaffhausen, Zwitserland
Deze grootste waterval van Europa is onderdeel van de Rijn. De waterval is 150 meter breed en 23 meter hoog. Daar komt echt een enorm geweld aan water naar beneden vallen. Het is mogelijk om er op een soort ‘balkon’ boven de waterval kijken.

#9 – Kathedraal van Chartres, Frankrijk
De kathedraal van Chartres is één van de bekendste in Europa. Het is een bedevaartsoord, een krachtplaats en een architectonisch hoogstandje. In het middenschip van de kerk bevindt het beroemde labyrinth van Chartres.

Het heeft lang geduurd voor ik zelf in de gelegenheid was Chartres te bezoeken. Deze zomer ben ik er dan eindelijk geweest. Wat een fijne plek! Ik moet er wel nog een keertje terug, want op dit moment (zomer 2015) zijn ze binnen de boel aan het restaureren. Het middenschip, en dus ook het labyrinth, was voor het grootste deel bedekt en afgesloten.

#10 – Macchu Picchu, Peru
Macchu PicchuDeze lang verborgen stad van de Inca’s heb ik tijdens een rondreis in 2008 samen met mijn lief mogen bezoeken. Wij waren in de gelukkige omstandigheid, dat we maar liefst twee hele dagen vrij mochten rondlopen op deze machtige krachtplaats.

Vergeet alles wat je aan foto’s of films kunt zien. Het verbleekt bij de werkelijkheid.

Er waren toen plannen om regels in te voeren over hoe lang een bezoek mag duren, een maximum aantal bezoekers per dag en over welke paden je mag lopen. Dit alles natuurlijk om vandalisme tegen te gaan en het erfgoed te beschermen.

Hoe kaartverkoop nu precies geregeld is, weet ik niet, dat zou je moeten onderzoeken, maar laat je hierdoor zeker niet tegenhouden. Mocht je in de gelegenheid komen om deze plek met een bezoek te vereren, vooral doen! Het is er magisch mooi!

En nu jij: Waar is jouw favoriete krachtplaats? En welke bekende krachtplek staat er nog op je ‘bucketlist’? Vertel het in de commentbox hieronder.

20 thoughts on “10 krachtplaatsen die je gezien moet hebben

 1. In Frankrijk Bretagne: Ile de Sein. Bijzonder eilandje met veel verhalen. Volgens de legenden hebben hier 9 priesteressen gewoond en wordt het in verband gebracht met Avalon. Er staan 2 Menhirs vlakbij het kerkje . Je hebt geen routekaart nodig het eilandje is heel klein. Ik wilde graag mediteren bij de Menhirs en verbinden met de priesteressen. Na eindeloos zoeken gaf ik het op en liet me gewoon leiden naar een mooie plek.. Je raad het al…. Daar stond ik naast een Menhir verborgen in het land. Ik vond het een fantastische ervaring echt een aanrader.

 2. Herkenbaar wat je schrijft over de west kenneth avenue bij Avebury. Wij hebben ons daar (vorige week) ook zo goed gevoeld. Ik dacht vanwege de leegte (itt de opgepotte energieen van alle bezoekers bij de cirkels die ik voelde daar).
  Naast het strand en de duinen zijn voor mij vele bergen krachtplekken.
  En als ik op de Veluwe aankom (echt binnen ín het nationale park), voel ik de leegte en gedragenheid tegelijk, wat het voor mij een krachtplaats maakt.
  En in Noord Amerika Brice Canyon, mn bij zonsopkomst.
  Heerlijk, om herinneringen aan al die plekken te hebben of maken .

 3. Hoi Nicky,
  Ik woon in Zwolle en St. Michael is onze beschermheilige. In de Middeleeuwen is hij verbonden geweest met verschillende Zwolse stadspoorten. 1 poort is er nog en dat is de Sassenpoort uit 1409. Onbekend (want bijna onzichtbaar door de duisternis) is, dat op de sluitsteen van het gewelf Michael staat afgebeeld. De draak verslaand. Ik zal een deze dagen er eens even onder gaan staan en kijken wat het met me doet. Ik waardeer je site / blog zeer. Dank je wel!
  Thera

  • Jij ook dankjewel voor je compliment en je aanvulling, Thera! Zwolle is voor nog behoorlijk onbekend gebied, dus gaat bij deze ook zeker op de bucketlist. Interessant dat Michaël verborgen is in de stadspoort. Dat kan zeker een aanwijzing zijn voor de lokale krachten ter plaatse.
   groetjes, Nicky

 4. Geef mij maar Nederland.. het dichtst bij ons huis (en het hoogst op mijn wenslijst) is de kapel van de Vrouwe aller Volkeren in Amsterdam Zuid, in de Diepenbrockstraat.
  Heiloo lijkt me ook mooi, evenals de slotkapel in Egmond, alwaar ook regelmatig klankschaalconcerten (deze plekken delen een tweede plaats).
  In Zeeland is een spirituele tuin aangelegd, die lijkt me ook heel bijzonder. Ooit op Internet over gelezen maar niet terug kunnen vinden (wie weet?).
  Elohim in Veelerveen… als iemand daarheen rijdt (of met een busje) vanuit Amsterdam wil ik ook wel mee…
  Hetzelfde geldt voor de Hobbitstee in Drenthe.
  Glastonbury zou ik ook wel heen willen, net als Chartres.. als het op mijn pad komt.
  Vroeger zijn we vaak in de Alpen geweest, elk Gipfelkreuz heeft een bijzondere energie, ik heb vaak wat gelobby’d om langer te blijven op de top (de rasalpinist is pas veilig en gerust als de afdaling ook achter de rug is). De Gorges du Verdon zijn ook heel bijzonder, en dichterbij huis zijn heerlijke rotsen en grotten bij Berdorff in Luxemburg. We hebben in zo’n grot een keer stiekem gekampeerd… en een reuze kampvuur (met foep! voor de kenners) gemaakt… wow… er was ook een openluchttheater in het rotsmassief, op zo’n plek móet ik dan ook even plaatsnemen in “het publiek” en iets doen op de buehne…
  Maar het meeste geniet ik natuurlijk van ons eigen huis en tuintje! Vaak reinigen, of met wierook, salie, of door flink op te ruimen (Marie Kondo, anyone?), de spinnewebben eruit vegen, en het samen gezellig maken… bij het eten een kaarsje aan… een flinke ruzie af en toe hoort er ook bij gok ik… zo probeer ik thuis ook te genieten van een mooie, vrije stroom.

 5. Zeker Montsegur in Zuid-Frankrijk en Sacra di san Michele in Italie.
  Verder ook Cannobio in Italië ontdekt deze zomer en de kerk daar, heeft een heerlijke warme energie.

 6. mijn favoriete plaats is de stad Brugge waar er een knooppunt is van de krachtlijn uit glastonbury. in elke kerk voel je een bepaalde sfeer. in elk klooster in elke kapel, in elke tuin. daar ben ik tot wasdom gekomen

 7. De Elohim Krachtplaats in Veelerveen in de provincie Groningen is écht een aanrader en zo fijn om naar toe te gaan! Wat een bijzondere helende tuinen zoals chakratuinen, elfentuin, Merlijn tuin et.. Je kunt er ook logeren op de camping en in Happinez en opleidingen en workshops ed. volgen! Veel plezier 🙂

 8. Hoi Nicky, afgelopen voorjaar zijn we naar Glastonbury geweest, wel in de abbey en zo geweest maar niet naar de tor. Was te slecht weer, gaan we zeker nog eens doen. Stonehenge zijn we ook eens geweest, maar alleen voor het hek, te druk en heel erg slecht weer. Waar we wel hele goede herinneringen aanhebben zijn de watervallen van schaffhausen, grappig nooit geweten dat het ook een krachtplaats is.
  Vlak bij onze camping in Flevoland heb je als landschapskunst de groene kathedraal, daar is de cathedraal van chartres gemaakt met populieren. Misschien ook eens leuk om te gaan ervaren.

 9. Voor mij is een absolute krachtplek de Mariakapel in Heiloo. De Runxputte die tien eeuwen oud is, draagt schitterende genezende energie. De Maria energie en de Goddelijke Vrouwelijke energie is er overal aanwezig.
  Mijn favoriete plek is bij de vijver. Zoveel natuurenergieen hier aanwezig.
  Ik heb ook inwijdingen in de Maria Magdalena energie gegeven op deze plek aan hele groepen (mocht wel niet maar stiekem toch gedaan).
  Dus absoluut de moeite waard!

  Liefs,

    • Ik geloof best dat die 10 krachtplaatsen goed zijn. Maar het gaat mij te ver om daar voor de halve wereld af te reizen. Met visualisatie kom je ook een heel eind. Een bezoek aan de Mariakapel (voor mij onbekend) in Heiloo wil ik best overwegen te doen. De Mariakapel in Maastricht is ook zo´n krachtplaats.
     Mijn krachtplek is het strand. Ik woon er niet zo ver vandaan en ga vooral wanneer ik in de buurt ben, er naar toe. Alles wat zwaar beladen is draag ik toe aan de zee en kom weer ontspannen en met nieuwe energie thuis.
     Groetjes, Marianna

     • Hoi Marianna,
      Natuurlijk kom je met visualisatie ook een heel eind. Toch is het heel fijn om een plek zelf ‘live’ te ervaren. Vergelijk het maar met visualiseren dat je een appel eet, of echt een appel eten. Als je niet weet hoe een appel smaakt en voelt, dan is een visualisatie-beleving echt anders. Als je zelf ergens geweest bent, is het veel makkelijker om later, op afstand, opnieuw in te tunen tijdens bijvoorbeeld een meditatie.
      Groetjes,
      Nicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *